"לכו יהודים, הבית שלכם נמצא באושוויץ, נשלח אתכם לתאי הגזים", הערות מסוג זה עדיין נשמעות במגרשי הכדורגל בפולין, גם היום - אחרי יותר משבעה עשורים מאז מלחמת העולם השנייה. אבל התובע בעיר הפולנית פוזנאן, החליט השבוע שהצעקות הללו אינן נוגדות את החוק הפולני.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
סוגיית ההערות האנטישמיות הגיעה לשולחנו של התובע הפולני לאחר משחק ליגה בין הקבוצות לך פוזנאן וויזאו לודז', שנערך לפני כארבעה חודשים. האוהדים שקראו את הקריאות הגזעניות הגיעו מערים שמהן נלקחו מאות אלפי יהודים למחנות ההשמדה.
"המקרה הזה הופך לשיחה מרכזית בפולין, ובצדק הוא מעורר ביקורת על המערכת וההחלטות שלה", אמר לרשת CNN מיכאל זחודני, עיתונאי ספורט מפולין. "למרות העובדה שמנהלת הליגה הפולנית קבעה חוקים נוקשים ואף על פי שהיא מביעה יותר נכונות להתמודד עם בעיות כאלו, אין תכנית ואין רצון אמיתי לעשות משהו בנוגע לבעיה הזו".
זחודני טען שהמשטרה הפולנית אינה מתייחסת ברצינות לתלונות על אירועים מסוג זה. מנהלת הליגה הפולנית לא הגיבה לפנייה של רשת CNN בנושא.
משרד התובע: "הקריאות לא נאמרו נגד יהודים"
מוניקה רוטקובסקי ממשרד התובע הפולני הסבירה כי הוחלט שלא לנקוט בשום צעד נגד אוהדי פוזנאן, בנימוק שהקריאות לא נאמרו נגד יהודים אלא נגד שחקני ואוהדי הקבוצה היריבה. ממועדון לך פוזנאן נמסר בתגובה כי "המועדון כבר גינה את ההתנהגות הזו ומילא את החובות שלו כלפי המשטרה והתביעה. המועדון לא מתעסק עם תביעות נגד קבוצות אוהדים מפני שזה תפקידן של המשטרה או התביעה".
האנטישמיות במגרשי הכדורגל בפולין אינה תופעה חדשה: המדינה שבה פעלו מחנות ההשמדה יודעת גם בימינו שנאה ליהודים ומקרי אנטישמיות. קבוצת ויזאו לודז' סופגת פעמים רבות קריאות אנטישמיות בגלל קשריה לקהילה היהודית במדינה. המועדון אף ידוע כ"מועדון יהודי", כמו טוטנהאם הבריטית ואייאקס בהולנד.
הנאצים רצחו 3.3 מיליון יהודים בפולין בשואה. כיום מונה הקהילה היהודית כ-25 אלף בני אדם בלבד. משה קנטור, נשיא הקונגרס היהודי- אירופי אמר כי "למרבה הצער, קריאות אנטישמיות קיצוניות כמו אלו בפוזנאן נשמעות באצטדיונים רבים באירופה, כולל באנגליה ובהולנד - והתגובה של הרשויות מינימלית".
קריאות אנטישמיות גם במגרשי ורשה וקרקוב
בשבועות האחרונים עלה לכותרות שמו של הכדורגלן ניקולאס אנלקה, מקבוצת ווסט ברומיץ' הבריטית, שהצדיע בסימן אנטישמי מוכר כשחגג על הדשא הבקעת שער.
ב-CNN טוענים כי את הקריאות האנטישמיות של האוהדים בפולין ניתן לשמוע גם בוורשה ובקרקוב, הערים הגדולות במדינה. בקרקוב ישנן שתי קבוצות יריבות - ויסלה וברקוביה. ברקוביה נוסדה על ידי הקהילה היהודית בשנת 1906, ובמהלך משחקים בין שתי הקבוצות הללו האנטישמיות היא הנושא המרכזי בחילופי הקללות בין האוהדים.