זרע פניקה. בלומברג (צילום: רויטרס)
זרע פניקה. בלומברג | צילום: רויטרס

ראש עיריית ניו יורק כינס בצהריים מסיבת עיתונאים מיוחדת לקראת הגעתה של הסופה "סנדי" וגרם ללא מעט בהלה בתפוח הגדול. "הימנעו מיציאה החוצה מהערב בשעות החשיכה", קרא מייקל בלומברג לתושבים ובנוסף הורה על פינוי של 375 אלף בני אדם וסגירת בתי ספר רבים באזורים המועדים לשיטפונות מחר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

תושבי החוף המזרחי עוקבים בדאגה אחרי עדכוני המטאורולוגים שטוענים הערב כי הסופה סנדי תכה בעצמה בחוף המזרחי, תשבש את חגיגות חג "ליל כל הקדושים" ותשפיע על היישובים לאורכו של החוף המזרחי עד יום הבחירות - בשלישי הבא.

כותרות האתרים האמריקנים מכנים את סופת ההוריקן בשמות כמו "פרנקנסטורם" ובתארים כמו - "סופת-על". עוד לפני שהכתה במטרופולין של ניו יורק היא כבר גרמה למותם של כמה עשרות כשחלפה מעל מדינות הקריביים. כעת היא מאיימת על חייהם של תושבי מדינות ניו יורק, דלוור ומיין. תושבי האזור הוותיקים זוכרים את הסופה שהכתה את ניו אינגלנד ב-1991, ועלתה לאמריקנים 200 מיליון דולר. החזאים סבורים היום שהסופה הזו - תהיה חזקה עוד הרבה יותר.

"את נזקי הסופה של 1991 מדדנו במאות מיליוני דולרים, בסופה הזו, זה עשוי להגיע למיליארדים", אמר ג'ף מאסטרס - המטאורולוג הראשי של ארגון "חזאים במחתרת" לסוכנות הידיעות AP. "כן... זה עומד להיות גרוע בהרבה".

שילוב קטלני של אוויר חם וקר: 350 מ"מ גשם ורוחות במהירות של 100 קמ"ש

סופה בקנה מידה היסטורי מכה בחוף המזרחי של ארה"ב. הוריקן סנדי צפויה להפוך ל"סופה היברידית": שילוב של הוריקן מהאזור הטרופי ומערכת חורפית מכיוון קנדה. התוצאה: גשמים רוחות וגלים הרסניים, שהחזאים לא ראו בעבר.

כשנה לאחר סופת ההוריקן איירין שפגעה בעיקר במדינות קרוליינה הצפונית והדרומית, אך המשיכה להמטיר גשמי זעף גם בניו יורק, חוזר הסיוט לצפון מזרח ארה"ב, רק שהפעם הרשויות מאמינות כי הנזקים יהיו נרחבים יותר ומשמעותיים יותר.

מתכוננים לגרוע מכל, ניו יורק, היום (צילום: AP)
מתכוננים לגרוע מכל, ניו יורק, היום | צילום: AP

סנדי עדיין מוגדרת כהוריקן בדרגה 1 מתוך 5. למרות שהיא מרוחקת כ- 450 ק"מ מהחוף המזרחי של ארה"ב, גשמים חזקים ושיטפונות כבר נרשמים במדינות וירג'יניה וקרוליינה הצפונית. אך הסכנה הצפויה לא נובעת רק מההוריקן עצמו.

ביממה הקרובה יפגשו שני אלמנטים שונים באטמוספרה של ארה"ב ויביאו ליצירת "סופה היברידית", לדברי המטאורולוגים, כזו שעדיין לא נראתה. גוש האוויר החם והלח מהאזורים הטרופיים צפוי להתנגש בחזית קרה מהקוטב שחולפת כעת מעל האגמים הגדולים ומתקדמת לכיוון החוף. השילוב הזה הוא בעל פוטנציאל אדיר לתופעות מזג אוויר קיצוניות. הסופה שכבר גורמת לגשמים רבים באזור, תתעצם מחר ומרכזה יפגע באזור ניו ג'רזי ביום שני, שמונה בערב, זמן ישראל.

נועה אורן במנהטן נערכת לפגיעת הסופה (צילום: רויטרס)
התושבים כבר אוגרים מזון | צילום: רויטרס

ההערכה היא שענני הסערה המאסיביים שיתפתחו תחת התנאים האלה, יגרמו לגשמים ממושכים ועוצמתיים. במדינות וירג'יניה המערבית, ניו ג'רזי, דלוור וניו יורק מצפים ל-100 - 350 מ"מ בתוך פחות מיומיים.

כמות המשקעים הזו עלולה ליצור שיטפונות והצפות בקנה מידה נרחב. אלא שזו לא הדאגה היחידה. הרוחות שינשבו באזור צפויות להתחיל במשבים של 120 קמ"ש ולהיחלש בהדרגה. תנאי הרוחות הקיצוניות ישררו באזור מדינות צפון מזרח ארה"ב כיממה וחצי, די והותר בכדי לגרום לנזקי רוח, כשהחשש המרכזי הוא הפסקות חשמל נרחבות. העצים שעדיין לא סיימו את השלכת, עמוסים בעלים ונפילת הענפים הכבדים על מיליוני הקילומטרים של כבלי החשמל המתוחים באוויר הפתוח, גרמו לפני שנה להפסקות חשמל במשך שבוע.

הרשויות בארה"ב חוזרות על ההנחיה: "72 on you" שמשמעותה: ב-72 השעות שלאחר פגיעת הסופה האזרחים צריכים להיערך לאפשרות של הפסקת חשמל, מחסור במזון ולהשבתת התחבורה. עקב כך, מיליוני אמריקאים נוהרים למרכולים ולרשתות השיווק במטרה להצטייד במזון, מים, גנראטורים ובאמצעי הגנה כגון לוחות עץ ושקי חול.

הדחפורים כבר עובדים במרץ (צילום: רויטרס)
הדחפורים כבר עובדים במרץ | צילום: רויטרס
כוננות שיא בניו יורק (צילום: AP)
375 אלף תושבים כבר פונו | צילום: AP

"50-60 מליון איש יושפעו מהסופה" מציין לואיס אוסליני, מהמנהל האטמוספרי והאוקייני בארה"ב. הסיבה להשפעה הכל-כך נרחבת של הסופה, היא מסלולה המקביל לחוף במשך יממה וחצי ולאורך יותר מ-1200 קילומטר, כאשר רק במהלך יום שני היא תפנה לכיוון היבשת.

הראשונה מבין 14 המדינות, ממיין ועד דרום קרוליינה שהכריזה על פינוי מנדטורי היא ניו ג'רזי שעל פי התחזיות צפויה לספוג את פגיעת מרכז הסופה. בניו ג'רזי קיימים ריכוזי אוכלוסיה כגון אטלנטיק-סיטי, הנמצאים ממש לחופי האוקיינוס, שם הסכנה המרכזית היא נחשול סערה עם גובה גלים של מעל 2 מטרים שעלול להציף את הרחובות והכבישים. הסופה מגיעה למרבה הצער בדיוק בזמן הגאות האסטרונומית, מה שמעלה את גובה פני הים ממילא, ובהתאמה מגדיל את הסיכון.

הסופה סנדי שהחלה את חייה בים הקריבי, גרמה לשיטפונות ומפולות בוץ וגרמה למותם של 66 בני אדם.