הפגנת המיליון גרסת ברזיל: מזה למעלה משני עשורים לא ראו במדינה הענקית בדרום אמריקה הפגנות גדולות שכאלה. יותר ממיליון בני אדם יצאו לרחובות הבירה בהפגנת ענק והתעמתו עם המשטרה במחאה שהחלה על הכוונה לייקר את תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית, אך הפכה במהרה למחאת "צדק חברתי".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אל מיליון המפגינים בבירה ברזיליה הצטרפו מפגינים בכ-80 ערים נוספות, השוטרים שעמדו מולם ניסו לעצור את ההמונים והשתמשו, כמו בטורקיה, בגז מדמיע ותרסיס גז פלפל. "אנחנו כאן כדי למחות על זכויותינו. המשטרה מרססת אנשים עם גז פלפל בלי שהאנשים עושים שום דבר", אמר אחד המפגינים.
ההתכנסות הראשונית החלה בשעות הערב שעון מקומי, אך ההפגנות גלשו אל תוך הלילה. הפעילים בברזיליה צעדו מסביב לבניינים המהווים את סמלי השלטון - הקונגרס, בית המשפט העליון ובניין הרשמי של הנשיאה דילמה רוסף.
המחאה במדינת הסמבה נמשכת כבר עמוק לתוך השבוע השני, ומעמידה באור בעייתי את אירוח המונדיאל במשפר ערים בקיץ הבא. בשבוע האחרון נערך במדינה גביע הקונפדרציות המהווה סוג של טורניר הכנה כדי לבדוק את התשתיות והאצטדיונים החדשים שנבנו בהשקעה של מיליארדי דולרים, אך במקום חגיגה ברזילאית טיפוסית את הכותרות תופסות ההפגנות החברתיות - האזרחים זועמים על הקצאת המשאבים לספורט בעוד השלטונות לדבריהם מזניחים אותם.
התחיל בתחבורה הציבורית וממשיך "בצדק חברתי"
עכשיו בשבוע השני שלהן, הפגנות התרחבו ומקיפות את כל תחומי החיים במדינה. המפגינים הניפו שלטים בהם ביקשו למחות בין היתר על המסים הגבוהים, האינפלציה הגואה, השחיתות והשירותים הציבוריים הדלים.
הממשל בברזיל קצת אובד עצות, לאחר פרוץ המהומות "התקפלו" הרשויות והודיעו על ביטול העלאת מחירי הנסיעה בתחבורה ציבורית, אך המהומות לא נרגעות - אלא להיפך. בסאו פאולו הפכו ההפגנות קטלניות כשמפגין בן 18 נהרג והפך לחלל הראשון מאז פרצו ההפגנות.