תגובתה החיובית של סוריה על הצעת הפשרה הרוסית זוכה לתגובות צוננות בארה"ב ובישראל. בבית הלבן ובמחלקת המדינה הביעו הערב (ב') ספק בנוגע לרצינות ההצעה וקבלתה על ידי סוריה. בשלב זה, ממשיך אובמה לפעול בנחישות לקידום תקיפה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לא נוכל להרשות הרס של טרוריסטים, או שקוריאה הצפונית, או אירן השואפת לגרעין, יאמינו ולו לדקה אחת שאנחנו מתחמקים מלגבות את הצהרותינו", הדגישה היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס. לדבריה, ארה"ב בילתה "שעות רבות" בניסיון לחשב את הסיכונים לפעולה צבאית בסוריה.
דוברת מחלקת המדינה אמרה כי ארה"ב תבחן בקפידה את ההצעה הרוסית אך הדגישה: "יש לנו ספקות רצייניים". גם בבית הלבן אמרו כי יש להם ספקנות בנוגע להצעה. עם זאת, מזכיר המדינה ג'ון קרי שוחח הערב עם עמיתו הרוסי לברוב בטלפון על סוגיית הנשק הכימי של סוריה והצעת הפשרה.
מסע השכנועים נמשך
בשלב זה, ממשיך הנשיא אובמה במסע השכנועים של חברי הקונגרס להצביע בעד יציאה למתקפה צבאית. הוא צפוי לעשות זאת לפחות עד שיתברר שהסורים אכן מקבלים את הצעת הפשרה. תגובה ראשונה של אובמה צפויה להתקבל במהלך הלילה, אז ישודרו ברשתות האמריקניות ריאיונות עם הנשיא.
גם בישראל לא ממהרים לברך. נשיא המדינה, שמעון פרס הצהיר לאחר ההודעה הסורית כי "אי אפשר לסמוך על אמינותם ויושרם של הסורים ולכן צפוי מו"מ קשה". ו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ אביגדור ליברמן הזהיר בראיון לערוץ 9 כי "אם ישראל תצא לפעולה אסד ומקורביו יימחקו".
גורם ישראלי בכיר התריע עוד קודם להצעת הפשרה מפני מניפולציה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שתגרור לכך שאופציית התקיפה תרד מהפרק, כשמנגד לא יהיה פתרון אמיתי אחר.
גם ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון אינו נלהב מהיוזמה הרוסית. "אסור שיעשה שימוש ברעיון של הפיקוח על הנשק הכימי כטקטיקה של הסחת דעת", הזהיר ראש הממשלה הבריטי.
מזכ"ל האו"ם באן קי-מון ביקש לעגן את ההצהרה בהתחייבויות ברורות. באן הודיע, כי ייתכן שיבקש ממועצת הביטחון לדרוש מסוריה להזיז את מאגרי הנשק הכימי שברשותה לאתרים בהם יאוחסנו ויושמדו. עוד ציין, כי ייתכן ויבקש מחברות המועצה לדרוש מהנשיא הסורי להצטרף לאמנה הבינלאומית נגד שימוש בנשק כימי - הסכם עליו סוריה לא חתמה מעולם.
הפשרה: מאגרי הנשק הכימי יועברו לפיקוח בינ"ל
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הניח הערב על השולחן הצעת פשרה לפיה, יעביר הממשל את מאגרי הנשק הכימי בסוריה לפיקוח בינלאומי. לפי ההצעה, בסופו של דבר יושמד המאגר, אסד יידרש לחתום על האמנה נגד ההחזקה והשימוש בנשק כימי - וכך תמנע פעולה צבאית.
שר החוץ הסורי וואליד אל-מועלם מיהר לברך על ההצעה, אך נמנע מלומר מפורשות כי ממשלתו של נשיא סוריה בשאר אסד מקבלת את ההצעה. "סוריה מברכת על היוזמה הרוסית, המונעת מדאגתה של ההנהגה הסורית לחייהם של האזרחים וביטחונה של המדינה, וכן מונעת מביטחוננו בחוכמתה של ההנהגה הרוסית, שמנסה למנוע את התוקפנות נגד עמנו".
הממשלה הצרפתית הביעה מצידה תמיכה בהצעה. שר החוץ פביוס אמר כי ההצעה עומדת בתנאי שהציבה מועצת הביטחון לסוריה, ויש לבחון אותה בקפדנות. לדבריו אם ההצעה תעמוד בשלושה תנאים יש לקבלה: שאסד יעביר את הנשק הכימי לפיקוח של הקהילה הבינלאומית, לאפשר את השמדתו ושהדבר יתרחש לאחר הסכמה של מועצת הביטחון.
בהכנת הידיעה השתתפו ערד ניר, אודי סגל ועמית ולדמן.