ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין הכריז מלחמת חורמה על מה שהוא מגדיר "סכנה לאומית" - התמכרותה של האומה הרוסית לאלכוהול. במסגרת הרפורמה החדשה, אושרה מסגרת פעולות להגבלת ייצורו ומכירתו של אלכוהול על צורותיו, שכוללות מיסוי נרחב והגבלת הפרסום מוצרים אלכוהוליים.
"חשיבות בריאות העם הרוסי ראשונה בעדיפות על פני אינטרסים של יצרני האלכוהול", נכתב באתרו של פוטין. בנוסף צויין כי 23,000 בני אדם מתים מידי שנה מהרעלת אלכוהול ועוד 75,000 איש מתים מידי שנה ממחלות הקשורות באלכוהול. ואם כל המידע הזה אינו מרתיע מספיק, באתר פורסם כי, "צריכת אלכוהול היא הסיבה העיקרית להצטברות בעיות בתוחלת החיים ובעיות חברתיות בעם הרוסי עוד מאז אמצע שנות השישים".
מטרת הרפורמה בצריכת האלכוהול של פוטין, היא לקצץ עד שנת 2012 כ-15% מצריכת האלכוהול במדינה, ועד שנת 2020 לקצץ 55% מהצריכה. אך למרות היעדים השאפתניים שהציב פוטין, לא נכתב במפורט כיצד הולכת המדינה ליישם את היעדים שהציבה הממשלה לתושביה.
באוגוסט האחרון, דרש נשיא רוסיה דימיטרי מדבדב, לבצע פעולות על מנת לצמצם את צריכת האלכוהול במדינתו לאחר שסיפר כי "הזדעזע" מנתונים רשמיים על צריכת האלכוהול. מאז, נקט הממשל בצעדים כמו שילוש המס על בירה, הצבת מחירי מינימום על וודקה גם נשקלים צעדים משמעותיים לגבי איפה ומתי ימכרו משקאות אלכוהוליים ובין השאר לאסור את מכירת האלכוהול בקיוסקים ברחוב.
בעקבות הרפורמה יוצרו משקאות ביתיים באיכות נמוכה
מתוך סקרים שנעשו ברוסיה עולה כי הרוסי הממוצע שותה כ-18 ליטר אלכוהול בשנה. פוטין טוען כי הנתונים הגבוהים לגבי הצריכה האלכוהולית נובעים מאי הפיקוח של המדינה על שוק המשקאות החריפים. ראייה לכך הוא הנתון המצביע כי עד המהפכה הבולשביקית ברוסיה שהתרחשה ב-1917 נרשמה ברוסיה צריכת האלכוהול הנמוכה ביותר באירופה.
בשנת 1985, ניסה מיכאל גורבצ'וב, המנהיג הקומוניסטי האחרון של ברית המועצות, ליישם רפורמה מקיפה בשוק האלכוהול. הוא קיצץ בכמויות המשקה שיוצרו במדינה והציב חוקים נוקשים על שוק מכירת האלכוהול, הכול במטרה לצמצם את הצריכה. בעקבות הרפורמה, התרחשה האצה בייצור משקאות אלכוהוליים ביתיים לא חוקיים באיכות נמוכה ביותר, שגרמו למותם של אזרחים שצרכו את אותם משקאות וגרם גם למכה קשה לפופולאריות של גורבצ'וב בעם.