עידן חדש בקוריאה הצפונית? כשבוע לאחר הדחתו המפתיעה של מפקד הצבא, דיווחים מפיונגיאנג המרוששת והמורעבת מבשרים על רפורמה מקיפה בכלכלה ובחקלאות - במהלך שעשוי להיות שינוי המדיניות המשמעותי ביותר במדינה מזה מספר עשורים.
מקור המעורה בפוליטיקה בפיונגיאנג ובבייג'ין מסר לסוכנות הידיעות רויטרס כי מפקד הצבא המודח רי יונג הו התנגד לרפורמה, משום שזו כוללת הפקעת סמכויות הצבא על הכלכלה והעברתן לידי הקבינט. ע"פ המקור, זו הייתה הסיבה להדחתו ע"י השליט הצעיר קים ג'ונג און - בניגוד לדיווחים בטלוויזיה בקוריאה הצפונית, לפיהם הודח בשל מחלה.
"הרמטכ"ל היה התומך הנלהב ביותר של מדיניות 'הצבא קודם לכל' של קים ג'ונג איל", אמר המקור - שדיווח בעבר על הניסוי הגרעיני שביצעה פיונגיאנג מספר ימים לפני התרחשותו ונחשב אמין ביותר. "בעבר לקבינט לא הייתה כל השפעה על הכלכלה והצבא שלט בה, אך כעת המצב עומד להשתנות", הוסיף.
צבא קוריאה הצפונית הוא אחד מהגדולים בעולם ומונה כ-1.2 מיליון חיילים. תחת משטרו של קים ג'ונג איל קיבל הצבא מקום של כבוד בניהול המדינה, אך כעת נראה כי יהיה עליו להסתגל למציאות חדשה. "זו לא הפתעה. קים הצעיר ערך מחקר ארוך בנוגע לרפורמה והוא ינסה להציג את התוכנית בצורה שתתאים למצב במדינה ותשתלב במדיניות הקיימת", אמר פרופסור מאוניברסיטת סיאול, המתמחה בקוריאה הצפונית.
גורמים במערב מעריכים כי מנהיגי סין לחצו מזה זמן מה על פיונגיאנג לערוך רפורמות בכלכלה, מחשש שקריסה של קוריאה הצפונית תביא לגל של פליטים לעבר סין ותביא לאובדן של אזור חיץ אסטרטגי בינה לבין דרום קוריאה ואלפי הכוחות האמריקנים המגנים עליה.