הקרבות המילוליים בין הסופר גינטר גראס לבין ההנהגה המדינית בישראל גלשו הערב למערכה חדשה. אחרי שבשבוע שעבר התבטא בגנות יחס המערב לגרעין הישראלי והמדיניות שנוקטת ירושלים ונענה בהכרזה עליו כאישיות בלתי רצויה, תקף הערב בחריפות חתן פרס הנובל הגרמני את השר אלי ישי - שאחראי לקבלת ההחלטה נגדו.
"שר הפנים של מדינת ישראל, שמכנה עצמה דמוקרטיה, העניש אותי באיסור כניסה לארצו", אמר גראס בריאיון לעיתון "זידויטשה צייטונג" הגרמני. "הנימה שבה הוא הסביר את המהלך הזכירה לי את האופן שבו נהג להתבטא אריך מילקה".
האחרון שהזכיר הסופר עמד בראש ה"שטאזי", המשטרה החשאית הידועה לשמצה שפעלה בגרמניה המזרחית הקומוניסטית. אחרי נפילת חומת ברלין, הורשע מילקה ברצח ונשלח לעונש מאסר שריצה עד שמת.
ישי השיב אש
אחרי ההאשמות האישיות שכיוון לעבר ישי, ציין גראס את ישראל באותה נשימה עם גרמניה המזרחית ועם הדיקטטורה של מיאנמר - שלדבריו, היו "המדינות היחידות שאסרו על כניסתי לשטחן". עם זאת, חרף מסכת הגינויים - הוא ביקש להבהיר באותו הריאיון: "אני עדיין רואה עצמי קשור באופן בלתי הפיך למדינת ישראל".
ישי מיהר להשיב אש ובתגובה רשמית על ההתבטאות מסר: "אין ספק שגראס, כבוגר משטרים אפלים, ידע בדרך כלל לזהותם - אך הפעם טענתו היא טעות. מדובר על משטר חכם ומחושב, הגאה במדינתו, עוצמתו ויהדותו. במידה שיהיה מעוניין להניח עטו מכתיבת שירה אנטישמי, אשמח להסביר לו".
מה שהחל את הסערה סביב גראס, בן 84, הוא ריאיון שהעניק שבו הזהיר כי "יכולותיה הגרעיניות של ישראל מהוות סכנה לשלום העולמי" וקרא לברלין לחזור בה מעסקת הנשק שבמסגרתה הוסכם כי תעביר לידי חיל הים צוללת "דולפין". עוד לפני ישי, בחר הסופר לכוון חצי ביקורת נוקבת לעבר ראש הממשלה בנימין נתניהו - שאותו כינה: "האיש שהסב את הנזק החמור ביותר לישראל". הוא אף העלה את האפשרות שיחבר על כהונתו של האחרון שיר.