ביקור נשיא ארה"ב בישראל הגיע לרגע השיא שלו שהוא פנה לאזרחי ישראל ואמר להם בעברית: "כל עוד ארצות הברית קיימת - אתם לא לבד". ברק אובמה נאם לאזרחי ישראל וזכה למחיאות כפיים סוערות ולתשואות מאלפי הנוכחים בקהל. גם קריאת ביניים על ידי אחד הנוכחים באולם לא הצליח להרוס לנשיא האמריקני את מצב הרוח. הוא חייך, המתין לשוך הסערה ואמר: "אם לא היו קריאות ביניים, לא הייתי מרגיש בבית".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"ציפיתי בקוצר רוח להזדמנות לדבר ישירות אליכם, העם בישראל, ובמיוחד לכל כך הרבה צעירים שנמצאים פה היום - לדבר על ההיסטוריה שהביאה אותנו הנה היום והעתיד שאתם תייצרו בשנים הבאות", פתח אובמה את דבריו.
אחר כך עבר הנשיא לקריצה לצעירים הישראלים וסיפר בבדיחות על חילוקי הדעות שיוחסו לו ולנתניהו. "אני יודע שבדמוקרטיה החיונית של ישראל, כל מילה וכל מחווה נבחנת. אני רוצה להבהיר - כל דרמה ביני לבין חברי ביבי לאורך השנים היתה רק מזימה ליצור חומר עבור ארץ נהדרת", אמר אובמה לכל קריאות צחוק רמות מהקהל, והמשיך - "רצינו לוודא שלכותבים יש חומר טוב".
"לישראל יש עתיד מזהיר"
"בכל צעד בדרך ישראל בנתה חברות עמוקה עם ארצי ארה"ב", המשיך אובמה. "הקשרים האלה התחילו רק 11 דקות לאחר עצמאות ישראל, כשארה"ב הייתה הראשונה להכיר במדינת ישראל. כפי שטרומן אמר בהחלטתו להכיר: אני מאמין שיש לה עתיד מזהיר לפניה. ביחד אנו חולקים את המחויבות לביטחון אנשינו ויציבות במזרח התיכון. אנו חולקים דגש על חיזוק מעמד הביניים. אבל מקור ידידותנו הוא מעבר לאינטרסים משותפים, כפי שהוא מעבר למחלוקות פוליטיות. ארה"ב היא מדינה של מהגרים. אמריקה מתחזקת על ידי גיוון ואמונה. אנו מאופיינים בשיח דמוקרטי. בישראל אנו רואים ערכים שאנו חולקים, כך כשמזהים מה מבדיל בינינו - זהו חלק חשוב בברית בינינו"
הנשיא אובמה המשיך: "אני עומד כאן היום מתוך ידיעה שאלה ימים מסובכים עבור שתי האומות. יש לנו נושאים מסובכים ואנו עומדים בפני סכנות ברחבי העולם. גם בארה"ב אנחנו צריכים להחליט איזו אומה אנחנו רוצים להיות, בייחוד לאחר יציאה משתי מלחמות ומיתון. אחת הסיבות שאני אוהב לדבר לצעירים - לא משנה כמה שאפתניים היעדים - זה כי תמיד אני מקבל מהם תקווה. אני רואה את אותה רוח בצעירים שנמצאים פה היום. אני מאמין שאתם תעצבו את עתידנו, אני מאמין שעתידכם קשור בשלנו".
"אני רוצה להתרכז באופן שבו אנחנו, ובייחוד צעירים, יכולים לעבוד ביחד כדי להתקדם בשלושה תחומים: ביטחון, שלום ושגשוג. אני גאה שהיחסים הביטחוניים בינינו מעולם לא היו חזקים יותר, מעולם לא. יותר תרגולים צבאיים, יותר תיאום בין בכירים צבאיים ומודיעין. אלה העובדות, זו לא דעתי האישית. אבל עבורי זה לא נמדד רק על דפי נתונים. אני יודע שבישראל ביטחון הוא עניין אישי.
כיפת ברזל - כדי שהילדים ישנו בשקט
כשאני חושב על ביטחון ישראל אני חושב על חיי ילדים, כמו אושר טוויטו, שפגשתי בשדרות. ילדים באותו גיל כמו בנותיי, שרוצים חיים בלי רקטות בחדר השינה רק בגלל מי שהם. זו הסיבה שבגללה השקענו במערכת כיפת ברזל, כדי שהילדים האלה יוכלו לישון טוב יותר בלילות.
הבהרנו שוב ושוב שישראל לא יכולה לקבל מתקפות מעזה ואנחנו נעשה כל מה שאפשר כדי למנוע את זה. לכן לישראל יש את הזכות לדרוש שחמאס יגנה את האלימות ויכיר בזכותה להתקיים. אני חושב גם על חמישה ישראל שעלו על האוטובוס בבולגריה, אנשים שאהבו והיו נאהבים, עם משפחות - ולא חזרו הביתה בגלל חיזבאללה שכל מדינות העולם צריכות לקרוא לה בשמה - ארגון טרור.
חיזבאללה - ארגון טרור
העולם לא יכול לקבל ארגון שרוצח אזרחים חפים מפשע, שתומך בהרג של ילדים ונשים בסוריה ממש עכשיו. העובדה שלמשטר אסד, הברית של חיזבאללה, יש כמויות אדירות של נשק כימי, נמשיך לעקוב אחרי הנושא. לא נהיה מוכנים לקבל שימוש בנשק כימני נגד העם הסורי או העברת החומר הכימי לארגוני טרור. אסד, העולם עוקב אחריך.
לעם הסורי יש זכות להיות חופשיים מאחיזתו של דיקטטור שמעדיף לטבוח בעמו. אסד צריך ללכת כדי שהעתיד הסורי יתחיל. יציבות אמיתית שם תלויה בממשלה שאחראית לאנשיה, שמגנה על כולם".
אי אפשר להכיל אירן גרעינית
הנשיא הזכיר גם את השואה: "אני חושב על אנשים שיש להם זיכרון חי של השואה, אירן גרעינית שקוראת להשמדת ישראל. לא פלא שישראל מתייחסת לזה כך. אירן היא איום קיומי על ישראל אבל היא אתגר לכל אומה שוחרת שלום. אירן גרעינית תגביר את הסיכוי לטרור גרעיני, מרוץ חימוש באזור רגיש. מדובר בשלטון שלא מכבד את זכויות אזרחיו, לכן בנינו כזו קואליציה בינלאומית, עם לחץ חסר תקדים שהולך וגובר. אירן נחלשת כתוצאה מהלחץ הזה.
אני מאמין שלכולנו יש אינטרס בפתרון הנושא בדרכי שלום. דיפלומטיה היא הדרך הטובה ביותר לוודא שאירן תזנח את דרך הגרעין. זה עדיף על מלחמה ועל תוצאות בלתי ניתנות לצפייה שבאות עם מלחמה.
אנחנו יודעים שיש זמן לנסות פתרון דיפלומטי, אנו מנסים לעבוד עם עולם מאוחד, אבל על אירן לדעת שהזמן הזה אינו בלתי מוגבל ואמרתי שעמדת ארה"ב היא ברורה: לאירן לא יהיה נשק גרעיני, אי אפשר להכיל אירן גרעינית, כל האופציות על השולחן וארה"ב תעשה כל שצריך כדי למנוע אירן גרעינית. עבור צעירים ישראלים אני יודע שנושאי הביטחון מהותיים מכיוון שאתם חיים באזור בו רבים לא מכירים בזכותכם להתקיים. עברו מלחמה אחרי מלחמה כדי להבטיח את קיומה. מסביבכם אנשים ששונאים אתכם מבלי לדעת מי אתם".
"עלינו לקבל את חלקנו בהקרבה ובחינוך, דווקא אחרי דור באידיאל של החירות, כמו שאמר מרטין לותר קינג לפני שנרצח. אני לא יודע אם אני אגיע לשם, אבל אנחנו כעם נגיע לארץ המובטחת. כמו שיהושע המשיך אחרי משה, העבודה נמשכת עבורכם - צדק, הזדמנות, חופש. בשביל היהודים זה הסיפור של מדינת ישראל, אחרי מאות של סבל ורדיפות, רצח".
"במהלך כל הזמן הזה היהודים שימרו את הייחוד הלאומי שלהם", אמר אובמה. "ההצלחות של היהודים ברחבי העולם, חלום הציונות הוא שהביא אותם בסופו של דבר לארץ הזאת. עצם הקמת מדינת ישראל הוא הרעיון העמוק שאנשים ראויים למדינה משלהם שבה תהיה להם חירות.
ב-65 השנים האחרונות, כשישראל הייתה במיטבה, הישראלים הראו את האחריות שלהם - שלא מסתיימת עם ההגעה לארץ המובטחת. היא רק מתחילה שם. ישראל הפכה מקום מפלט לגלות, קיבלה יהודים מאירופה, מברית המועצות, מאתיופיה. ישראל בנתה אומה משגשגת, קיבוצים שהפריחו את השממה. ישראל הקימה דמוקרטיה משגשגת ועיתונות חופשית בלתי נלאית, ודיון ציבורי מלא חיים. ישראל השיגה את כל זה תוך התגברות על איומים בלתי פוסקים על ביטחונה".
לאורך כל הנאום זכה אובמה למחיאות כפיים סוערות. לעתים יושבי האולם אף קצו לכבודו. "אי אפשר לקחת כמובן מאליו את ביטחון ישראל. אלו שדוחים את זכותה של ישראל להתקיים, יכולים באותה מידה להתכחש לשמש הזורחת ולאדמה שמתחת לרגליהם. היום אני רוצה להגיד לכם - כל עוד ארה"ב קיימת, "אתם לא לבד", אמר בעברית. השאלה היא: איזה עתיד ישראל מצפה לו. ישראל לא הולכת לשום מקום".
עכשיו, מדברים על השלום
"אני יודע שישראל לקחה סיכונים עבור שלום. מנהיגים אמיצים - מנחם בגין, יצחק רבין - הגיעו להסכמים עם שתיים משכנותיכם. הצעתם הצעות מדהימות לפלסטינים באנאפוליס, נסוגתם מעזה וקיבלתם טרור ורקטות. הושטתם ידכם לשלום ולעיתים קרובות נתקלתם בסירוב. אני מאמין שהעם בישראל רוצה שלום, ואני גם מבין למה יותר מדי ישראלים, יותר ויותר, סקפטיים באשר לאפשרות להגיע לשלום.
ישראל עומדת בצומת דרכים - מפתה לשים בצד את התסכולים והמחוות, נוכח המחבלים המתאבדים, ואני יודע שרק הישראלים יכולים לקבל את ההחלטה הבסיסית לגבי עתידכם, אני מכיר בזה. אני מבין שלא כולם באולם יסכימו עם מה שיש לי להגיד. זה חלק מדמוקרטיה ומהדיון בין שתי המדינות. אני מאמין שחשוב להיות פתוח וכן, בייחוד עם חברים. מבחינה פוליטית, בהתחשב בתמיכה בארה"ב, הכי טוב עבורי זה להניח את הנושא הזה בצד ורק להביע תמיכה חסרת תנאי בכל מעשי ישראל, אבל אני רוצה שתדעו שאני חבר שדואג באמת לעתיד ישראל ומבקש מכם לשקול שלוש נקודות:
1. שלום הוא הכרחי: אני מאמין בזה. אני מאמין ששלום הוא הדרך היחידה לביטחון אמיתי. לכם יש ההזדמנות להיות הדור שמבטיח סופית את החלום הציוני. בהתחשב בדמוגרפיה בגדה המערבית, הדרך היחידה שישראל תשגשג כמדינה יהודית ודמוקרטית, היא הקמת מדינה פלסטינית ברת קיימא", אמר הנשיא וזכה למחיאות כפיים סוערות.
בהתחשב בתסכול של הקהילה הבינלאומית, על ישראל להפוך את בידודה, זאת הדרך היחידה להגן באמת על ישראל בטווח הארוך. האמת הזו נכונה יותר נוכח השינויים בעולם הערבי. אני מבין שעליית מפלגות אסלאמיות מפתה להתכנס, כי הסיטואציה מחוץ לישראל נראית כאוטית, אבל זה בדיוק הזמן להגיב לגל המהפכות בהסדר ושלום.
ככל שממשלות רבות יותר מתייחסות לרצון העם - שלום נוצר בין אנשים, לא רק בין ממשלות. אי אפשר לשנות בבת אחת את מה שמתרחש בלב מיליונים. שום צעד יחיד לא ימחק שנים של היסטוריה ותעמולה, אבל התקדמות עם הפלסטינים היא דרך חזקה להתחיל, לצד דחיקתם הקיצוניים שניזונים מקונפליקטים.
2. שלום הכרחי, אבל הוא גם צודק. אין שאלה שישראל עמדה בפני פלגים פלסטיניים שפנו לטרור, מנהיגים שהחמיצו הזדמנויות היסטוריות - לכן על ביטחון להיות במרכז כל הסכם. אין כל שאלה שהדרך היחידה לשלום היא במו"מ, לכן, למרות הביקורת, ארה"ב התנגדה לצעד הפלסטיני החד-צדדי באו"ם. אבל זכות העם הפלסטיני לצדק והגדרה עצמית - יש להכיר בזה. שימו עצמכם בנעליהם. הסתכלו על העולם דרך עיניהם. זה לא הוגן שילד פלסטיני לא יכול לגדול במדינה משל עצמו.
חיים את כל חיים בנוכחות צבא זר שמנטר כל צעד שלהם. זה לא צודק כשאלימות נגד פלסטינים לא נתקלת בתגובה. זה לא צודק למנוע מפלסטינים לעבוד את אדמותיהם או לנוע בחופשיות בגדה המערבית או לעקור אותם מבתיהם. כיבוש או גירוש אינם התשובה. בדיוק כשם שישראל בנתה מולדת, גם לפלסטינים זכות להיות עם חופשי בארצם".
אובמה סיפר קצת על ביקורו ברמאללה, משם הגיע לבנייני האומה בירושלים. "לפני שבאתי הנה נפגשתי עם צעירים פלסטינים בני 15-22 ובשיחה איתם, הם לא היו שונים במיוחד מבנותיי, מילדיכם. אני בכנות מאמין שכל הורה ישראלי שהיה יושב עם הילדים האלה היה אומר: אני רוצה שהם יצליחו, ישגשגו, שתהיה להם הזדמנות כמו של ילדיי. אני מאמין שזה מה שההורים הישראלים היו רוצים עבור הילדים האלה, אני מאמין בזה. רק אתם תוכלו לקבוע איזו דמוקרטיה תהיה לכם, אבל זכרו שכשאתם מקבלים את ההחלטה, תגדירו לא רק את הקשר שלכם עם הפלסטינים אלא את עתידה של ישראל".
כמו שאריאל שרון אמר: "בלתי אפשרי שתהיה מדינה יהודית ודמוקרטית ובאותו זמן לשלוט על כל ארץ ישראל. אם נתעקש לקבל הכל, נפסיד הכל (בערך). דוויד גרוסמן אמר זמן קצר אחרי שאיבד את בנו: "לשלום אין ברירה יש לגשת באותה נחישות ויצירתיות כפי שניגשים למלחמת אין ברירה". מובן שאי אפשר לצפות שישראל תדון עם מי שמקדיש חייו לאובדנה. אני מאמין באמת שיש לכם פרטנר אמיתי באבו מאזן ובפייאד.
פלסטינים רבים כל כך דוחים אלימות כדרך להשיג את מטרותיהם. יש פה הזדמנות, חלון, מה שמביא אותי לנקודה השלישית:
3. השלום הוא אפשרי - אני לא אומר שהוא מובטח, אני אפילו לא יכול לומר שהוא יותר סביר מבלתי סביר, אבל הוא אפשרי. אני יודע שזה לא נראה כך. תמיד יהיו סיבות להימנע מסיכונים. יש מחיר לכישלון. תמיד יהוו קיצוניים שייתנו תירוץ לא לפעול. ודאי יש משהו מתיש באינסוף שיחות על שיחות. אני בטוח שיש פיתוי להגיד "מספיק".
מו"מ יהיה הכרחי, אבל אין סימן שאלה לאן יוביל - שתי מדינות לשני עמים. על מדינות ערב להתאים עצמן לעולם שהשתנה. הם לא יכולות יותר להאשים את ישראל בתחלואיהן, בשחיתות, לכן הן צריכות לקחת צעדים לנירמול היחסים עם ישראל. על הפלסטינים להכיר בכך שישראל תהיה מדינה יהודית ושלישראל יש זכות לשמור על ביטחונה.
על הישראלים להבין כי המשך ההתנחלויות נוגד את התקדמות השלום ומדינה פלסטינית בת-קיימא היא חיונית. הצעתי עקרונות על שטחים וביטחון, אבל בואו נשים בצד רגע את הרעיונות: בואו נחשוב מה אפשר לעשות כדי לבנות אמון בין העמים?
לפני ארבע שנים עמדתי בפני קהל צעיר בקהיר, ובמה שהם רוצים לא היה הבדל ממה שאתם רוצים - חינוך, להחליט על חייהם, לעבוד את אלוהיהם כפי שהם מאמינים. זה נכון גם לגבי צעירים פלסטינים. כפוליטיקאי: אני מבטיח לכם שמנהיגים פוליטיים לעולם לא ייקחו סיכונים אם העם לא ידחוף אותם לקחת סיכונים.
תאמינו בניסים
אנשים רגילים יכולים להשיג הישגים בלתי רגילים. אני יודע שזה אפשרי. הקול שלכם מוכרח להיות חזק יותר ותקוותיכם צריכות להאיר את הדרך, מתוך הכרה שכולנו יכולים לחיות בשלום ובשגשוג רב יותר בארץ הקודש הזאת. הסתכלו על העתיד שאתם מבקשים לילדיכם - העתיד של מדינה יהודית דמוקרטית משגשגת, עכשיו ולתמיד.
יהיו רבים שיאמרו שזה בלתי אפשרי, אבל זכרו שישראל היא המדינה החזקה ביותר באזור, לישראל התמיכה הבלתי מעורערת של המדינה החזקה בעולם. ישראל לא הולכת לשום מקום, יש לה את החוכמה לראות את העולם כפי שהוא, אבל גם האומץ לראות אותו כפי שהוא צריך להיות. בן גוריון אמר פעם: כדי להיות ריאליסטי בישראל, עליך להאמין בניסים. לפעמים הנס הגדול ביותר הוא לזהות שהעולם יכול להשתנות.
אנשים שרוצים לראות את עתיד העולם צריכים להסתכל על תל אביב, על מאות הסטארט-אפים. ישראלים כל כך פעילים במדיה החברתית.ישראל משגשגת כלכלית, זכתה בעשרה פרסי נובל וקידמה טכנולוגיות רבות. היחסים בינינו הם סוג היחסים שצריכים ויכולים להיות לישראל עם כל מדינה בעולם.
יותר ממאה חברות היי טק מצאו בית בגדה המערבית. האירוניה היא שכל כך הרבה ממה שהפלסטינים שואפים לו, ניתן למצוא פה בישראל. ישראל היא כבר מרכז לחדשנות שעוזר להניע את כלכלת העולם ואני מאמין שכל הפוטנציאל הזה לשגשוג יכול להתגבר עם ביטחון רב יותר ושלום. כאן, ברצועת הארץ הקטנה הזאת, שהייתה המרכז של כל כך הרבה מההיסטוריה העולמית, הישראלים בנו משהו שמעטים יכולים היו לדמיין לפני 65 שנה. ביד ושם העולם זוכר את ענן הרוע שעלול ליפול על העם היהודי ושאר העולם אם לא נהיה
אתם ,הצעירים, צריכים לכתוב את הפרק הבא בסיפור הגדול של האומה הגדולה הזאת. כנשיא מדינה שאתם יכולים לסמוך עליה כחברתכם הטובה ביותר, אני משוכנע שתוכלו לעזור לתקן את העולם הזה. זו העבודה שלכם, שלי, של כולנו, שאלוהים יברך אתכם, את ישראל וארה"ב".
אובמה בישראל - סיקור מלא:
לכבוד אובמה: טיפסו על גשר המיתרים
צפו: האנשים שמאחורי הביקור הנשיאותי
כך הכתבים הזרים מסקרים את אובמה
יום ה': אילו כבישים ייסגרו היום לתנועה?