חוקרים בבריטניה מצאו קשר בין התבגרות מינית מוקדמת של בנות ובין דיכאון. לדבריהם, מתבגרות שמקבלות את המחזור החודשי שלהן לפני גיל 12 הן בעלות סיכוי גדול יותר לגלות סימפטומים של דיכאון במהלך שנות הנעורים.
במסגרת המחקר שנערך על ידי אוניברסיטת בריסטול ואוניברסיטת קיימברידג', עקבו המדענים במשך תקופה ארוכה אחר 2,184 בנות ובנו מודל השוואתי על מנת לבחון את הקשר בין הזמן בו מקבלת ילדה את המחזור הראשון ובין תסמינים של דיכאון בגילאי העשרה.
החוקרים גילו כי אלה מהנשאלות אשר דיווחו על קבלת וסת לפני שמלאו להן 12 שנים סבלו בצורה הגבוהה ביותר מרמות של דיכאון בגיל 13 ו-14. לעומת זאת, חברותיהן, שהפכו לנשים מאוחר יותר, אחרי גיל 13 וחצי, היו פחות דיכאוניות.
אחת החוקרות הסבירה את הממצאים בכך שבנות שמתפתחות מוקדם יותר לרוב מרגישות מבודדות הרבה יותר ולא מוכנות לשינויים ההורמונלים בגופן.
להתבגר זה לא פיקניק
"המחקר שלנו מצא כי הן יותר פגיעות ונוטות לפתח תסמיני דיכאון כאשר הן מגיעות לאמצע שנות העשרה", ציינה החוקרת והוסיפה: "זה מעלה את ההשערה שהתפתחות מאוחרת יותר עשויה להגן מפני השפעות פסיכולוגיות כמו מתח".
החוקרת מציינת כי המעבר לגיל ההתבגרות הוא שלב התפתחותי קריטי הקשור לשינויים ביולוגיים, קוגניטיביים וחברתיים. "התקופה הזו מאופיינת הקונפליקטים עם ההורים, התפתחות קשרים רומנטים, שינויים גופניים ודימוי עצמי בעייתי", הוסיפה.
יחד עם זאת, עדיין לא ברור מהתוצאות אם מחזור מוקדם יותר מוביל גם לסיכוי גדול יותר ללקות בדיכאון גם בתקופת הבגרות.