בפרו נפתח היום החמישי של מבצע לחילוצם של תשעה כורים שנלכדו במכרה נחושת, לאחר שפיצוץ שיזמו הביא לקריסת הכניסה למכרה. צוותי החילוץ מקיימים קשר רציף עם הכורים בעזרת צינור מתכת מיוחד, אך שחרורם המיוחל מבטן האדמה מתעכב עקב סדרה של קריסות חדשות.
תשעת הכורים לכודים בעומק של 250 מטרים מאז יום חמישי. הכורים, בגילאי 22-59 ובהם גם אב ובנו, לא נפצעו בהתמוטטות המכרה, אך ביממה האחרונה חלה הידרדרות במצבם הנפשי. הרשויות בפרו מקוות שחילוצם יתאפשר בתוך מספר ימים, אך מקפידות שלא להבטיח לבני המשפחות סוף טוב.
"אנחנו מדוכאים. בבקשה הוציאו אותנו מפה", התחנן בקול רועד חסינטו פאריונה, אחד מהלכודים במכרה. אשתו שוחחה עמו דרך הצינור בניסיון להרגיע אותו, בעודה נאבקת בדמעותיה. "בעלי אמר שהם סובלים מכאבי ראש וסחרחורות, כאבים בעצמות ורעידות, אבל הם לא פצועים ואנחנו רוצים שהחילוץ יסתיים במהרה", סיפרה.
חמצן ומים דרך צינור מתכת
הלכודים זוכים לאספקה קבועה של חמצן, מים ומרק דרך צינור מתכת שהוחדר דרך הסלע ומשמש להם גם אמצעי תקשורת עם המחלצים. בסביבתו של המכרה, המרוחק 325 ק"מ מהבירה לימה, הוקם מחנה מאולתר ובו כמה עשרות אנשי חילוץ וכמה מבני משפחותיהם של הלכודים.
שר האנרגיה של פרו, שנשלח לאזור המכרה, מבקש מחברות כרייה בינלאומיות לספק להם ציוד כבד שיסייע בחילוץ הכורים. עד כה פועלים המחלצים כדי לפנות שמונה מטרים של פסולת המכרה בעזרת מעדרים וידיהם החשופות. על פי הערכות, המחלצים הגיעו למרחק של שני מטרים בלבד מהלכודים ביום שבת, אך סדרה של קריסות טריות הרחיקה את רגע השחרור.
60% מהייצוא של פרו מורכב מתוצרי מכרות הזהב, הכסף והנחושת במדינה. המכרה שקרס פעל ללא אישור הרשויות. הוא ננטש על ידי בעליו לפני יותר משני עשורים אך המשיך לפעול ברציפות. בשנים האחרונות חלה בפרו מגמת עלייה בפעילותם של מכרות בלתי חוקיים.