כניסתו לתוקף של אמברגו הנפט האירופי על אירן, השיבה אמש למרכז הבמה את מיצרי הורמוז - צומת הדרכים הימית המרכזית והרגישה כל כך, הנמצאת תחת ריבונות אירנית ואשר ניצבת במרכז האיומים של הרפובליקה האסלאמית מפני סגירתו אם יוחרפו הסנקציות הכלכליות נגדה.
באירן מחריפים האיומים בחודשים האחרונים בפני סגירת המיצרים, אם הסנקציות אכן יוחרפו - ובכך לפגוע בנתיב הנפט המרכזי בעולם, בו עוברות כ-40% מכלל אספקת הנפט העולמית. על כן, בחודשים האחרונים דווח בשורה של כלי תקשורת, כמו גם מפיהם של בכירים אירנים, כי ארצות הברית נערכת צבאית למנוע את סגירת המיצרים, באמצעות תגבור בסיסיה במפרץ וחימוש בנות בריתה באזור.
כתבת רשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית, המדווחת מסולטנות עומאן שבמפרץ, יצאה על גבי ספינה של משמר החופים העומנים לסיור במי המפרץ - והייתה לכתבת הראשונה בתקשורת הערבית היוצאת למסע הזה. בתמונות ששידרה הלילה רשת הטלוויזיה, תועד מעברן של מיכליות נפט במיצר הפתוח ונטען כי בין 20 ל-30 מיכליות ענק שכאלה עוברות באזור מדי יום, כלומר בממוצע מיכלית אחת בכל שש דקות -ועליה יותר מ-15 מיליון חביות נפט.
בצל המתיחות - שיט במיצרי הורמוז:
על פי הדיווחים בחודשים האחרונים, גם במדינות המפרץ נערכים לפעולה צבאית אפשרית נגד תכנית הגרעין האירנית, באם ייכשלו המגעים הדיפלומטיים בניסיון למצוא פשרה. בחודש מרס השנה צוטט אמיר כווית באומרו כי המדינות אף הכינו תכנית חלופית לאספקת נפט לעולם כולו.
בינתיים, נראה כי עוד ועוד מגזרים בחברה האירנית קורסים תחת עול הסנקציות הכלכליות. נתונים שפרסמה לאחרונה רשת BBC בשפה הפרסית, ואשר מבוססים על נתונים של הבנק המרכזי האירני, מחירם הממוצע מוצרי היסוד ברפובליקה האסלאמית הוכפלו מאז ראשית השנה - בהשוואה לשנה שעברה. גם מחיר הלחם זינק ב-30%, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
רשת "אל-ג'זירה" שידרה השבוע כתבה מאחד המחוזות במדינה, שאזרחיו החקלאים מאוימים מגזרות הסנקציות - וחמור מכך: המסורת החקלאית שאפיינה את האזור עוד מימי פרס העתיקה, ניצבת בסכנה. על פי הדיווח בתחנה, לפני 3,500 שנה נחשף הפוטנציאל שבשושן המקומי, ה"מוחמדי", ובמרוצת השנים המשפחות המקומיות עסקו רק בהפקתו לשלל צרכים. זאת, בעיקר על בסיס מסחר מול גורמים חיצוניים.
לא רק הכלכלה, גם המסורת בסכנה:
אלא שכעת, הסנקציות הכלכליות הקשות פוגעות במסחר מול גורמים מחוץ לאירן - ומכאן גם מציבות בסכנה את המסורת שעברה מאב לבן במשך דורות. "בשנה שעברה העסקים לא היו טובים", אומר לתחנה אכבר שריפי, אחד החקלאים באזור. "בשנה שעברה העסקים לא היו טובים. למרות המחירים האטרקטיביים, לא היו עסקים עם גורמים בינלאומיים בגלל הסנקציות".
עוד בטרם יתחדשו השיחות בין אירן למעצמות בנושא הגרעין, נמשכים המגעים בדרגים נמוכים יותר בין הצדדים בניסיון למצוא פשרה. עם זאת, בשלב זה עדיין אי אפשר לדבר על התקדמות.