בזמן שטורקיה נמצאת במתיחות שיא עם סוריה השכנה, מגיעה תזכורת למשבר נוסף שזעזע את מערכת יחסי החוץ של אנקרה: הארגון IHH הטורקי, שהוביל את משט ה"מרמרה" ושאנשיו התעמתו על סיפון הספינה עם לוחמי השייטת, הפיק סרט דוקומנטרי באורך מלא על התקרית הימית האלימה שהתרחשה בליל 31 במאי 2010 מול חופי עזה, בה נהרגו תשעה מתוקפי הלוחמים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הסרט, שנקרא "תחנה אחרונה: חופש", מורכב כולו מ"עדויות" של אנשי הארגון, פרשנים ואנשי חוק טורקיים, ומגולל את הגרסה הטורקית לפרשת המשט. בין המרואיינים בסרט - גם ראש הארגון, בולנט ילדרים, שהוביל את הטון הלוחמני נגד ישראל, ושנחקר לפני ארבעה חודשים בחשד כי מימן בחשאי גורמי "אל-קעידה" באמצעות כספים שנתרמו לארגונו.
לצפייה בסרט המלא - לחצו כאן
בסרט מתראיינים גם בני כמה מבני משפחותיהם של הרוגי התקרית, המספרים על "תכניותיהם וחלומם" של יקיריהם - אם אלו היו מגיעים בסופו של דבר לרצועת עזה ומעניקים "סיוע הומניטרי" למקומיים. "אף אחד מהמשתתפים במשט לא יצא להפלגה כדי למות", סיפרה אחת מהמרואיינות לסרט, שאורכו כשעה וחצי. "כולם הפליגו במטרה אחת: להגיע לעזה בבטחה ובשלום. מעידים על כך הראיונות הקודמים שנערכו עם השהידים. פאהרי יאלדיז, למשל, סיפר כי חלם להקים לילדי עזה גן שעשועים".
עם זאת, סיפרה המרואיינת: "אם נגזר עליהם למות במסע הזה - אז זה המוות הטוב ביותר, על שם קידוש אללה". אחד הפצועים בתקרית סיפר בראיון לסרט: "כשהתעוררתי בטורקיה הייתי בטוח שאני עדיין מטופל בישראל, וסירבתי לאפשר לרופא לבדוק אותי. אמרתי לו: 'אתם, הישראלים, קודם כל יורים בי - ואחרי כן מטפלים בי. איני סומך עליך ואיני רוצה את עזרתך".
אמו של אחד ההרוגים מספרת בדמעות בסרט: "הדבר היחיד שינחם אותי יהיה החופש שיוענק לתושבי עזה", ואחיו של אחד ההרוגים מוסיף כי פיצוי כספי שמציעה ישראל למשפחות ההרוגים אינו מספיק: "מציעים כסף בתמורה לדם שנשפך? מדובר בחוסר רגישות".
בינואר בשנה שעברה כבש את טורקיה הסרט העלילתי "עמק הזאבים - פלסטין", אחת מהפקות הענק אי פעם במדינה, שמגולל את "סיפור הנקמה" על מות פעילי ה-IHH על סיפון ה"מרמרה" - על ידי גיבור מקומי שמחסל בכירים ישראלים ומשחרר אסירים פלסטינים מהכלא. הסרט עלה לאקרנים לראשונה, דווקא ביום השואה הבינלאומי, 27 בינואר.
מאז תקרית ה"מרמרה" הספיק ה-IHH להפוך את ספינת ה"מרמרה" לאטרקציה תיירותית בהמרתה למוזיאון למבקרים, וגם להוציא ספר ובו עדויות מהמשט הטורקי.