520 שנה אחרי הצו שהוציאו המלכים פרננדו ואיזבלה, שהביא לגירוש המוני של היהודים מחצי האי האיברי, החליטה הממשלה במדריד לנסות ולתקן עוול היסטורי - ולהתחיל בהליך מזורז של מתן אזרחות לצאצאי מגורשי ספרד. כך דיווח היום העיתון "אל קוררו" היוצא לאור במדינה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
נתוני משרד הפנים במדריד מצביעים על כך שכיום חיים ברחבי העולם כשלושה מיליון יהודים ספרדים שאבותיהם גורשו ב-1492 - רובם מתגוררים בישראל, צרפת, ארצות הברית וטורקיה. "בהתאם לכמות הפניות לבקשת התאזרחות שהתקבלה בשנים האחרונות מקרב אוכלוסייה זו, גוברת ההערכה שהביקוש לכך יהיה גבוה", נכתב בעיתון.
ואכן, בין 2006-2010 העניקה ממשלת ספרד אזרחות ל-844 בני אדם, בהם רוב מוחץ של 698 יהודים המהווים נצר למשפחות המגורשים.
לפי המדיניות החדשה שתונהג כלפי צאצאי מגורשי ספרד, ייאלצו מבקשי האזרחות לעבור בדיקה לאישוש מוצאם שתיערך על ידי אנשי הקהילה היהודית. הממצאים שיעלו יועברו לבדיקת רשויות המדינה, ובהתאם להם יוחלט האם לאשר את המהלך או לדחות אותו.
הצו המלכותי קבע: התנצרו - או עזבו
גירוש יהודי ספרד מארצם החל ב-1492, בצו שהוחל חמש שנים אחר כך גם על אחיהם שהתגוררו בפורטוגל. הוא אסר על יהודים להמשיך ולהתגורר בממלכה, והציב בפניהם את האפשרות להמיר את דתם לנצרות או לעזוב בתוך ארבעה חודשים.
לפי ההערכות, גורשו מספרד בין 70,000-300,000 יהודים - שהתפזרו, ברובם, לצפון אפריקה, למדינות אחרות לאורך חופי הים התיכון ולשטח האימפריה העות'מנית. הם היו מייסדי הקהילות הספרדיות במקומות אלה.