בתקופה האחרונה נשמעים קולות הולכים וגוברים באירופה הקוראים לחרם על מוצרים ישראליים המיוצרים בשטחי רמת הגולן ובהתנחלויות - שטחים שהאיחוד האירופי לא מכיר בריבונות הישראלית עליהם. מתחקיר של העיתון הגרמני "דר שפיגל" שפורסם אתמול עולה כי ישנן כמה מדינות שכבר פתחו בחרם באופן מעשי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי התחקיר, חלק מהמוצרים המיוצרים בהתנחלויות או ברמת הגולן נפסלים לשיווק משום שעל תווית המוצר נכתב כי מקורו בישראל. בגרמניה מנצלות הרשויות תקנה של משרד החקלאות המקומי, המחייבת לציין את האזור המדויק שבו יוצרה הסחורה. מכיוון שעל המוצרים המיובאים מישראל מצוין רק שם המדינה, הרשויות טוענות כי מדובר בהפרה של התקנה וכי ניתן לפסול את המוצרים בטענה כי "סומנו בטעות".
במסגרת התקנה של משרד החקלאות בגרמניה נקבע כי המדינה המייבאת את המוצר אחראית לוודא מה מקורו, בין היתר על ידי דרישת המידע הנחוץ מהיצואנים. עם זאת, כשהעלו כתבי "דר שפיגל" את הנושא בפני גורמים במשרד החקלאות, טענו הגורמים בתגובה כי על מנת לפסול את הסחורה המיובאת הם מסתפקים במסמך של היצרן שבו מצוין כי המוצרים יוצרו בישראל.
על פי הנתונים המתפרסמים בכתבה, היקף הייצוא של סחורה המיוצרת ברמת הגולן ובשטחים לאירופה עומד כיום על 220 מיליון אירו. חוות דעת של פרופסור ג'יימס קרופורד, מומחה למשפט בינלאומי מאוניברסיטת קיימברדיג', שפורסמה לפני מספר חודשים, קובעת כי למדינות אירופה הזכות להחרים מוצרים משטח הגדה המערבית. "לא מדובר בהפרה של חוק הנציבות האירופית", צוין במסמך שחיבר.