אחרי יומיים עמוסים במיוחד, פתח הבוקר הנשיא האמריקני ברק אובמה את יומו האחרון בישראל. רגע לפני נפנוף הידיים לשלום על כבש המטוס בנמל התעופה בן גוריון, הגיע הנשיא אובמה לביקור בהר הרצל ובמוזיאון "יד ושם".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
את הבוקר התחיל הנשיא האמריקני בביקור בהר הרצל, יחד עם נשיא המדינה שמעון פרס וראש הממשלה בנימין נתניהו. כמיטב המסורת היהודית, הניח אובמה אבן על קברו של חוזה המדינה, מיד לאחר ששני חיילים אמריקניים הניחו זר במקום. נשיא ארצות הברית חתם בספר האורחים של הר הרצל וכתב את תחושותיו בנוגע לביקור. "מעורר השראה לבקר ולזכור את בעל החזון שבדברו נולדה מדינת ישראל. ששתי ארצותינו יכילו את אותו החזון, שיבטיח שלום ושגשוג לדורות", כתב אובמה.
משם המשיך הנשיא אובמה לחלקת גדולי האומה שבהר הרצל, שם פגש את בני משפחת רבין. עם הגיעו לחלקת הקבר אמר נשיא ארצות הברית לבני המשפחה: "זהו יום מאוד משמעותי עבורי, רבין השאיר אחריו מורשת גדולה. זה כבוד גדול לחלוק את היום היפה הזה עם המשפחה המיוחדת שלכם". גם שם הניח נשיא ארצות הברית אבן על מצבותיהם של יצחק ולאה רבין ז"ל, וחיילי מארינס אמריקניים הניחו זר על חלקת הקבר. טרם עזיבתו את המקום נפרד אובמה מבני משפחת רבין בברכה בעברית - "חג שמח".
לאחר מכן הגיע אובמה למוזיאון "יד ושם" - בביקורו הקודם בישראל לפני כ-6 שנים, ביקר מי שהיה אז סנאטור צעיר במוזיאון לתולדות השואה, אך זוהי הפעם הראשונה בה הוא מגיע למקום כנשיא המדינה החזקה בעולם. את הסיור ב"יד ושם" עורך אובמה לצד הנשיא פרס, ראש הממשלה נתניהו וניצול השואה, שמשמש כיו"ר מועצת "יד ושם", הרב ישראל מאיר לאו.
בתחילת הביקור הגיע הנשיא אובמה להיכל השמות, בו מוצגים על מאות מדפים 4.2 מיליון דפי העד שנאספו מאז הקמת "יד ושם". אובמה שמע מיו"ר המוזיאון אבנר שלו, על פעולות ההנצחה שנעשות במקום. ד"ר אלכס אברהם, מנהל היכל השמות ב"יד ושם", סיפר כי בזמן ביקורו במקום שאל אובמה כמה שמות נאספו עד כה. "הוא אמר שמה שאנחנו עושים זה שירות לאנושות, שומרים את הזיכרון ומלמדים על השואה ועל משמעותה המיוחדת", סיפר ד"ר אברהם. לאחר מכן המשיך אובמה למוזיאון לאמנות השואה, בו מוצגים כ-164 יצירות אומנות שנוצרו בתקופת השואה.
בדרכו לטקס האזכרה באוהל יזכור, עצר אובמה את פמלייתו ועיכב מעט את לוח הזמנים הצפוף כשביקש להשתהות מספר דקות מול הנוף של הרי ירושלים. בטקס האזכרה המיוחד, העלה נשיא ארצות הברית את אש התמיד הדולקת במקום. אובמה הניח זר על לוח אבן שמוצב בסמוך, ומתחתיו טמון אפר קרבנות שהובא ממחנות המוות ברחבי אירופה. הוא שמע את "הליכה לקיסריה" ממקהלת הילדים ובסיום הטקס - לחץ את ידיהם.
לפני סיום ביקורו הגיע הנשיא אובמה ל"יד לילד", אתר ההנצחה ל-1.5 מיליון הילדים שנספו בשואה. נשיא ארצות הברית חתם בספר האורחים וקיבל העתק של תווי השיא "חד גדיא" ששרדו את השואה. בדבריו ב"יד ושם" אמר הנשיא אובמה: "זה הביקור השני שלי פה מאז שביקרתי במחנה בוכנוולד, הרב לאו סיפר לי על כליאתו שם. גם אלי ויזל היה שם. עמדתי גם בפתח גטו ורשה, אבל דבר לא משתווה לעוצמה של המקום הקדוש הזה שהטוטליות של השואה מרוכזת בו".
"אבוא לכאן אלף פעמים ובכל פעם ליבי יישבר", המשיך. "כאן רואים את העוול שאליו יכול ליפול בן אנוש. רואים כיצד לרגע הרוע יכול לגבור על האנושיות. כאן אנחנו רואים את פניהם ושומעים את קולם ומסתכלים על חפצי החיים שלהם. אנו רואים איך מספרי השנאה קועקעו על ידיהם. הם לא היו מספרים אלא גברים, נשים וילדים. היו כאלה שלא הסכימו להסתכל מהצד, אזרו אומץ וכוח. אנו למדים שיש לנו אפשרות בחירה האם להיכנע לרע ולהיות אדישים לסבל או לגלות אמפתיה שהיא בבסיס האנושיות שלנו. להגיד כן לרשע או להיות נאמנים לבריאה שלנו. לבחור להתעלם ממה שקורה לאחרים או לפעול למענם".
אובמה הדגיש: "חובתנו לא לצפות אלא לפעול. בשבילנו, בשביל ילדינו. לפעול נגד צביעות, גזענות ובייחוד אנטישמיות. לדבר מאלה אין מקום בעולם תרבותי. לעולם לא נשכח את הקשר בין הדברים הללו. ילדינו לא נולדו לשנוא, מלמדים אותם לשנוא. בואו נמלא את ליבם באותה אהבה ותקווה. אחרי שהולכים במסדרונות האפלים האלה, המראה של יער ירושלים מציג את הגשמת התקומה של עם ישראל בארצו. מדינת ישראל לא קיימת בגלל השואה אלא קיומה של ישראל הוא כדי שהשואה לא תקרה שוב".
לאחר מכן חזר ברק אובמה למלון "המלך דוד" בירושלים בו הוא שוהה, שם קיים פגישה רשמית אחרונה עם ראש הממשלה נתניהו. השניים דנו בביקור שקיים אובמה אתמול ברמאללה, ובהמשך העבודה המשותפת ביניהם.