המסמכים חשפו: מלחמה תפרוץ (צילום: רויטרס)
המסמכים חשפו: מלחמה תפרוץ | צילום: רויטרס

הרצל לא לבד: אחרי חוזה המדינה, נראה שיש מי שהתמחה גם בלחזות מלחמות. מסמכים שהגיעו לידי פקידים בריטיים בתקופת שקדמה לסיום המנדט על ארץ ישראל ונחשפו בממלכה מגלים שהבריטים ידעו מראש שברגע שיעזבו את השטח בו החזיקו בפלסטינה, תפרוץ מלחמה עקובה מדם. כך פורסם ב"גרדיאן".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במסמכים, שנראה שהם אקטואליים גם לימינו אנו, מתגלה האמת המדהימה לפיה ממשלת בריטניה ידעה מהרגע הראשון כי החלת טריטוריה יהודית על אדמת פלסטינה והקמתה של מדינת ישראל תוביל למלחמה - ולתבוסה מוחצת של הערבים.

בשבועות שקדמו לחלוקת פלסטינה, לאחר שבריטניה הודיעה על החזרת המנדט שניתן לה וחלוקת הארץ לשתי מדינות, גדילו קבוצות טרור יהודיות את התקיפות על הכוחות הבריטיים והלוחמים הערבים - כך מראים המסמכים שנחשפו מאז, שמוצגים בארכיון הלאומי של בריטניה.

הנבואה שהתגשמה: סכנה ממשית למלחמה - שנתיים לפני שפרצה

בעוד 5 שנים ייחשף הכל. מלחמת העצמאות (צילום: רויטרס)
תוצאות המלחמה היו ידועות גם כן | צילום: רויטרס

למעשה - כבר באוקטובר 1946, כשנתיים לפני ההחלטה על תוכנית החלוקה, פקידי הממשל הבריטי בארץ ישראל הזהירו את לונדון כי היהודים יתנגדו לחלוקת הארץ וכי ההחלטה הזו תהיה בלתי מתקבלת על הדעת עבור הערבים.

החשש ממלחמה גבר לאור התגברות מעשי הטרור של האצ"ל והלח"י באותה תקופה והפסיביות היחסית של הציבור הערבי, שהאמין ברובו שבריטניה והאו"ם יכפו פיתרון פוליטי שיהיה לטובתם. "יש סכנה ממשית שכל פרובוקציה יהודית נוספת תגרום למעשי נקם בודדים של ערבים שעשויים להביא להתנגשויות רחבות", העריכו הפקידים הבריטים.

כמו אז, כך גם היום: הבריטים הביעו דאגה מהמצב בסוריה

דיווח מאוקטובר 1947 שמופיע במסמכים שנחשפו אף ייחס לקבוצות המאורגנות היהודיות מגמה של הקצנה - כזו שלא היה ספק שתוביל למאבק מזוין. "המאבק נגד הפולש הבריטי ימשיך עד גרגר האדמה האחרון", הצהיר מנחם בגין - מי שעמד בראש האצ"ל ושלימים עמד בראשות ממשלת ישראל וזכה, למרבה האירוניה, בפרס נובל לשלום.

לבד מתחזיות המלחמה, הבריטים חזו גם את תוצאותיה. "הערבים סובלים מסדרה של תבוסות מוחצות בקרבות מול היהודים", כתבו הפקידים הבריטיים בחודשים שלפני ההכרזה על קום המדינה ופרוץ המלחמה. "האלימות הערבית-יהודית מפוזרת כעת על פני כל שטח פלשתינה - והמצב מדאיג", סיכמו.

באופן אירוני למדי, הביעו הבריטים דאגה גם מהנעשה בסוריה - אז כמו עכשיו. "במדינה יש משבר לאומיות חריף שעלול לסכן את מעצמות המערב. יש בסוריה מאבק בין שתי נטיות בולטות שחייב להיות מוכרע", כתבו.