ריצ'רד אנגל, כתב רשת NBC האמריקנית, קיבל גישה נדירה ללב התכנית השנויה ביותר במחלוקת בעולם - תכנית הגרעין האירנית.
בכניסה לכור בטהרן, הכתב וצוות הצילום מתבקשים ללבוש חלוקי מעבדה ולהכניס לכיסם גלאי רדיואקטיבי. אנגל והצוות עוברים דרך שתי דלתות מתכת גדולות, הם מכסים את הנעליים ביריעות פלסטיק ולבסוף, נכנסים לכור הגרעיני.
החדר המרכזי הוא גדול, בקוטר של כ-30 מטרים. זהו מתקן ישן שנבנה על ידי ארצות הברית עוד לפני המהפכה האסלאמית ב-1979. היום, תמונתו של מנהיג המהפכה האייתוללה חומייני, תלויה על הקיר.
מתחת לבריכת הקירור המרכזית, ליבו של הכור , שם נשמר הדלק הגרעיני, נמצא בעומק של כמה מטרים מתחת לפני הקרקע. בריכת הקירור זוהרת באור כחלחל לוהט והגלאי של אנגל מראה שרמת הרדיואקטיביות נורמלית. המתקן נקי ושמור היטב.
"המשטר הציוני אחראי לחיסול המדענים"
מאוד לא אופייני לאירן להרשות לאדם זר להיכנס למתקני הגרעין שלה, על אחת כמה וכמה להכניס מצלמות טלוויזיה של רשת אמריקנית. העובדים, ניתן לראות בבירור, לא מרגישים בנוח, איש מהמדענים לא מדבר למצלמה ואסור לצוות לצלם את פניהם.
בראיון מוקדם יותר, סיפר לאנגל ראש צוות המו"מ האירני, הד"ר סעאד ג'לילי, שהכור מייצר תרופה חדשנית. "זו סוגיה שהיא אך ורק הומניטרית , יותר מ-850 אלף חולים משתמשים בתרופה הזו".
ג'לילי דיבר גם על מה שהוא תיאר כניסיונות הזרים לפגוע במתקני הגרעין האירנים על ידי חדירה והריסת מערכת המחשבים וחיסול מדעני הגרעין. "אתה מרגיש שתכנית הגרעין של אירן נמצאת תחת מתקפה, ומי לדעתך הם האשמים?", שואל כתב NBC והבכיר האירני משיב: "אנחנו רוצים להראות שהמשטר הציוני מוביל ומנהל את החיסולים של המדענים האירנים".
"אתה מאמין שזו הייתה ארה"ב שגרמה למתקפת המחשבים, לתולעת ה'סטוקסנט'"?, שואל אנגל וג'לילי עונה: "ובכן, אני לא אומר את זה באופן כזה, אבל ראיתי כמה מסמכים שמוכיחים כי הם מרוצים מהתקלה".
בקהילה הבינלאומית לא מטילים בספק את העובדה שהכור בטהרן מייצר תרופות, אבל הם מודאגים מאוד מהדרך שבה אירן משיגה את הדלק הגרעיני. הרפובליקה האירנית מעשירה אורניום לרמת ריכוז גבוהה, לפי טענתם, עבור הכור הזה. אבל גורמים בארה"ב טוענים שזה מקדם את אירן עוד צעד, לכיוון ייצור נשק גרעיני.
רוצים לקבל עדכונים נוספים מרחבי העולם? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק