כמעט מאתיים שנה עברו מאז התפוצץ הר הגעש האימתני בעולם והביא למותם של מיליוני הרוגים ברחבי הגלובוס - וזה עלול לקרות שוב.
הר הגעש טמבורה, הממוקם באי סמבוואה באינדונזיה עומד להתפרץ, כך משערים מומחים. לפי ההשערות, מספר רעידות אדמה הפוקדות את האי, עלו מפחות מחמש בחודש אפריל ליותר מ-200 כיום. בנוסף, אפר החל לצאת מהר הגעש והגיע עד לגובה של 1,400 מטרים. סימנים אלו מבשרים רעות לטענת המומחים, ומעידים כי הר הגעש חוזר לאיים על תושבי המקום וכן על העולם כולו.
הפעם האחרונה בה הר הגעש הקטלני ביותר על כדור הארץ התפוצץ הייתה 1815, אז מתו יותר מ-71 אלף בני אדם. ההתפרצות ההרסנית הובילה לחורף קשה שגרם לרעב העולמי הגרוע ביותר של המאה ה -19.
שרשרת ארועים הובילה למיליוני הרוגים בחצי הכדור הצפוני
באותה התפרצות האי סמבוואה נמחק לחלוטין. רוב האוכלוסייה שחיה על האי נהרגה והצמחייה בו הפכה לאפר. עוצמת התפוצצות של הר הגעש הובילה גם לתזוזה של איים סמוכים וכתוצאה מכך פקד את האזור צונאמי.
אבל הכוח ההרסני של ההתפרצות לא היה מוגבל רק לאזור אינדונזיה, אלא השפיע על העולם כולו. אפר של הר געש עלו נסק בשמיים לגובה של 43 ק"מ, ישירות אל האטמוספירה. מה שהוביל להרעלת שכבת ההגנה של כדור הארץ שנשארה במשך שנים, ואף לעמעום אור השמש. התוצאה של תהליכים אלו: שיבוש האקלים הגלובלי כולו ומיליוני הרוגים בחלקו הצפוני של הכדור.
בשנה שלאחר ההתפרצות לא היה קיץ בחלקו הצפוני של כדור הארץ והטמפרטורות ירדו בממוצע של 0.5 מעלות צלזיוס. גופרית באוויר גרמה לגידולים חקלאיים להיכשל ולמוות של חיות משק. ארה"ב חוותה גל כפור קיצוני במהלכו ירד שלג כבד גם בחודש יולי. אותן תופעות החלו במקומות נוספים ברחבי העולם מובילות לרעב. בעקבות הרעב העולמי נוצר זן חדש של כולרה באסיה, מגפת טיפוס בדרום מזרח אירופה ובמזרח הים התיכון.