שעות ספורות אחרי שהטרור הכה בנורווגיה וכשאזרחי המדינה עדיין מתקשים לעכל את מתקפת הטרור שפקדה את ארצם וגבתה את חייהם של 30 בני אדם, ברור כבר כעת כי מדובר במאורע שייזכר היטב בהיסטוריה של המדינה הסקנדינבית השקטה. בריאיון לחדשות 2 באינטרנט, צפה הערב גורם דיפלומטי ישראלי בכיר באוסלו כי מתקפת הטרור המשולבת תהיה "סוף ימי התום" של הנורווגים, שחשו עד עתה בטוחים ורחוקים מזרועותיו הארוכות של הטרור.
"מבחינת הצוות הדיפלומטי שלנו והישראלים בנורווגיה בכלל, סריקות שערכנו העלו כי כולם בסדר", אמר אותו גורם. באשר לגורם שהוא, לפחות, מפנה לעברו את האצבע המאשימה - אמר הבכיר כי "בנורווגיה פועלים גורמים איסלאמים קיצוניים ותאים פעילים מאוד בכל סקנדינביה שמקבלים הרבה הדרכות מאל-קעידה. זה לא סוד. מתנהל אחריהם מעקב גלוי, ואם ההערכה שלי נכונה - אז כנראה שאופן הטיפול של הנורווגים בהם לא היה הדוק מספיק".
הבכיר הדיפלומטי הישראלי הסביר כי בניגוד, אולי, למצופה - ניצבת נורווגיה באופן ברור על כוונת הטרור האיסלאמי. "מהרבה בחינות, זו מדינה שמהווה עבור מפגעים בטן רכה מכיוון שאין בה שמירה הדוקה מאוד בגבולות. צריך לזכור שנורווגיה מעורבת כיום במלחמה בלוב ויש לה גם חיילים באפגניסטן. היא חברה בנאט"ו, וכל אלה הן סיבות לכאורה להפוך אותה למטרה. אני, באופן אישי, לא יכול להעלות בדעתי שום גורם אחר שיכול היה ליזום דבר כזה".
נטע זר במרחב של שוויון
בנורווגיה חיים כיום כ-250 אלף מהגרים מוסלמים, המתגוררים בבירה אוסלו ובעריה השונות של המדינה. "הקליטה שלהם אינה פשוטה. זה מתבטא בחוסר ידיעת השפה ובקשיים בהשתלבות החברתית ומציאת מקומות עבודה. מדובר באנשים שבאו מרקע אחר לחלוטין לתוך חברה שמקדשת שוויון מוחלט, גם לנשים והומואים. הדברים האלו זרים להם וזה מוביל להתנגשות בין שתי התרבויות", הסביר הדיפלומט.
עם זאת, הבהיר אותו גורם כי יש להמתין לתוצאות חקירת שירותי הביטחון הנורווגיים כדי לקבוע באופן סופי מי אחראי למרחץ הדמים: "אי אפשר להחתים ציבור שלם. רוב האנשים שמגיעים לנורווגיה עושים זאת כדי להיטיב עם מצבם ולשפר את איכות החיים שלהם. על כל זה, מעיבים גורמים קיצוניים שפועלים בנורווגיה כמו בכל מקום אחר בעולם".
השקט והשלווה כבר לא מובנים מאליהם
ואיך ייראה היום שאחרי? "אין ספק שהנורווגים יצטרכו לערוך הערכת מצב לגבי אמצעי הביטחון שהם נוקטים, מבחינת פריסת והיקף השוטרים ועוד. האירוע הזה הוא אבן דרך, בדיוק כמו הפיגועים שהיו בלונדון עבור הבריטים. השלווה והשקט כבר לא מובנים מאליהם. התושבים עברו זעזוע רציני מאוד".
מתקפת הטרור בנורווגיה החלה בפיצוץ מכונית תופת במטה הממשל באוסלו והמשיכה כשאלמוני מחופש לשוטר פתח באש לעבר בני נוער שהיו במחנה קיץ של מפלגת השלטון באי בשטח המדינה והרג 25 מהם. חלק מהצעירים נסו על נפשותיהם והחלו לנסות להגיע אל החוף בשחייה. מאוחר יותר, נעצר חשוד במעשה.
מיילין סנדו, צעירה מקומית, סיפרה בשיחה מנורווגיה עם חדשות 2 באינטרנט על רגעי הפיצוץ במטה הממשל: "כמה חברים שלי סיפרו לי שבזמן שהם היו בבתים שלהם נשמע קול נפץ גדול והקירות ממש רעדו. מצאו שם אדם מת תלוי מחוץ לחלון. בניין משרד ראש הממשלה פשוט נהרס כולו".