"לרגשות אנטי-יהודיים יש שורשים עמוקים ומשמעותיים בחברה הגרמנית" - כך קובע דוח רשמי שנערך עבור הפרלמנט הגרמני, הבונדסטאג.
מדובר במסקנות של ועדה המורכבת מסוציולוגים, בכירים במשטרה, אנתרופולוגים ופסיכולוגים חברתיים, אשר מונתה על ידי הפרלמנט הגרמני עוד בשנת 2009 ותפקידה "לדווח לממשל הגרמני על הגזענות במדינה בכלל ועל גילויי אנטישמיות בפרט".
הממצאים של הדוח יוגשו בימים הקרובים לפרלמנט, אולם פרק המסקנות נחשף כבר בכלי התקשורת, ובו נכתב כי 20% מהחברה הגרמנית מחזיקים בעמדות אנטישמיות. לפי הדוח, מקור העמדות האלו טמון ב"דעות קדומות נפוצות ובעלות שורשים עמוקים בחברה, המבוססות על בורות באשר ליהודים וליהדות".
על פי דוח הוועדה, לאינטרנט יש תפקיד מכריע בהפצת הכחשת השואה. תנועות ימניות-קיצוניות וארגוני איסלאם קיצוני, שעמדותיהם תומכות במידה רבה בשנאת יהודים, נחשפים להמונים באמצעות הרשת. בדוח נכתב כי בחברה הגרמנית "יש הסכמה חברתית רחבה יותר לפעולות יום-יומיות נגד היהודים".
לא רק בגרמניה - בכל רחבי אירופה
על פי הדוח, הבעיה לא בלעדית לגרמניה. החוקרים מצאו גילויי אנטישמיות רבים גם בחברה שמתגוררת מעבר לגבול: בהונגריה, פולין, ואפילו בפורטוגל הרחוקה.
נציגים מהקהילה היהודית בגרמניה אמרו לאחר הפרסומים כי "אנחנו צריכים דרכים חדשות להתמודד עם העבר. זה הכרחי עבור הפוליטיקאים ומערכת החינוך בגרמניה כדי ללמוד איך מתייחסים לעבר הנאצי של המדינה". בקהילה היהודית טוענים שקריאות גזעניות בכלל וקריאות נגד יהודים בפרט במהלך משחקי כדורגל - הם עניין שבשגרה.
לפני 1989 היו בגרמניה פחות מ-30 אלף יהודים. אחרי נפילת חומת ברלין, מספר היהודים במדינה עלה במהירות למאות אלפים, רובם היגרו ממדינות הגוש הסובייטי שנפל. כיום חיים בגרמניה כ-250 אלף יהודים, זאת לעומת יותר מ-4 מיליון מוסלמים, רובם הגדול טורקים.