אלן סירלאף ג'ונסון עשתה לפני חצי עשור היסטוריה, כשהייתה האישה האפריקנית הראשונה שנבחרה לשמש נשיאה. היא קיבלה את המושכות על הנהגת ליבריה אחרי שהביסה בבחירות את כדורגלן העבר ג'ורג' וואה, אדם פופולרי ומוכר בכל קצוות תבל. היום היא זכתה בפרס נובל לשלום, בשל ההישגים הרבים בתחומי שוויון הזכויות וחיזוק הדמוקרטיה שצברה בימי חייה ובזכות מתיחת הפנים והמהפך שעבר על ארצה מאז עלייתה לשלטון.
תנופת הפיתוח בליבריה, שהחלה עם כניסתה של סירלאף ג'ונסון ללשכת הנשיאה, הביאה אל המדינה האפריקנית משקיעים זרים רבים - בהם גם מישראל. איש העסקים אמיר נג'אמי, ערבי-ישראלי מחיפה, הגיע גם הוא לליבריה - ונפגש לא אחת עם הנשיאה שהפכה היום לכלת פרס נובל לשלום. בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט הוא תיאר אישיות כריזמטית וכובשת שפועלה בולט לעיני כל מי שמגיע למדינה.
התעוזה הרבה של סירלאף ג'ונסון באה לידי ביטוי עוד ב-1997, כשלמרות הסכנה הרבה שהייתה כרוכה בכך - לא היססה והתמודדה בבחירות מול הרודן צ'רלס טיילור. התשובה לכך לא איחרה לבוא וגבתה ממנה מחיר אישי כבד: היא הועמדה לדין בגין בגידה במשפט ראווה מתוקשר. בעקבות זאת, נאלצה כלת פרס הנובל הטרייה לצאת לגלות בארצות הברית, אחרי שעוד קודם לכן נמלטה גם לקניה.
"העיתונות חופשית יותר מבישראל"
נג'אמי שוהה בליבריה מאז 2008, ומשמש שם מנכ"ל אפריקה של קבוצת "אנגל אינוורסט". הוא מחזיק בדרכון דיפלומטי ליברי ובקרוב אמור לקבל תואר קונסול של כבוד של ליבריה בעיר הולדתו - חיפה. "ליבריה נראית היום שונה לגמרי מאיך שהיא הייתה כשאני הגעתי. רואים בכל מקום את הפיתוח. בפעם הראשונה נסעתי במחלקת העסקים לכאן והייתי כמעט היחיד שם. היום יש קווי טיסה רבים לכאן, עד כדי כך שלעיתים צריך להמתין בתור למקום פנוי".
נג'אמי לא הופתע כשקיבל את הבשורה על זכייתה של סירלאף ג'ונסון בפרס הנובל לשלום. "היא אישה שחשוב לה מאוד לקדם את הדמוקרטיה בליבריה", הסביר. "יוצאים לאור כאן 34 עיתונים, כמעט כולם יומיים. התקשורת כאן חופשית לגמרי ואנשי האופוזיציה שמתנגדים לה מתבטאים באין מפריע ובצורה חופשית הרבה יותר מבישראל. היא דמות אהודה מאוד בקהילה הבינלאומית, ובעבר גם הייתה בכירה בבנק לפיתוח אפריקה ומועמדת לראשות האיחוד האפריקני. הרבה נשיאים מכל מערב אפריקה מגיעים אליה כמעט בכל חודש".
"כל אזרח שרוצה יכול להרים טלפון - ולהיפגש איתה"
את התמורות שפקדו את ליבריה בשנים האחרונות זוקף נג'אמי לזכותה של סירלאף ג'ונסון ולמדיניות שהנהיגה: "היא מקדמת את ההשקעות במדינה ורואה בכלכלה בסיס לקידום של ליבריה. בין היתר, היא העלתה את שכר המינימום באופן משמעותי בשיעור של יותר מ-20%, ובשנה האחרונה נמחקו כל החובות הלאומיים של ליבריה בגובה של יותר מ-6 מיליארד דולרים. בזכותה, אין כיום לליבריה שום חובות למדינות אחרות. היא מקדימה מגרשי כדורגל ודואגת מאוד לתשתיות ולחינוך".
אחת התכונות שהרשימו אולי יותר מכל את נג'אמי היא הפתיחות הרבה של נשיאת ליבריה, שקשובה לבני עמה באופן מעורר השראה. "היא פתוחה מאוד לקהל ומעורבת באופן אישי בכל מה שקורה במדינה. היא דאגה להיות נגישה לכל אזרח שצריך ממנה משהו, עד כדי כך שכל אחד יכול פשוט להרים טלפון ולהיפגש איתה בקלות. כשראיתי איך הדברים מתנהלים כאן, היה לי בהתחלה קשה להאמין שקיים משהו כזה", הוא סיפר בהתפעלות.
למרות התמיכה הרבה שלה היא זוכה, פרס הנובל שיוענק לה עשוי רק לסייע לסירלאף ג'ונסון בבחירות שייערכו ביום שני הקרוב לנשיאות ליבריה. "כפי שזה נראה, הניצחון שלה יהיה גורף", אמר נג'אמי. אם אכן כך יהיה, צפויה להימשך המגמה ה"נשית" במדינה: בשונה מיתר מדינות אפריקה, מכהנות בליבריה נשים בתפקידים בכירים ביותר.