בעוד בלשכת הנשיא מדברים על שינוי גישה מצד הממשל האירני, נראה כי במשמרות המהפכה העסקים כרגיל: בטקס לרגל 34 שנים להשתלטות על שגרירות ארצות הברית בבירה טהרן במהלך ההפיכה האיסלאמית אמר מנהיג משמרות המהפכה, עלי סעידי, כי "הסיסמה הזו תישאר סיסמתה המרכזית של אירן ולא תתפוגג". דבריו צוטטו בסוכנות הידיעות האירנית "פארס".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מנהיג משמרות המהפכה התייחס בדבריו גם לשינוי הגישה האירני, לכאורה, כלפי המערב, שכבר כונתה "גמישות אמיצה" על ידי אייתוללה חמינאי. "המנהיג העליון ביקש אמנם מהגורמים הרלוונטיים לנהוג באותה גמישות אמיצה", אמר, "אך בתגובה זכה לשקרים והטעיות מממשלת ארצות הברית".
משמרות המהפכה באירן מהוות כוח צבאי משמעותי בתוך הרפובליקה האיסלאמית. יש למשמרות נשק, מטוסי תובלה וגדודי חיילים שנאמנים רק למנהיג חמינאי. משמרות המהפכה נחשבות לסמן הקיצוני באירן, ונציגיהם אוכפים בין השאר את קוד הצניעות המתבקש מנשות אירן.
משבר בני הערובה: אירוע מכונן ביחסי ארה"ב - אירן
חטיפת בני הערובה בשגרירות האמריקנית נחשבת לאחד האירועים המכוננים של המשטר האיסלאמי. ממש עם קריסת משטר השאה ב-1979, סטודנטים אירנים השתלטו על השגרירות בטהרן והחזיקו כבני ערובה את האמריקנים שנמצאו בשגרירות. למרות מאמצים רבים של הנשיא קרטר לשחרר את החטופים האירנים, כולל מבצע צבאי כושל, האירנים שיחררו אותם רק לאחר 444 ימים בשבי - ביומו הראשון של רונלד רייגן כנשיא.
משבר בני הערובה באירן דרדר לתהום את היחסים בין ארה"ב לאירן, שהיו טובים תחת שלטון השאה. המשבר המתמשך גרם לשנאה לרפובליקה האיסלאמית ברחוב האמריקני, כשאמריקנים רבים זוכרים עד היום את העובדה שהחטופים הוחזקו בשבי למעלה משנה בלי לדעת מה מצבם ובלי אפשרות לתקשר עם משפחתם. ההתעלמות האירנית מהחסינות הדיפלומטית והעיסוק התמידי בחטופים בתקשורת האמריקנית תרמו לייאוש ולדכדוך של שלהי נשיאותו של קרטר, ומעריכים כי המשבר תרם רבות להדחתו בבחירות 1980.
בסבא"א עדיין אופטימיים
בתוך כך, בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ממשיכים לפזר אופטימיות זהירה. יושב הראש יוקיה אמאנו אמר כי ההצעה האירנית החדשה לפתרון משבר הגרעין היא "מהותית". הוא הביע תקווה כי ההנהגה החדשה בטהרן מוכנה לפשרות, זאת משום שהראתה עד כה נכונות לפתור את המחלוקות עם המערב.
לדברי אמאנו, המקיים סבב של פגישות בוושינגטון, הגישה החדשה שמציגה הרפובליקה האסלאמית היא "פרודוקטיבית", ועשויה להעיד על הבאות. "אני יכול לומר לכם שאחרי בחירתו של רוחאני לנשיא, היו לנו מספר מגעים, אבל מעולם לא בצמידות כזו", אמר אמאנו לסוכנות הידיעות AFP.
אמאנו סירב למסור פרטים באשר לתוכנה של ההצעה האירנית החדשה, אך כשנשאל האם הייתה התקדמות משמעותית בשיחות אמר: "אני חושב כך. יש מהות אמיתית בהצעה החדשה שהוגשה על ידי אירן".