פגישה בצל המתיחות: ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נועד בצהריים בטהרן עם נשיא אירן מחמוד אחמדינג'אד ודן עמו בדלתיים סגורות בנושא הגרעין האירני ובהמשך הדיכוי האלים של המחאה בסוריה. על פי דיווחים בכלי תקשורת זרים, במהלך הפגישה דנו השניים בתיווך הטורקי בסוגיית הגרעין האירני וארדואן ביקש מהנשיא האירני לרכך את תמיכתו הבלתי מסתייגת בנשיא אסד.
כלי התקשורת באירן שידרו תמונות מקבלת הפנים שקיים אחמדינג'אד לארדואן. בנוסף, עסקה הפגישה בין השניים ביחסים בין המדינות. "עלינו לפעול להרחבת היחסים הבילטראליים, האזוריים ולהגדיל את היקף המסחר", אמר אחמדינג'אד. "אירן וטורקיה ניצבו זו לצד זו מאז ומעולם. הן תמיד הגיבו לתוקפנות של מדינות המערב והמעצמות - באופן עצמאי".
קודם לכן נועד ארדואן עם יו"ר הפרלמנט האירני, עלי לאריג'אני, ודן גם עמו בסוגית הגרעין ובאירועים בסוריה. "אני מאמין שטורקיה ואירן מסוגלות לפתור את הבעיות באזור", אמר לאריג'אני בתום הפגישה בין השניים, בהתייחסו למחלוקת בין המדינות בעניין החלטתה של טורקיה לפרוס את מערכת טילי נאט"ו בסמוך לגבול המזרחי עם אירן.
"אסור שהמחלוקות בעניין זה, נוכח המצב הקיים, יפגעו בדרך ההתנגדות מול היישות הציונית", הוסיף לאריג'אני.
ארדואן מצדו, שבהמשך היום צפוי להיפגש גם עם המנהיג הרוחני האייתולה עלי חמנאי, כינה את השיחות עם הבכירים האירנים 'יעילות'. "היחסים בין אירן לטורקיה הם יחסים היסטוריים", אמר ראש ממשלת טורקיה והוסיף כי בכוונתו להמשיך ולפתח את היחסים הכלכליים והמסחריים עם הרפובליקה האסלאמית.
"לא לתקוף גרעין לצרכי שלום"
אמש נועד ארדואן עם שר החוץ האירני עלי אכבר סאחהי, אחרי שהגיע בטיסה מדרום קוריאה - שם השתתף בפסגה לביטחון גרעיני עם מנהיגים אחרים מהעולם, ובראשם נשיא ארצות הברית ברק אובמה.
במסיבת עיתונאים משותפת שקיים ארדואן בטהרן יחד עם סגן נשיא אירן, מוחמד-רזא רהימי, אמר ראש הממשלה הטורקי כי "כל אדם נבון יתנגד בכל תוקף לנשק גרעיני למטרות צבאיות", אך באותה נשימה הוסיף: "אך לאיש אין זכות לתקוף מדינה שמפתחת גרעין למטרות שלום".
אירן מצדה הביעה הסכמה לפתיחת סבב השיחות עם נציגי מעצמות המערב בעניין הגרעין ב-13 באפריל באיסטנבול.
טורקיה רוצה לתווך בין אירן למערב
בנוגע למשא ומתן בין אירן ושש המעצמות בסוגיית הגרעין, אמר ארדואן כי "הצענו לארח את השיחות באיסטנבול", ציין והוסיף: "גם אירן מוכנה לכך. ניהלנו שיחות גם עם המערב ואנו מחכים לתוצאות ולנקודת מבטם בנוגע להצעה. מטרתנו היא לעזור לשיחות". ארדואן סירב להשיב לשאלה האם הוא נושא עמו איזשהו מסר ממדינות המערב.
על רקע הלחץ הגובר על אירן מצד מדינות המערב לחדול מתכנית הגרעין שלה, טורקיה היא זו שצפויה לארח את השיחות בין חמש המעצמות לבין הרפובליקה האסלאמית. לכן צפוי שהנושא המרכזי שיתפוס מקום בדיונים בין מנהיגי אירן וטורקיה הוא תכנית הגרעין האירני, אולם השניים צפויים גם לדון ביחסים בין שתי המדיניות, בסכסוך בסוריה ובנושאים אזוריים נוספים.
ארדואן התייחס עוד לרצונן של טורקיה ואירן להגדיל את היקף הסחר ביניהן לרמה של 35 מיליארד דולרים. "בשנת 2011 היקף הסחר בין המדינות עמד על 16 מיליארד דולרים. מטרתנו היא להגיע ל-35 מיליארד דולרים עד לשנת 2015. שרי המסחר והתעשייה של אירן וטורקיה צריכים לעבוד כתף אל כתף במשימה הזו". בסיום דבריו ציין ראש הממשלה הטורקי כי פגישה דומה תיערך גם בטורקיה במחצית השנייה של השנה, בהשתתפות סגן נשיא אירן.
מלבד ארדואן, המשלחת הטורקית כוללת את שרי החוץ, האנרגיה, האוצר, הפיתוח העירוני ואת השר לאיכות הסביבה. בנוסף, משתתפים בביקור גם גורמי צבא ומודיעין טורקיים, לצד ראש הארגון לאנרגיה אטומית של טורקיה זאפר אלפר.