עם כניסתה של רשת הדור החמישי לישראל בשבועות האחרונים, גם מכשירי הדור החמישי מתחילים להגיע לארץ הקודש – ואחת הסנוניות מגיעה דווקא מבית נוקיה. מכשיר הדור החמישי של נוקיה, נוקיה 8.3, מתומחר במחיר די נמוך ביחס למכשיר דגל, ועלותו 2,300 שקלים בלבד. האם הוא שווה ת המחיר, ואיך בכלל מרגישה רשת הדור החמישי איתו? יצאנו לבדוק.
עיצוב: עבה וכבד, אך מרשים
הנוקיה הוא מכשיר מרשים מבחינה עיצובית; למרות שהוא די עבה וכבד, הוא יושב טוב ביד ונוח לאחיזה. בצד ימין תוכלו למצוא את כפתורי השמע והדלקת המכשיר, כשבאחרון מוטמע סורק טביעות אצבע נוח. בחלק השמאלי כפתור מהיר לגוגל אסיסטנט; מדובר בביטוי נוסף לשיתוף הפעולה ההדוק של נוקיה וגוגל כחלק מקו Android One, שבמסגרתו המכשיר מגיע עם מערכת אנדרואיד נקיה.
החלק האחורי הוא הצד היפה של המכשיר, עם גב מפלסטיק נעים לאחיזה שעוצב בהשראת הזוהר הצפוני, זכר למורשת הפינית של המותג. ייתכן שמדובר באחד מהמכשירים הראשונים שטביעות האצבע שלי לא משאירות עליו סימנים מכוערים. גם המצלמה, שכוללת ארבעה חיישנים ותזכה כאן לתשומת לב נרחבת, זכתה לעיצוב מסוגנן ומקורי.
ביצועים: ערכת שבבים בינונית
המכשיר רץ באופן מהיר ואיכותי ביחס לחומרה שמותקנת בו; ניתן לזקוף זאת לזכות העותק הנקי של מערכת ההפעלה, שכן המפרט הטכני די בינוני ביחס למתחרות. המעבד של הנוקיה 8.3 הוא הסנאפדרגון 765G החלש יחסית; משודכים אליו 8 ג'יגה בייט של זיכרון עבודה (RAM) ו-64 או 128 ג'יגה בייט של זכרון אחסון.
המפרט החלש יחסית מורגש בעיקר במשחקים עתירי גרפיקה וגם במבחן החומרה – המבחן של גיקבנץ' נותן לו ציון נמוך יחסית של 1540, שמעמיד אותו במקביל למכשירים מדורות ישנים כמו הגלאקסי S8 או השיאומי רדמי נוט 8 פרו. קצת מאכזב כשמדובר במכשיר חדש.
מצלמה: עדשות של צייס וזום לא איכותי
המצלמה הקדמית, עם חיישן בן 24 מגה פיקסל, מנפקת תמונות סלפי ממוצעות יחסית למכשירי אנדרואיד. המצלמה אחורית כוללת ארבעה חיישנים, כשהגדול ביניהם ברזולוציה של 64 מגה פיקסל. גולת הכותרת הן העדשות של חברת צייס (Zeiss). התוצאות במצלמה האחורית של הנוקיה טובות מאוד, בעיקר בתאורה מלאה. יחד עם זאת, הזום דיגיטלי בלבד ועד פי 10, ולא מאוד איכותי.
המצלמה האחורית מציעה גם מצב פרו שמאפשר לשלוט בכל הפרמטרים של הצילום – איזון הלובן, החשיפה, הצמצם ועוד – ובידיים מקצועיות זה משפר את התמונה מאוד. מעבר לכך, ניתן למצוא פיצ'רים יחודיים אחרים, כמו שידור לייב ביוטיוב ישירות מאפליקציית המצלמה.
צילום הווידאו גם הוא טוב מאוד, באיכות של עד 4K, רק חבל שאי אפשר לצפות באיכות הזו על מסך ה-LCD של המכשיר, עם רזולוציית 1080P בלבד.
קישוריות דור 5
ועכשיו למנה העיקרית: קישורית הדור החמישי הנמצאת במכשיר. קיבלנו מחברת פרטנר סים דור חמישי, לצד הכוונה לנקודה ספציפית בתל אביב בה יש פריסה איכותית של הרשת החדשה. ואכן, שמחנו לראות את אייקון ה-5G שהופיע כשהמכשיר נשלף.
בדיקת המהירות הוכיחה – במקום כמה עשרות מגה ביט שאנחנו רגילים לקבל בדור הרביעי, הבדיקה שלנו הראתה 200 מגה ביט וצפונה. מגניב מאוד, אבל זו לא סופה של המהפכה – בעולם יש רשתות דור חמישי המאפשרות לקבל גלישה במהירות של כמה גיגה בייטים, אבל בישראל עדיין לא חולקו התדרים הללו.
מהירות המכשיר או האפליקציות לא עלתה באופן משמעותי עם השימוש בדור החמישי, אבל אין ספק שכעת צריכת הווידאו צריכה להשתפר באופן משמעותי ברשת החדשה. אז פתחנו יוטיוב והתחלנו לחפש סרטונים באיכות 4K – רק שכפי שאמרנו קודם, המסך בנוקיה 8.3 תומך עד 1080P בלבד. אז ניסינו להריץ קדימה ואחורה על סרטונים באיכות HD מלאה ואכן הטעינה הייתה מינימלית – אבל המבחן האמיתי הוא בטכנולוגיות הגבוהות יותר, שלא זמינות במכשיר.
תמורה טובה למחיר?
הנוקיה 8.3 הוא מכשיר חביב שמצליח לעשות יותר ממה שמצופה ממנו למרות חומרה ישנה. השימוש בעותק האנדרואיד הנקי מראה עד כמה המערכת הזו יכולה לעבוד טוב בלי שיצרניות הסלולר יפריעו לה עם "שיפורים" ותוספות משלהן.
למרות המצלמה הטובה (ואפילו מפתיעה) וקישוריות הדור החמישי שתהפוך אט אט למשמעותית יותר ויותר בעולם הסלולר שלנו, הנוקיה 8.3 לא נותן הרבה תמורת המחיר שלו – מסך LCD ישן ברזולוציה נמוכה ומעבד חלש לא באמת מאפשרים לנצל את מירב הכוחות שרשת הדור החמישי מסוגלת להעניק. יש מכשירים אחרים במחיר דומה בשוק, עם ובלי 5G, שנותנים הרבה יותר תמורה עבור 2,300 שקלים.