ההצלחה שהניבה לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין מעורבות בנשק הכימי בסוריה, מדרבנת אותו עכשיו להמשיך בלהט ובלי עיכובים מיותרים לתחנה הבאה: הסדרת תוכנית הגרעין של אירן. לשם כך, הוא ממהר להקדים את כל יריביו בזירה הבינלאומית ומגייס את כל המיומנויות שצבר ב-60 שנות חייו כאיש מודיעין, כמפקד צבאי וכמנהיג פוליטי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ברוח המחאה החברתית הגלובלית של 2011, יצאו רבבות רוסים לרחובות מוסקבה וערים אחרות כדי למחות נגד מערכת הבחירות שניהל פוטין, כשהתמודד בשלישית על תפקיד נשיא הפדרציה הרוסית. המחאה לא הצליחה להשפיע על תוצאות הבחירות - בעיקר בשל העובדה שהתמודד בהן מועמד אחד ראוי - ולדימיר פוטין. בשיטה שעוצבה על ידי ולדימיר פוטין, כדי לאפשר לרוסים לבחור מנהיג חזק וכריזמטי - ולדימיר פוטין. שבועות אחדים לפני הבחירות לנשיאות, זכתה מפלגתו ברוב סוחף בבחירות ל'דומה', בית הנבחרים של רוסיה.
פוטין האשים את ארה"ב בהתערבות בוטה ובסיוע למתנגדיו, אלא שבבחירות לנשיאות הוא זכה שוב באותה הדרך, ברוב מרשים של קולות הבוחרים - שגם אם חלקו היה מזויף, הרי שרוב מכריע של הציבור הרוסי מעדיף הנהגה חזקה על פני דמוקרטיה לשמה, כך מסכימים המשקיפים.
היעד: החזרת רוסיה לימיה כמעצמה
כבר יותר מעשור מנהל פוטין את ענייניה של רוסיה. בוריס ילצין מינה אותו להיות ראש ממשלה נוכח ההתקוממות הבלתי נשלטת בצ'צ'ניה. הטרור האיסלמי מהרפובליקה הקווקזית היכה ברוסיה ללא רחם ופוטין סיפק את הסחורה לאחר שראה בדרישת העצמאות הצ'צ'נית תקדים שיביא לפירוקה של הפדרציה הרוסית. תוך התעלמות מזכויות אדם - הוא הצליח בסופו של דבר לדכא את המרד.
גרוזני המודרנית והתוססת הוקמה במיליארדי רובל שהעביר פוטין על עיי החורבות שהתיר שם בעצמו בתום המלחמה. ערים שלמות נחרבו מהפגזים הרוסים, עשרות אלפי צ'צ'נים נהרגו. במהלך המלחמה החליף פוטין את ילצין בקרמלין ונבחר להיות הנשיא - טקס ההכתרה כולו נראה כאילו נלקח מימי הצארים ששלטו באימפריה.
היעד שסימן פוטין: החזרת רוסיה את מעמדה העולמי כמעצמה, מעמד שאבד כשנפל מסך הברזל וברית המועצות התפרקה. ילצין ניסה לבנות את רוסיה החדשה לפי עקרונות דמוקרטיים ומערביים והעביר לפוטין מדינה חלשה ומקרטעת כלכלית, נטולת מעמד של ממש בזירה העולמית.
היחסים הקרובים שקיים ילצין עם נשיא ארה"ב נתפסו בעיני פוטין כ"התבטלות לאומית". הוא הציג עצמו כלוחם עשוי ללא חת כדי להחזיר עטרה ליושנה. את מיומנות הציד שלו גייס כדי לתקוף את מתנגדיו הפוליטיים, את כישורי הרכיבה ניצל לרדוף את המתעשרים החדשים - האוליגרכים שהשתלטו על נכסי המדינה, את היחידות המיוחדות שיגר כדי לעצור עיתונאים ולסגור גופי תקשורת שלא התיישרו לפי הקו שקבע. את הריכוז והערמומיות שמר מיומו הראשון בשלטון להזדמנות המתאימה שתיפול לידיו לשקם את מעמד של רוסיה כמעצמה העולמית - כי הרי זה היעד האסטרטגי שקבע.
מי הציל את מי - פוטין את אסד או את אובמה?
גם במערכת הבחירות האחרונה הציג פוטין את נושאי החוץ והביטחון כיעד לאומי ראשון במעלה. אירועי האביב הערבי הוכיחו את אזלת ידו של המערב ואת הצורך ברוסיה חזקה. הוא הבטיח לפעול להשבת השווקים שנגזלו מרוסיה במזה"ת, לשמור את הציר רוסיה-סוריה-אירן. מוסקבה נדרשת למעורבות, השפעה, מעורבות ובריתות במזה"ת גם כדי לרסן את הפעילות האיסלמית הטרוריסטית בשטחה של רוסיה פנימה, הדגיש.
כשנבחר אובמה לנשיא, שיגר את הילארי קלינטון לאתחל את הקשרים עם רוסיה שנפגעו קשות בעקבות הפלישה לגיאורגיה. התהליך כשל. בניגוד לשפת הגוף החיובית בין בוש לפוטין בימים הטובים, הקשר האישי עם אובמה היה חמוץ מההתחלה.
פוטין סולד מהליברליזם שמוביל אובמה ואינו סולח לארה"ב שהתגייסה לטענתו לסייע למתנגדיו הפוליטיים. עת הנקמה הגיע מהר מהצפוי כשהחליט להעניק מקלט מדיני לאדוארד סנואודן, מנהיג תכנית המעקב האמריקנית.
אובמה זעם וביטל מפגש פסגה במוסקבה, אלא שמיד אחר כך באה המתקפה הכימית במבואות דמשק - וטרפה את הקלפים. כשיצא ממכונית השרד במבואות ארמון קונסטנטין בסנט פטרבורג שם אירח פוטין את ועידת ראשי הכלכלות הגדולות בעולם, ידע שאובמה שהיד שהוא לוחץ אוחזת גם בסולם שיאפשר לולרדת מהעץ. אם להאמין הלצהרות הצדדים - כבר אז הם עסקו בגיבוש ההבנות.
וכך - ברק חוסיין אובמה - הנשיא הליברל שמתנגד למלחמות יזומות והציב קווים אדומים לא יצטרך לשגר טילים. ולדימיר ולדימירוביץ' פוטין, הנשיא העריץ שלא בוחל בהפעלת כוח נגד טרוריסטים, אויבים פוליטיים ואפילו הומוסקסואלים שומר לארצו את ציר ההשפעה ומחזיר לרוסיה את מעמדה. אז מי הציל את מי? פוטין בא להציל את אסד או שהוא בא להציל את אובמה? נראה שפוטין איתר וניצל את ההזדמנות להציל את עצמו - ואת אמא רוסיה.