תשע שנים לאחר שהמהפכה הכתומה הפילה את השלטון - אוקראינה עומדת בפני מהפכה נוספת? יותר ממאה אלף מפגינים התאספו במהלך היום (א') בכיכר העצמאות בבירה קייב וקראו לנשיא ויקטור ינוקוביץ' להתפטר מתפקידו. ברחבי המדינה התפשטו מחאות אלימות ויותר מ-100 שוטרים ו-50 מפגינים נפצעו בעימותים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המהומות במדינה החלו בשבוע שעבר, לאחר שהנשיא הודיע כי לא יחתום על הסכם סחר ושיתוף פעולה עם האיחוד האירופי. "על הרשויות לדעת שזו לא הפגנה, זו מהפכה", קרא יורי לוצ'נקו, לשעבר שר הפנים במדינה ואחד ממנהיגי המהפכה הכתומה, בפני קהל האלפים.
מחוץ לבניין הממשל הנשיאותי בקייב התעמתו אלפי מפגינים עם כוחות גדולים של משטרה. המפגינים השליכו לעבר השוטרים פצצות עשן ורימוני הלם, ואלה הגיבו בירי גז מדמיע. היום הגיש מפקד משטרת קייב את התפטרותו והודה כי הורה לשוטרים להשתמש בכוח. במקביל התנצל שר הפנים על השימוש המופרז בכוח על ידי המשטרה, אך נראה כי התנצלותו לא סיפקה את המפגינים, שהתחייבו להישאר ברחובות עד שיוכרז על בחירות חדשות.
אזרחים רבים באוקראינה מחשיבים את הסכם הסחר עם אירופה כקריטי לעתיד הכלכלי והפוליטי של אוקראינה, והכרחי בניסיון להשתחרר מאחיזתה של רוסיה ומהעבר הסובייטי של המדינה.
נשיא אוקראינה ויקטור ינוקוביץ' עמד במוקד המהפכה בשנת 2004. המהומות פרצו בעקבות זיוף בוטה של תוצאות הבחירות, שהיו שונות בפער ניכר מאלו שהוצגו בסקרים ובמדגמים. בעקבות ההפגנות הסוערות הוכרז על בחירות חדשות, בהן הפסיד ינוקוביץ' לוויקטור יושנקו. ב-2010 הוא חזר למוקד הבמה הפוליטית במדינה כשגבר בבחירות על ראשת הממשלה יוליה טימושנקו.