אומרים על הזמן שהוא לא ממתין לאיש, אבל כנראה שלמען השמש הוא מוכן להמתין שעה. אלו הימים שבהם השמש שוקעת מוקדם יותר , ימי תחילת שעון החורף בישראל, בלונדון ובעולם כולו. אבל, שעון אחד בעולם לא עוצר ולא משתנה אף פעם - שעון גריניץ', שלפיו העולם כולו קובע את הזמן.
שעון גריניץ' נמצא על קו אורך 0, אבל אפילו בעיירה הבריטית שבה הוא נבנה במשך שבעה חודשים השעון לא מכוון לפי הזמן המקומי - שמשתנה בקיץ ובחורף. "הקו שעליו אני עומד עכשיו נקבע על ידי מיקום טלסקופ נייד שהורכב בשנת 1850 על ידי האסטרונום המלכותי ג'ורג' אירי", מסביר רורי מקווי ממוזיאון הזמן המלכותי בגריניץ'. "כל המדידות של הזמן מתחילות בהכרח מהקו הזה. לכן GMT (זמן גריניץ'), כמו שאנו מכירים אותו, נקבע במקור על ידי שימוש בטלסקופ, זו הסיבה שהוא מגדיר זמנים".
עד אמצע שנות ה-60 של המאה ה-19 כל עיר בבריטניה ובעולם קבעה בעצמה את השעה. כשהשעון בלונדון הראה, למשל, את השעה 12:15, במנצ'סטר השעה הייתה יכולה להיות 11:40. את השינוי הביאו איתן הרכבות או יותר נכון - לוחות הזמנים של הרכבות, שאילצו את הערים שרוצות שהמסילה תעבור אצלן לאפס את השעון.
השינוי הגיע בזכות הרכבות
"זה היה ניתן לביצוע עם התפתחות הטכנולוגיה האלקטרונית והטכנולוגיה של התקשורת, זה מה שאפשר לאירי לא רק למצוא את הזמן, אלא גם להפיץ את השעה בעזרת שידור לרשתות הרכבות. כך, זמן גריניץ' החל כסוג של מוצר, שהתחיל כאן ונשלח על ידי קבל למרכז לונדון - שם הוא הופץ לשאר התחנות".
ב-1884, השעון קיבל גם הכרה בינלאומית, אחרי שוועידה שנערכה בוושינגטון קראה לאימוץ השעון והעיירה גריניץ' הפכה ממרכז בריטניה - למרכז העולם.
השעון הוותיק מבריטניה לא ידע איום על מעמדו מלבד האופנה שנולדה בימי מלחמת העולם הראשונה, כשאומות שונות ובהן ארה"ב ומדינות רבות באירופה החליטו שהן רוצות לנצל טוב יותר את שעות האור ולכן הזיזו את המחוגים קדימה ויצרו את מה שנקרא "שעון קיץ".
גם במאה ה-21 מתווכחים על השעה
הוויכוח לגבי השאלה מה השעה, ממשיך בגלל שעון הקיץ לתוך המאה ה-21. רוסיה ואיסלנד, למשל, החליטו להתעלם מהמיקום הצפוני שלהן ושתי הבמדינות מונהג שעון קיץ כל השנה. במדינות אחרות עדיין מתנהל ויכוח באיזה יום עוברים בחזרה לשעון חורף.
"לאחרונה בספרד, ראינו שיח פוליטי בנוגע לאימוץ שעון גריניץ' ולא את השעון המרכזי של אירופה מפני שזה מתאים להם לספרדים מבחינה גאוגרפית, זה קרוב יותר לזמן הטבעי שלהם", אומר מקווי, אבל מפעילי השעון בגריניץ' לא מודאגים - ככל שהחברה הופכת גלובאלית יותר, התלות בשעה בינלאומית מוסכמת הופכת להכרח.
תייר דני שהגיע לבקר במוזיאון השעון אמר: "בחברה שבה אני עובד, אנו עושים לעיתים קרובות עסקים עם אנשים ממדינות אחרות ואנו חייבים להסכים על הזמן שבו אנו מתכנסים לפגישות. זה יוצר הרבה מאוד בעיות מפני שאנשים מתבלבלים בין שעון הקיץ לחורף, בזמנים אחרים במהלך השנה".