הפושע הנאצי "המבוקש בעולם" הלך לעולמו בהונגריה: לסלו צ'אטארי, לשעבר מפקד המשטרה הבכיר ומפקד גטו קושיצה, מת בגיל 98 בבית החולים - כתוצאה ממחלה. משפטו של צ'אטארי היה אמור להיפתח בחודש הבא, והתביעה האשימה אותו בשליחת 15,700 יהודים למחנה ההשמדה אושוויץ.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
עורך הדין גאבור הורבאת אמר כי "צ'אטרי מת ביום שבת בבוקר. הוא טופל בבית החולים ונדבק בדלקת ריאות, שגרמה למותו". לפני כשנה התגלה צ'אטארי על ידי הכתבים של הצהובון הבריטי "הסאן", שדפקו על דלת ביתו.
בעקבות חשיפתו, החליטה התביעה בהונגריה להגיש כתב אישום נגד צ'אטארי בגין פשעי מלחמה חמורים. צ'אטארי, שהוגדר בעבר כפושע הנאצי המבוקש ביותר על ידי מכון שמעון ויזנטל, היה נתון במעצר בית בחודשים האחרונים.
נידון בעבר לעונש מוות
על צ'אטארי נגזר בעבר עונש מוות, במשפט שנערך שלא בנוכחותו בצ'כוסלובקיה בשנת 1948, אך הוא ברח לקנדה, שם עבד כסוחר אמנות עד שאזרחותו נשללה ב-1990. הוא שב להונגריה, ובשנת 2011 תובעים החלו לחקור אודותיו, בעקבות מידע שהתקבל ממרכז שמעון ויזנטל.
התובעים באחד ממשפטיו טענו כי צ'אטארי "נהג להכות את היהודים בידיו החשופות והצליף בהם עם שוט ללא סיבה וללא הבדל מין, גיל או מצב בריאותי". צ'אטארי הכחיש את החשדות ואמר כי רק תיווך בין גורמים בגרמיה ובהונגריה, ולא היה מעורב בעצמו בפשעי מלחמה
בחודש יוני עוד בירכו במשרד החוץ על העמדתו לדין: "ההחלטה שקיבלה היום התביעה בבודפשט מוכיחה שגם לאחר 70 שנה אפשר לעשות צדק ולשקם כבוד. הגשת האישום גם שולחת מסר חינוכי משמעותי לדור הצעיר בהונגריה, בה בשעה שהמדינה מתמודדת עם ההיסטוריה שלה בתקופת מלחמת העולם השנייה". במשרד החוץ הביעו אז תקווה "שהרשויות בהונגריה יעשו כל שביכולתן על מנת להחיש את ההליך המשפטי לנוכח גילו המתקדם של הנאשם".
הרשויות בגרמניה חוקרות את השומר מאושוויץ
בחודש מאי פתחו הרשויות בגרמניה בחקירה נגד אזרח החשוד כי שימש כשומר במחנה ההשמדה אושוויץ במהלך מלחמת העולם השנייה. "החקירה החלה בסתיו 2012", סיפרו המקורות לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP אך סירבו לנקוב בשמו של החשוד וציינו כי עד כה לא הוגש כתב אישום כנגדו. בתקשורת הגרמנית זיהו את החשוד כהנס ליפשיץ, אזרח גרמני בן 93, המתגורר בעיירה אלן בדרום מזרח המדינה. תחנת הטלוויזיה SWR דיווחה כי הוא עבד במחנה כטבח ולא כשומר.
ליפשיץ נולד בלטביה וקיבל על ידי הנאצים מעמד כבעל "אתניות גרמנית". הוא עבר לארצות הברית ב-1956 וגורש לגרמניה ב-1983. ב-2013 דירג אותו מרכז שמעון ויזנטל כנאצי הרביעי המבוקש ביותר, בטענה כי שירת באס.אס מ-1941 עד 1945 "והשתתף בטבח המונים והוצאות להורג של אזרחים חפים מפשע, בעיקר יהודים".
ב-2011 הורשע ג'ון דמיאניוק בבית משפט בגרמניה בסיוע לרצח של למעלה מ-28,000 יהודים כששירת כוואכמן, כזקיף במחנה סוביבור ונגזרו עליו חמש שנות מאסר. טרם קבלת החלטה בערעורו, מת דמיאניוק.