ריבוי הדיווחים על המקרים בהם התלקחו הסמארטפונים הפופולריים (בשוויץבאבו דאבי ובסין) - הוביל לבהלה קלה בעולם (למרות שעדיין מדובר בתקריות נדירות מאוד), כולל פוסט פייסבוק של ישראלי שסיפר כי סוללת הסמארטפון שלו התלקחה בכיסו וקיבל אלפי לייקים. 

למה הסמארטפונים עולים באש?

סמונג גלקסי S3 התלקח ונשרף
המלצה גורפת: לא לדבר במכשיר בזמן טעינה

מכשירי חשמל אלקטרוניים, ובפרט מחשבים וטלפונים ניידים, צורכים אנרגיה ובאופן בלתי נמנע גם פולטים חום, זו אמנם תופעה שאי אפשר לבטל, אך כמות מסויימת של חום עלולה לפגוע במכשיר וגרוע מזה, בכם.

בואו לפייסבוק של נקסטר

בכל מכשיר אלקטרוני יש רכיבים זעירים ורגישים. כשמדובר בלפטופ ומכשיר נייד, שם הרכיבים מוקטנים ודחוסים עוד יותר, עולה גם רמת הרגישות שלהם לחום. טמפרטורה חריגה יכולה לגרום להמסת רכיבי בידוד מפלסטיק ואף חלקי אלקטרוניקה ממתכת עדינה כמו בדיל. אין צורך להסביר את הפגיעה במחשב או בטלפון הנייד כתוצאה מהתכת הרכיבים הפנימיים שלהם.

>> הסמארטפון התחמם? כך תקררו אותו

9 סיבות שעלולות לגרום לסמארטפון שלכם לעלות באש

אלי ריבקין טכנאי סמארטפונים ומנהל מעבדת Fixphone ואופיר מנור ואבי וקנין מאתר סאפורט.אונליין (ומנהל פורום התמיכה בפייסבוק של NEXTER), הסבירו מה יכולים להיות הגורמים להתלקחות הסמארטפונים ואיך להימנע. 

1. שימוש בזמן טעינה
לפי הוראות יצרניות הסמארטפונים וגם המלצות מומחים בתחום - אין להשתמש במכשיר במצב טעינה. 

2. מטען לא מקורי
ההנחייה הידועה והחשובה ביותר היא להשתמש במטענים מקוריים בלבד. הדבר בולט במיוחד במכשירי אייפון. אנשים רבים מעדיפים לקנות מטען לא מקורי כי הוא זול יותר וכי זה מה שמכרו להם בחנות, ריבקין מזהיר: "מטען לא מקורי ייראה ויטעין לכם את המכשיר בדיוק אותו דבר כמו מטען מקורי, אבל במטען מקורי או בכל מטען שמאושר על ידי החברה, ישנו רכיב אשר תפקידו הוא לייצב את מתח החשמל המגיע למכשיר ואותו רכיב הוא זה שמקבל ראשון את זרם החשמל מההטענה". ריבקין מוסיף כי יצרניות רבות משלמות ורוכשות מחברת אפל את הרכיב המייצב הזה: "חפשו על המטען שאתם קונים את הסמל - made for iphone". ריבקין מדגיש שעל סמך הניסיון שלו: "אייפון 5 הוא הרגיש ביותר מכל המכשירים למטענים לא מקוריים".

כך נראה הסמל:

made for iphone

 

3. מטען לא מקורי ברכב
חשיבותו של המטען המקורי/ מאושר עולה כשמדובר במטען שברכב, זאת בגלל שבזמן התנעה של המנוע למשל, המתח אינו יציב ועלול לייצר קצר. 

4. שימוש במטען של אייפד לאייפון

גלקסי S4 שרוף
לא להשתמש במטען לא מקורי

הכלל הזה תקף גם ביחסי טאבלט-סמארטפון ולא רק אייפד-אייפון, אך במקרה האחרון הוא בולט במיוחד. לפי ריבקין הסיבה לכך היא הוא שמטען של אייפד מספק זרם של 2.1A לעומת מטען 1A של האייפון, אמנם יש סיכוי נמוך יותר שהמטען של האייפד ישרוף את האייפון, אך מבדיקות שהם ערכו במעבדה עולה כי האייפון בהחלט מתחמם יותר ושימוש בו במהלך הטעינה יכול לגרום להתנהגות לא רצויה. ריבקין מציין כי לא ידוע לו על אזהרות רשמיות של אפל בנושא. 

5. טעינה ממושכת
בסמארטפונים המודרניים ישנו מנגנון אשר מזהה מתי הסוללה כבר מלאה ב-100%. אבל, מבדיקות של מכשירים במעבדה עולה כי שימוש במטען מעבר לזמן הטעינה מסיים את חיי הסוללה. במילים אחרות: אם המכשיר שלכם עומד על 80% סוללה, לא כדאי להטעין אותו במשך שעות ארוכות. בנוסף, מדי פעם (אך לא בכל פעם), יש לתת לסוללה להתרוקן לגמרי ולהגיע ל-0%, ואז להטעין אותה מחדש. זה בהחלט מאריך את חיי הסוללה ושומר על איכותה. 

6. סוללה לא מקורית
חוץ מאייפון, ברוב המכשירים הפופולריים של היום ניתן להחליף את הסוללה. את הסוללה בין היתר ניתן לרכוש באינטרנט, סוללות שעלולות להיות לא מקוריות ובמקרים מסוימים יהיו גם בעלות איכות בקרה ירודה יותר שכמובן תפגע במכשיר ועלולה לגרום לאסון.

7. סוללה ישנה
חשוב לשים לב לאורך חיי הסוללה ולהחליף אותה מדי פעם. דרך טובה לחשב תהיה לבדוק את הזמן שלוקח לסוללה להתרוקן. אם היא נגמרת ביום, כדאי להחליף פעם בשנה. בלפטופ, כדאי להגדיר את צריכת האנרגיה במחשב. ישנן אופציות להכניס את המחשב למצב שינה, אם לא נוגעים בו זמן מסוים וכן מצב צריכת אנרגיה חסכונית. כדי להגדיר את האופציה שברצונכם, כנסו ללוח הבקרה ושם בחרו במאפייני צריכת חשמל. שם תוכלו לבחור את תכנית צריכת החשמל שמתאימה לכם.

אין תמונה
יש לוודא שאין פגם פיזי בסוללה או במכשיר

8. פגם פיזי בסוללה
כל פגם פיזי בסוללה (למשל סוללה נפוחה) עלול להוביל לכך שהיא תדלוף ולעיתים ממש נדירות תתלקח, תישרף או תתפוצץ בעת מגע עם חשמל או ניצוץ מהחיבור טעינה (החומר בסוללה הוא דליק). לכן, גם אם קונים סוללה שאיננה מקורית רצוי לבדוק לפני השימוש בה ומידי פעם לזהות אם יש פגם/כתמים/חומר נוזלי או כל דבר חשוד אחר על הסוללה.

9. כיסויי מטען
כיסויים שמשמשים בתור מטען אמנם לא משפיעים באופן ישיר על הסוללה אך עם הזמן עלולים לפגום בה כל עוד הם לא מותאמים. גם יש מטענים מהסוג הזה שהם מחודשים שפירקו אותם ושמו סוללה חדשה שלא בהכרח תואמת למוצר.

כך תמנעו מהמכשיר לעלות באש 

1. טעינה במתחים נמוכים: גם במקרים של מטען או סוללה לא מקוריים וגם במקרים שכן, טעינה דרך המחשב (בחיבור USB), המספקת מתחים נמוכים יותר ולינאריים (בלי קפיצות מתח שעלולות לגרום לנזק לסוללה).

2. לא להשאיר את המכשיר יותר מידי זמן בשמש.

3.לא לבצע טעינת יתר.

4. לא לבצע שימוש ארוך במכשיר בזמן טעינה בחשמל כי כך הוא מתחמם הרבה יותר מהרגיל. 

5. ישנם כיסויים אשר אוטמים את המכשיר ורצוי מאוד להיזהר איתם כי שילוב שלהם עם המכשיר בחום מעלה את הסיכוי לנזק במכשיר.

6. מי ששם את המכשיר על הזרוע בחלון כדיבורית והשמש עליו - להפעיל את המזגן והפתח איוורור אשר קרוב למכשיר על המתקן יהיה מכוון אליו ויקטין מאוד את הסיכוי לנזקים.

7.  השתדלו לא להשאיר את המחשב והמכשיר הסלולרי מחוברים למטען באופן רציף. כמו כן, עדיף להטעין את המכשירים לתקופות קצרות מדי פעם ולא לתת להם להתרוקן לחלוטין ולהטעין אותם לזמן ממושך.

8. הקפידו להניח את המכשיר במקומות פתוחים ומאווררים. אם אתם בבית, אין טעם שהוא יהיה סגור בתוך תיק למשל. דבר נוסף הוא כיסוי. הסרת הכיסוי מדי פעם תמנע אגירת חום מיותרת במכשיר.

 תיעוד: אייפון 4S מתפוצץ בכיסו של משתמש (עוד פרטים כאן).