לא רק תנועת כלי הרכב משובשת בירושלים, אלא גם פעילותם של בתי עסק רבים בעיר. "זה כמו יום כיפור, אבל עם קפה ממש טוב", תיארה את המצב אתי סופר-עיני, בעליו של בית הקפה נונה, השוכן מול מלון המלך דוד בירושלים. "אנשים לא יכולים להגיע לכאן", סיפרה, "יש מחסום מכל צד. מי שמגיע מרחוב המלך דוד לא יכול לעבור. הוא צריך להגיע אלינו מהצד השני וגם שם יש מחסום".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדברי סופר-עיני, האבטחה סביב אובמה הרבה יותר אדוקה מזו שהייתה סביב הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש. "היום עוד נעבוד כרגיל", אמרה, "אבל אם כל היום יהיה כמו שהיה עד עכשיו מהרגע שפתחנו, יש סבירות שלא נפתח מחר". אפילו הבעלים ועובדיה לא הצליחו להגיע בזמן הבוקר לבית העסק ופתחו את בית הקפה באיחור של חצי שעה, בגלל הרחובות החסומים.
ההפסד הכלכלי בהחלט אינו מבוטל. "באחרונה סגרנו כבר את בית הקפה בגלל מרתון ירושלים, ובשבוע הבא נסגור אותו בגלל חג הפסח - אז גם השבוע נסגור אותו? מתישהו צריך גם לפתוח", קבלה הבעלים.
"צריך להגיד תודה"
ובכל זאת, היא מנסה להסתכל על התמונה המלאה ולהתרגש מהביקור הנשיאותי. "ישראל אינה הילד הכי אהוב בכיתה", אמרה סופר-עיני, "אז אם עוד באים אלינו לביקור, צריך להגיד תודה".
ולא רק בסביבת מלון המלך דוד סובלים משיבושים. גם בקפה יהושע, השוכן בין משכן נשיאי ישראל לבין מעון ראש הממשלה, מרגישים את התנועה הדלילה של הלקוחות. אבל גם שם משתדלים לשמור על אופטימיות. "דווקא החלטנו לחגוג לרגל הביקור הזה", סיפר לחדשות ערוץ 2 באינטרנט בעל בית הקפה, ירון תורג'מן. "קיימנו 'ערב אובמה' והבאנו להקה ששרה שירים אמריקניים עם שלטים ודגלי אמריקה".
גם תורג'מן מספר על הפגיעה הצפויה בהכנסות מהביקור הנשיאותי - "אבל הן נפגעות בעיקר בגלל הדיווחים בתקשורת שמפחידים את קהל הלקוחות", הוא אומר. "באחד העיתונים כתבו שכל רחוב עזה סגור, וזה דווקא הרחוב הכי פתוח שיש. אבל לא נורא. אנחנו לא אוהבים לבכות. מתמודדים עם המצב הנתון וחיים איתו בשלום".
ולא רק שהם חיים בשלום עם המצב החדש - יש אפילו חלום קטן שהנשיא אובמה בכבודו ובעצמו ילגום מהקפה שלהם. "זה לא חייב להיות בגדר פנטזיה", אמרה אתי סופר-עיני. "בביקור הנשיאותי הקודם הגיעו אלינו באופן קבוע אנשיה של קונדוליסה רייס שהתלהבה מכל מה שהיה לנו להציע, ובסוף הביקור היא אפילו העבירה לנו מכתב הוקרה". לפעמים חלומות מתגשמים.