ניסיון להביא לפתרון המשבר: ארה"ב וקוריאה הדרומית ניסחו מתווה משותף שבכוונתם להציע לשלטונות קוריאה הצפונית - זאת במטרה להביא לסיום המתיחות באזור לאחר ההצהרות הלוחמניות מכיוון פיונגיאנג בשבועות האחרונים - כך פורסם הבוקר בעיתון "הארץ".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הדיווח, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ומקבילו הדרום קוריאני יון ביונג-צה, קיימו אתמול מסיבת עיתונאים בה הביעו נכונות לחידוש השיחות בין פיונגיאנג למערב. וושינגטון וסיאול מעוניינות "להחיות" את הסכם הסיוע שנחתם עם קוריאה הצפונית לפני כ-8 שנים, בתמורה לנקיטת צעדים משמעותיים להתפרקות מגרעין.
וושינגטון וסיאול מעוניינות בהחייאת ההסכם, על אף שהופר על ידי פיונגיאנג מספר פעמים מאז שנחתם. ארה"ב ובנות בריתה ראו בניסיונות הגרעיניים של קוריאה הצפונית הפרה של ההסכם - כמו גם מאמציה לקידום תוכנית להעשרת אורניום.
קרי להנהגה הסינית: "רסנו את פיונגיאנג"
רצונה של ארה"ב להביא לסיום המתיחות באזור הביא את מזכיר המדינה קרי לצאת לסבב פגישות בסין, במהלכן הוא מנסה להפעיל לחץ על הנהגתה לפעול לריסון קוריאה הצפונית. קרי נפגש אתמול עם מקבילו הסיני וואנג יי והשניים יצאו בהצהרה משותפת, שלפיה, יש לפרק את הנשק הגרעיני בחצי האי קוריאה.
השר וואנג יי קרא לפתרון המתיחות באזור באמצעות דיאלוג, שיוביל לשלום ויציבות. מזכיר המדינה האמריקני מנסה לשכנע את הבכירים הסינים להגביר את מעורבותם במשבר מול פיוניאנג וללחוץ על המנהיגות בקוריאה הצפונית להפסיק את הרטוריקה התוקפנית ואת האיומים כלפי קוריאה הדרומית, ארה"ב ויפן, ואף ולחזור לדון על תכנית הגרעין של המדינה המבודדת.
מספר שעות לפני פגישתו עם שר החוץ, נועד קרי עם נשיא סין שי ג'ינפינג ועם בכירים נוספים בממשל. במהלך הפגישה ציינו השניים את חשיבות הקשרים הקיימים בין שתי המדינות ועל הצורך בשימורם. קרי ציין בפני הנשיא כי על ארה"ב וסין לפעול במשותף בנושא הקוריאני ובסוגיות נוספות דוגמת אירן. "אין ספק שזוהי תקופה קריטית המציבה אתגרים עבור שתי המדינות", אמר קרי. "המצב בחצי האי קוריאה, הגרעין האירני, סוריה, המזה"ת וכלכלות העולם צריכים לקבל דחיפה וטיפול הולם".