באירן אמנם נמנעים מלגנות באופן רשמי את הניסוי הגרעיני של קוריאה הצפונית, מי שנחשבת כשותפתה למדינות "ציר הרשע", אך ניצלו את המתח הבינלאומי וקראו לחיסול תופעת הנשק הגרעיני בעולם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנו צריכים להגיע לנקודה שבה לשום מדינה אין נשק גרעיני, כל הנשק להשמדה המונית והנשק הגרעיני צריך להיהרס", אמר דובר משרד החוץ של אירן ראמין מהמנפרסאט. הדובר, שהודיע באותה ההודעה על חימוש מוטות דלק באורניום שמועשר ב-20%, ציין גם כי "לכל מדינה יש זכות לפתח תכנית גרעינית למטרות שלום".
לעומת האירנים, כמעט בכל נקודה על הגלובוס היום נשמע גינוי ברור וחד משמעי של הניסוי הגרעיני. נשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר בהצהרה מטעם הבית הלבן כי "מדובר במעשה פרובוקטיבי ביותר שיפגע ביציבות באזור". הוא גם ציין כי מדובר בצעד שמהווה איום על ביטחונה של ארה"ב והעולם כולו. "הסכנה הגלומה בפעילויות של קוריאה הצפונית מחייבת פעולה מהירה על ידי הקהילה הבינלאומית. ארצות הברית תמשיך לנקוט בצעדים דרושים כדי להגן על עצמנו ובעלי בריתנו", אמר אובמה. "אנחנו נחזק את התיאום ההדוק עם בעלי בריתנו ושותפינו כי לנקוט באמצעים תקיפים יותר".
"איום חמור על ביטחוננו"
אפילו סין שנחשבת בת הברית הקרובה ביותר של קוריאה הצפונית בחרה לגנות את הניסוי, ולקרוא למדינה המבודדת לא לעשות שום מהלך שיחמיר את המצב באזור המתוח גם ככה. "זו עמדתה הנחושה של סין, לא להחמיר את המצב בחצי האי הקוריאני ולמנוע הפצת נשק גרעיני, אנו קוראים לשמור על השלום והיציבות בצפון מזרח אסיה", כך לשון הודעת משרד החוץ הסיני מהבוקר.
בין המגנים ניתן היה למצוא עוד את נשיא צרפת פרנסוואה הולנד ואת מזכ"ל האו"ם שזעם על הניסוי וציין כי המעשה מעורר בו שאט נפש. "מדובר בהפרה חמורה ובוטה של החלטות מועצת הביטחון של האו"ם", הדגיש באן קי-מון. סוכנות הידיעות הרוסית אינטפרקס דיווחה כי גם במוסקווה גינו את הניסוי. "מדובר באיום חמור על בטחוננו הלאומי שאינו נסבל, משום שיפגע משמעותית בשלום ובביטחון החברה הבינלאומית", הבהיר שינזו אבה ראש ממשלת יפן. ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית יוקיה אמאנו הדגיש כי הניסוי מצער מאוד ואמר כי המדינה ערכה את הניסוי למרות הפצרות מדינות העולם שלא לעשות כן.
שר החוץ של בריטניה וויליאם הייג גינה גם הוא את הצעד ואמר כי מדינתו תחל בקרוב לקיים התייעצויות דחופות עם שותפותיה במועצת הביטחון. "אנו קוראים לתגובה חזקה להתפתחות האחרונה, אני מגנה בתוקף את התפתחות זו, שמהווה הפרה של החלטות מועצת הביטחון של האו"ם", הבהיר הייג.
עוד בעניין: