נשיא דרום אפריקה לשעבר וחתן פרס נובל לשלום נלסון מנדלה הלך לעולמו בגיל 95 - כך הכריז הלילה (ה') נשיא דרום אפריקה ג'ייקוב זומה. מנדלה מת בביתו שביוהנסבורג, לאחר שבחודש יוני האחרון אושפז בבית החולים עקב דלקת ריאות חמורה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"חבריי אזרחי דרום אפריקה, נשיאנו האהוב נלסון מנדלה נפטר", אמר זומה בהצהרה מיוחדת לאומה. "הוא נפטר בשלווה כשבני משפחתו לצידו. כעת הוא שליו, אך האומה שלנו איבדה את בנה הגדול ביותר. העם שלנו איבד אב. ידענו שהיום הזה יגיע, אך שום דבר לא יכול להביע את האבל שמציף אותנו".
"מנדלה נאבק למען החופש והכבוד בעולם. מחשבותינו ותפילותינו מופנות כעת למשפחת מנדלה, להם אנו חבים תודה גדולה. הם הקריבו וסבלו רבות על מנת שעמנו יוכל להיות חופשי", אמר זומה. "מחשבותינו נתונות לחבריו ולשותפיו שנלחמו לצידו במאבק של חיים שלמים. זהו הרגע העצוב ביותר שלנו כאומה. מה שהפך את מנדלה לגדול הוא בדיוק מה שהפך אותו לאנושי וראינו בו את מה שחיפשנו בתוכנו".
מנהיגי העולם מיהרו לשאת מילות פרידה ממנדלה והביעו צער על מותו. "אני אחד מהמיליונים ששאפו השראה ממעשיו של מנדלה", אמר נשיא ארה"ב ברק אובמה. "כל עוד אני חי אמשיך ללמוד ממעשיו".
ראש הממשלה בנימין נתניהו ספד גם הוא למנדלה: "מדובר באחד האנשים המשפיעים ביותר שידע העולם. בעזרת אומץ הלב שלו הוא שינה את פני האנושות לטובה. מחויבתו לפיוס עם אלו שכלאו אותו סימנה גם היא שינוי חיובי עבור לדורות הבאים".
ישב בכלא במשך 27 שנים
מנדלה נולד ב-18 ביולי 1918 בכפר מבזו, ואביו היה ראש השבט. בשנות ה-40 הוא למד משפטים והיה לשחור הראשון שבבעלותו משרד עורכי דין בדרום אפריקה. באותה התקופה היה מנדלה חבר בשורות הקונגרס הלאומי האפריקני, תנועה שנלחמה למען זכויות השחורים במדינה ונגד ההפרדה הגזעית - האפרטהייד.
בשנות ה-60 הוא הורשע בביצוע ובאחריות שורת מעשי טרור שכוונו נגד השלטון ונשפט למאסר עולם. במשך 27 שנים הוחזק מנדלה מאחורי סורג ובריח בכלא, כשראשי ממשלת האפרטהייד הציעו לו לא פעם להשתחרר אם יכריז שהוא מוותר על האלימות, אך הוא סירב. עם השנים הפך האסיר 46664 למותג וסמל למאבק באפרטהייד.
הנשיא השחור הראשון של דרא"פ
במהלך תקופת ריצוי העונש גיבש מנדלה יחד עם הנשיא פרדריק וילם דה קלרק מתווה ראשוני להעברת השלטון מידי המיעוט הלבן לידי הרוב השחור. ב-1993 הוענק לשניים פרס נובל לשלום על פועלם המשותף נגד ההפרדה הגזעית.
ב-11 בפברואר 1990 שוחרר מנדלה מהכלא והמשיך את מאבק. למרות המתווה המוסכם עם נציגי משטר האפרטהייד נקלע המו"מ בין הצדדים לא פעם לרגע שפל ומשבר. גם בצל גלי האלימות נמשכה ההידברות, ולאחר שהושגה הסכמה התקיימו לראשונה בחירות דמוקרטיות. ב-1994 נבחר מנדלה לנשיאה השחור הראשון של דרום אפריקה וניצח על ניסוח חוקה חדשה שדוגלת בסובלנות והבנה.
חמש שנים לאחר מכן, ביוני 1999, פרש מנדלה מהפוליטיקה, אך המשיך להיות מעורב בארגונים חברתיים למען זכויות אדם ונרתם בעיקר למאבק נגד מחלת האיידס, ממנה מת בנו.