טורקיה חוגגת היום (ג') את חנוכת המנהרה שנחפרה באיסטנבול ומגשרת בין שתי יבשות - אירופה ואסיה. במדינה מציינים היום 90 שנה להקמת הרפובליקה שייסד אתא טורק עם סיום הפרוייקט השאפתני. ראש הממשלה ארדואן הגיע בצהריים לטקס חנוכת המנהרה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
העבודות על המנהרה, שנקראת מנהרת מרמאראי, החלו בשנת 2004 מתחת למיצרי הבוספורוס. מדובר ברעיון של הסולטן הטורקי שהוצע לפני 150 שנה, וראש הממשלה ארדואן התעקש על מימוש החזון מאז שנבחר לתפקידו.
למנהרה יש משמעויות מדיניות ברמה בינלאומית והשפעות מרחיקות לכת על חייהם של 17 מיליון תושבי איסטנבול. נכון להיום , הדרך היחידה לחצות את הבוספורוס היא בעזרת אחד משני הגשרים שנבנו, או בסירה - והדבר גורם לפקקי תנועה רבים ברחבי העיר.
13.6 ק"מ בעומק של 55 מטרים - המנהרה העמוקה בעולם
"כולם יודעים שהתנועה באיסטנבול היא גיהנום", אמר מוראט טאקין, נהג מונית שמבלה כמה שעות מדי יום על אחד הגשרים. "הנסיעה ממקום אחד לשני נמשכת הרבה מאוד זמן, אפילו שמדובר במרחק קצר". התושבים והמבקרים בעיר יוכלו לנסוע בכביש שייפתח מתחת למים, או ברכבת שתתחבר לתחנות הרכבת התחתית ברחבי העיר.
אורכה של המנהרה שנבנתה הוא 13.6 קילומטרים, ועומקה 55 מטרים. על פי אתר האינטרנט של החברה שבונה את המנהרה, מיליוני אנשים יוכלו לעבור מיבשת ליבשת תוך ארבע דקות בלבד. אוזלם אולוס קאראטקין, תושב איסטנבול, אופטימי: "אני חושב שלמנהרה תהיה השפעה חיובית על העיר, וזה יפתור לנו את בעיות התנועה".