דרמה פוליטית בארה"ב: המועד האחרון לאישור חוק התקציב - עד השעה חצות בוושינגטון (7:00 בבוקר שעון ישראל) - עבר מבלי שהושגה הסכמה בין הסנאט ובית הנבחרים על תקציב וכתוצאה, הממשל האמריקני נכנס הבוקר (ג') לשיתוק ושירותים פדרליים רבים מושבתים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בעקבות ההשבתה, 800 אלף עובדי ממשל יצאו מהבוקר לחופשה ללא תשלום, הפארקים הלאומיים והמוזיאונים בארה"ב ייסגרו וצפויים שיבושים במערכת הבריאות, במשרד ההגנה, במשרד התחבורה ובמנהל המזון והתרופות האמריקני. השירותים החיוניים עדיין פועלים, כמו למשל בתי חולים, בתי משפט, משטרה מכבי אש ונמלים. חיילים ואנשי קבע בצבא ארה"ב עדיין עובדים, אולם אזרחים עובדי צבא נשלחו הביתה.
ההשבתה מגיעה על רקע מאבק פוליטי בין הדמוקרטים לרפובליקנים סביב רפורמת הבריאות של אובמה שזכתה לכינוי obamacare. בית הנבחרים, הנשלט על ידי המפלגה הרפובליקנית המתנגדת לאובמה, הגיש לאישור הסנאט, הנשלט בידי הדמוקרטים, הצעת תקציב שכוללת שינויים מרחיקי לכת ברפורמת הבריאות.
הסנאט דחה את ההצעה ברוב של 54 נגד 46, והחזיר את התקציב לבית הנבחרים, שצריך כעת לגבש הצעה חדשה תוך זמן קצר. הרפובליקנים הודיעו כי יקימו פאנל מיוחד בהשתתפות הדמוקרטים כדי לנסות בכל זאת לגבש הסכמה, אך מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט הארי ריד הבהיר: "לא ננהל משא ומתן כשאקדח מוצמד לראשנו". הבית הלבן, מצידו, הודיע שהחוק הזה אינו נתון למשא ומתן, ולפי שעה לא נקבע לול זמנים להמשך המגעים בין הצדדים היריבים.
נזק של 300 מיליון דולר ביום
ההשבתה החלקית של שירותי הממשל תסב לכלכלת ארה"ב נזק של כ-300 מיליון דולר ביום במונחי אובדן תוצר, לפי הערכת IHS. בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מעריכים כי הנזק הוא 8 מיליארד דולר בשבוע. עם זאת, כלכלנים מעריכים כי רק שיתוק בן שבועות ארוכים יפגע באופן ממשי בכלכלה האמריקנית ובחיי האזרחים.
הפעם הקודמת שבה שותק הממשל הייתה בין ה-16 בדצמבר 1995 ל-6 בינואר 1996, כאשר הנשיא ביל קלינטון נאבק בבית נבחרים רפובליקני, בדומה למצב כיום, אולם הפעם ישנו סיבוך שנובע מרצונם של הרפובליקנים לדחות את יישום רפורמת הבריאות. ההשבתה של 1995-1996 מנעה מ-200 אלף אמריקאים קבלת דרכונים לנסיעות לחו"ל ועצרה הנפקות מניות ואג"ח. בנוסף, נסגרו פארקים לאומיים ברחבי ארה"ב ומוזיאונים.
השיתוק של הממשל אז, הסב לעסקים שתלויים בתיירות נזקים בהיקף מיליוני דולר. העלות לממשל הפדרלי לבדו הגיעה ל-1.4 מיליארד דולר.
ואם לא די בכך, בפני הנשיא ברק אובמה עומד אתגר גדול נוסף - כיצד לפתור את משבר תקרת החוב ולמנוע חדלות פירעון ראשונה בהיסטוריה של ארה"ב. ב-17 באוקטובר תגיע ארה"ב לתקרת החוב שלה, 16.8 טריליון דולר, ובממשל שוברים את הראש כיצד להגיע להסכמות עם הרפובליקנים כדי להעלות (שוב) את תקרת החוב.