ספר עולה באש (צילום: istockphoto)
אל דאגה, אנחנו עוד לא שם | צילום: istockphoto

אם עדיין לא שמעתם על מהפכת הספרות הדיגיטלית, כנראה אתם חיים מתחת לסלע כבד מאוד. למרות שלא נראה שהספרים מנייר הולכים להיעלם, שוק הספרים הדיגיטליים - ספרים שנקראים ממסך המחשב או ממכשירים ייעודיים – הולך וגדל כל הזמן. הוצאות ספרים בחו”ל ובארץ נערכות ליום שבו המדיום הזה יהיה המרכזי, וספרי נייר יהיו מוצר נישה לחובבים בלבד. אף אחד עדיין לא יודע איך בדיוק הכל יעבוד, אבל בשנה הקרובה השוק הולך להיות מוצף במכשירים ייעודיים.

המכשירים

בשנים האחרונות שלטה סוני בשוק הקטן של הקוראים הדיגיטליים עם מכשירי ה-Sony eReaders שלה (שמחירם מתחיל ב-$199), שהלכו והשתכללו עם הזמן. ממכשירים כבדים ואיטיים עם מסכים אפורים הם הפכו לקלים וסקסיים יחסית, והיום הם כוללים מסכי eink משוכללים שהופכים את הקריאה לנעימה יותר. כשהקורא הדיגיטלי של אמאזון, ה-Kindle, הגיח לאוויר העולם, הוא עורר סקרנות רבה ומיהר להיחטף מהמדפים. ההבדל העיקרי בין הקוראים הקודמים ל-Kindle היה הקלות של רכישת הספרים. ה-Kindle מצויד ביכולת לגלוש אל חנות הספרים של אמאזון וללא תוספת תשלום להוריד אחד מחצי מיליון כותרים. גם שלושת דגמי ה-Kindle וגם הגרסאות הרבות והשונות של המכשיר של Sony מציגות מסך שחור-לבן בלבד.

מטבע הדברים, ברגע שה-Kindle הוכיח ששוק הקוראים הדיגיטליים לא רק קיים אלא גם הולך וגדל, החלו להופיע עוד ועוד קוראים. ה-Nook של חברת Barnes and Noble, שאמור להציל את רשת חנויות הספרים ההולכת וגוועת, מציג מסך eink לקריאה, אך כולל גם מסך LCD צבעוני וקטן שמשמש לדפדוף באוסף הספרים שלכם; גם ל-iPad של אפל יש אפליקציה ייעודית הכוללת בין השאר חנות לרכישת ספרים דיגיטליים. ה-iPad הוא מכשיר לצריכת מדיה ולכן הוא עושה שימוש במסך צבעוני באיכות גבוהה ובמעבד משוכלל, ובכך הופך את קריאת הספר לחוויה מהנה יותר.

ויש עוד. חברת Borders, עוד רשת ספרים גדולה בארה”ב, הכריזה על ה-Kobo, שיהיה הזול מבין כל הקוראים בשוק ($150) ויציג מסך eink (כמובן). כמו לשאר המכשירים, גם ל-Borders יש כבר חנות ספרים מוכנה עם מעל ל-2 מיליון כותרים. גם Borders וגם Barnes and Noble לא חיכו לקורא הדיגיטלי שלהם ושחררו כבר מזמן אפליקציה לאייפון שמאפשרת למשתמש לגשת לחנות המקוונת, לרכוש ספרים ולהוריד אותם מיד לקריאה. גם אמאזון פיתחה אפליקציה לאייפון (שדרגה אותו ל-iPad) ואף פיתחה תוכנה למחשבי PC ולמק.

ומה קורה בארץ?

בחודש שעבר הושק הקורא העברי הראשון, “עברית” (evrit) – פרויקט משותף של ידיעות אחרונות, ניופאן וסטימצקי. המיזם כולל את הקורא הדיגיטלי עצמו (המשתמש בטכנולוגיית eink) וגם חנות מקוונת שבה ניתן למצוא רבי מכר. החנות אמנם מתעדכנת, אבל מאוד לאט (דובר על עדכון של 30 ספרים בחודש), ומה שחסר בה כרגע הוא ספרים נדירים יותר, שההוצאות הפסיקו להדפיס. הפורמט הדיגיטלי יכול להחיות הרבה מהספרים שיצאו בארץ ונעלמו, בזכות עלות ההפקה המזערית. למרות שתי הבעיות האלו, מדובר במיזם מבורך וחשוב – רק חבל שהספרים נעולים על ידי מערכת נז”ק ואינם ניתנים לקריאה בקורא דיגיטלי אחר.

מערכת נז"ק ופורמטים

לפני שנבדוק איפה קונים ספרים עבור המכשירים השונים, יש לומר מילה על פורמטים ועל מערכת נז”ק (DRM באנגלית, Digital Right Management). רוב החנויות הגדולות כוללות הגנה על הספרים. המשמעות היא שתוכלו להוריד ספרים ולקרוא אותם רק במכשיר או התוכנה הייעודית הקשורים לאותה החנות. החלטתם לעבור מהקורא של Sony ל-Nook? תצטרכו לרכוש את אותם הספרים שוב, למרות שלמעשה שני המכשירים משתמשים באותו הקובץ EPUB. המכשיר של אמאזון מרחיק ומשתמש בסוג קובץ נפרד. קרוב לוודאי שכמו עם תעשיית המוזיקה, גם פה בסופו של דבר ייעלמו ההגנות, אולי אפילו ייווצר פורמט אחיד, אבל בינתיים זה המצב.

האם אפשר למצוא ספרים שאין עליהם מערכת נז”ק? התשובה היא כן, רק צריך לדעת איפה לחפש. חשוב גם לדעת שספרים דיגיטליים מגיעים במגוון פורמטים. הפופולרי ביותר הוא ה-EPUB, אבל תוכלו למצוא ספרים גם בפורמט PDF, וספרים בפורמט פופולרי אחר בשם מובי. חשוב שתבדקו באילו קבצים תומך הקורא הדיגיטלי שבידכם. ה-Kindle, למשל, תומך רק בקבצים הייחודים שלו, אבל גם במובי וב-PDF (אותם יש להמיר קודם).

"ספר אלקטרוני" (צילום: istockphoto)
מוכנים למהפכה? | צילום: istockphoto

איפה מוצאים ספרים?

כל אחת מיצרניות הקוראים הדיגיטליים מציגה גם חנות גדולה ומלאת ספרים. ספרים ל-Nook תוכלו לרכוש בחנות של Barnes and Noble, ספרים ל-Kobo בחנות של Borders וספרים ל-Kindle - באמאזון. בעלי ה-iPad יכולים לרכוש ספרים דרך iBookstore, וגם ל-Sony eReader יש את החנות שלה. אבל זה לא נגמר שם – לכל אחד מהמכשירים יש גישה גם לכמה חנויות אחרות.

ה-Nook מאפשר לכם לקנות ספרים גם מ-Fictionwise ומ-eReader. תוכלו להעביר אליו קובצי PDF, קובצי EPUB שקניתם בכל אחת מהחנויות המוזכרות פה, וגם מחנויות שמכרו לכם ספרים ללא נז”ק, או עם נז”ק של אדובי. בנוסף, ה-Nook יודע לקרוא קובצי תמונות ולנגן קובצי mp3.

ה-Kobo יודע לקבל קובצי EPUB שנקנו בחנות של Borders, וגם קבצים ללא נז”ק או עם נז”ק של אדובי. בנוסף ניתן להטעין לתוכו ספרים בגרסת PDF. המכשיר תומך במספר הקבצים הקטן ביותר, אך יש לזכור שהוא הזול ביותר.

ה-Kindle קורא, בנוסף לספרים שנמכרים ב אמאזון (קובצי azw ו-azw1), קובצי txt, קבצים מסוג מובי, ועוד מספר קבצים פופולריים פחות. גם הוא יודע לקבל קובצי mp3.

IPad/iPhone - בשנה שעברה הוציאה כל אחת מהחברות אפליקציה ל-iPhone, כך שלא משנה באיזו חנות תקנו את הספרים שלכם – ל-iPhone יש אפליקציה שתדע לקרוא אותו, מה שהופך אותו לקורא הספרים הדיגיטלי שתומך במגוון הקבצים הגדול ביותר. צאתו של ה-iPad הייתה מהירה מדי כנראה, ולכן עליו תמצאו פחות אפליקציות. נכון לזמן כתיבת שורות אלו תוכלו לקנות ל-iPhone ספרים ב-Borders, ב-Barnes and Noble, בחנות ל-Kindle וגם ב-fictionwise וחברות אחרות (דרך האפליקציה Stanza). בקיץ תתווסף חנות הספרים של אפל למכשירי ה- iPhone (והאייפוד טאץ’ כמובן). ב-iPad תוכלו לקרוא ספרים מהחנות של אפל, הלא היא ה-iBookstore, וגם ספרים שרכשתם בחנות ה-Kindle וב-Borders. קרוב לוודאי שתוך זמן קצר נראה גם את Barnes and Noble על ה-iPad. לרוע המזל את סטנזה - אפליקציה הכוללת מגוון גדול מאוד של חנויות דיגיטליות - כנראה שלא נראה עליו.

סופרים עצמאיים

אין תמונה
הקינדל של אמאזון. נחטף מהמדפים

אם אתם מחפשים מקורות אחרים לקניית ספרים (בעיקר ללא הגנה), הסופרים עצמם הם התשובה. הדבר החשוב ביותר שמהפכת הספרות הדיגיטלית יכולה לעשות היא להעיף את ההוצאות לאור מהדרך ולאפשר לסופרים למכור את יצירותיהם ישירות לקוראים. הדבר יחזק את הקשר בין הסופר והקורא, וחשוב יותר - יאפשר לסופרים להתפרנס בכבוד. רק כדי להבין את המספרים, סופר ממוצע בארה"ב מרוויח כ-$5,000 לשנה. הסכמי ההפצה של חברות ההוצאה לאור משאירים את הסופרים עם $2 לספר (בארץ המספרים דומים: סופר מקבל 2-3 שקלים על כל ספר שנמכר). המשמעות היא שאם תקנו ספר ב-$5 מהאתר של הסופר תקבלו ספר שתוכלו לקרוא כמעט בכל מכשיר, ותאפשרו לו להרוויח פי 2 ממה שהוא מרוויח היום.

אחד המובילים והוותיקים בתחום הספרים הדיגיטליים הוא קורי דוקטורו. ספריו מופצים חינם כבר שנים (תחת רישיון Creative Commons), והוא מוכיח שוב ושוב שהפצת ספר חינם לא פוגמת במכירות אלא להפך. הספרים שלו ניתנים לרכישה (פיזית) במגוון חנויות, ובמקביל אפשר להוריד אותם מהאתר שלו במספר רב של פורמטים. סופר אחר שכדאי להכיר הוא מייקל א. סטאקפול, שהופיע פעמים רבות ברשימת סופרי רבי המכר של ה"ניו יורק טיימס". סטאקפול מאפשר לרכוש מהאתר שלו ספרים דיגיטליים במספר פורמטים (PDF, EPUB וספרים מותאמים ל-iPhone). סופר מעניין נוסף שכדאי להכיר הוא סטיב ג’ורדן, שמציע באתר שלו ספרים חינם וספרים בתשלום.

חנויות מקוונות

יש די הרבה חנויות שמציעות ספרים בפורמטים שונים. חלקן מציעות ספרים בתשלום, אחרות בחינם. לרוב תוכלו למצוא בהן קישור עם הסבר על המכשירים שיכולים לקרוא את הקבצים שהן מוכרות. בין החנויות שכדאי להכיר:

Only Free Fiction - מספר קטן יחסית של כותרים, אך כולם מופצים חינם.

Double Dragon Publishing - הוצאה לאור קטנה, שמציעה ספרים למכירה ללא מערכת הגנה של נז”ק.

Fictionwise - חנות גדולה מאוד, שרשימת המכשירים התומכים בספרים שלה מרשימה ביותר. תוכלו למצוא בה מכשירים סלולריים שונים, מכשירים ייעודיים וגם תוכנות למחשבי מק ו-PC.

ManyBooks - מציעה ספרים “במחיר הטוב ביותר: חינם”. לא תמצאו פה רבי מכר וספרים מוכרים, אבל אם אתם מחפשים דברים מעניינים, יש פה לא מעט מציאות.

FeedBooks - אלפי ספרים המופצים חינם. ספרים שכבר אין עליהם זכויות, לצד ספרים חדשים יותר, של יוצרים שהחליטו לנסות לצבור מוניטין בעזרת הפצת כתביהם ללא תשלום. בסך הכל יש פה הרבה מאוד תכנים שכדאי להכיר.

Oreilly - ספרות טכנולוגית מקצועית. Oreilly נחשבת לאחת מההוצאות האיכותיות ביותר, ואת הספרים שלה ניתן לקנות גם בגרסה מודפסת וגם בגרסה דיגיטלית.

מנדלי – מיזם ישראלי צעיר שפועל לקדם את הספרות הדיגיטלית העברית. הוא קרוי על שם “מנדלי מוכר ספרים”, ואפשר למצוא בו ספרים בתשלום וגם חינם מהוצאות קטנות שונות, ביניהן הוצאת גרף, המחזיקה בסדרת פרסי ג’קסון (שגם אותה ניתן לרכוש במנדלי).

גוטנברג ואליעזר בן יהודה

גוטנברג (על שם ממציא הדפוס) ואליעזר בן יהודה הם שני פרויקטים שכל חובב ספרות חייב להכיר. שניהם חיים וקיימים בזכות עבודתם של מתנדבים, המעבירים לגרסה דיגיטלית ספרים שאין עליהם זכויות יוצרים. בפרויקט גוטנברג תמצאו מעל ל-30,000 ספרים, ובפרויקט בן יהודה עשרות יצירות. בשני המקרים מדובר באוצר של חומרים לקריאה, ובקלאסיקות שכל חובב קריאה חייב לעצמו.

>> המדריך המלא לחיפוש תמונות ברשת