כמדי שנה, צפויים לנהור המוני מתפללים יהודים אל העיר אומן שבאוקראינה ולציין בסמוך לקברו של רבי נחמן את ראש השנה. ההערכות מלמדות על כ-50,000 ישראלים שייצאו ברכבת אווירית לאוקראינה, לביקור שכבר הושם על כוונת ארגוני הטרור.
אלא שלצד החשש לפיגועים, שבעקבותיו נקטה מערכת הביטחון היערכות מיוחדת עם מקבילתה המקומית, מתגלים בימים האחרונים באומן עוד ועוד ביטויי שנאה למתפללים - ובהם כרזות בעלות אופי אנטישמי הקוראות לאוכלוסייה האוקראינית המקומית להצטרף להפגנה נגד המתפללים היהודים.
ההפגנה שמתוכננת להיערך מול מתחם קברו של רבי נחמן נושאת את הכותרת: "אומן ללא החסידים". בכרזות שהופצו לקראתה, נראים פניה של דמות הדומה לחייזר ומזוהה כיהודי בשל הכיפה שעל ראשה והפאות שמשתרכות ממנו. פניהם של ה"חייזרים היהודים" סומנו בקו אדום, לצד הקריאה בשפה האוקראינית לציבור המקומי: "אם גם אתם לא רוצים לראות את החסידים באומן - הגיעו להפגנת המחאה נגדם".
אנשי "מרכז ברסלב העולמי" פנו למשטרת אוקראינה ולעיריית אומן בדרישה לדאוג לשלומם של העולים לקברו של רבי נחמן, על רקע האווירה העכורה במקום. למרות הכל, בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט הביע חיים קרמר מ"מכון ברסלב" בירושלים אופטימיות והעריך שחרף הדברים, יסתיימו התפילות בשלום. "בכל שנה יש דברים מהסוג הזה, אבל תמיד יש שמירה וככה זה עובר בסדר", הוא הסביר - והוסיף: "אני לא מאמין שיהיה יותר גרוע או יותר טוב ממה שהיה בשנים הקודמות".
על יחסם של תושבי המקום האוקראינים למתפללים היהודים, אמר קרמר כי אלה חלוקים בעמדותיהם - שכן רבים מהם מתפרנסים מביקורי החסידים בקברו של הרב. "רוב התושבים שמתגוררים ליד קבר הרב שמחים מאוד שאנחנו מגיעים וגם מרוויחים הרבה כסף מזה", סיפר קרמר. "אבל באותו הזמן, יש אחרים שגרים באזורים מרוחקים יותר של העיר והם מונעים בעיקר מקנאה ושנאה. זו לא תופעה ייחודית לאומן, אנשים כאלה יש בכל העולם".
עם זאת, הודה קרמר כי גם על המתפללים לדאוג להתנהגות נאותה במקום - שלא תעורר עליהם את חמת האוקראינים המקומיים, כפי שאירע אשתקד. בראש השנה הקודם, במלאת 200 שנים לפטירת רבי נחמן, כללה ההילולה במקום גם שורה של מעשי אלימות ואירועים פליליים שבהם היו מעורבים המתפללים - ובשיאם קטטה שפרצה בין אחד העולים לרגל לבין אזרח אוקראיני, שנדקר על-ידי הראשון. נוסף על כך, עצרה אז המשטרה האוקראינית כמה ישראלים אחרי שתפסה באמתחתם סמים.