הידרדרות המצב האקולוגי בעולם משפיעה בעשורים האחרונים גם על האלמוגים שבחופי אוסטרליה, שם מתקשה השונית המפורסמת "Great barrier reef" להתחדש ולהתרבות. הפתרון הגיע מכיוון מפתיע במיוחד, כשקבוצת ביולוגים שאלה את עצמה מדוע לא לאמץ את השיטה שבה מתרבים בני אדם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כחלק מפרויקט ייחודי, החליטה קבוצת מדענים אוסטרלים להקים את בנק הזרע הראשון לאלמוגים. הטכנולוגיה שעליה מתבסס המיזם דומה מאוד למקבילתה הרפואית האנושית, ובמסגרתה אוספים החוקרים דוגמיות מהפרשות האלמוגים ומקפיאים אותן במיכלי חנקן נוזלי לצורך הפריה במועד מאוחר יותר.
"למעשה מדובר במרפאת פוריות לאלמוגים", מסבירה ד"ר מארי הג'דורן, ביולוגית ימית במכון סמית'סון האוסטרלי. "אנו אוספים את זרעוני האלמוגים ואת תאי הגזע, ושומרים אותם בבנק. בשלב זה מדובר בשימור בלבד, אך בעתיד ייתכן מאוד ונעשה בהם שימוש".
מצבור חירום למאות אלפי מינים
לצד התקוות כי השונית תתאושש ממצבה הקשה בתהליך טבעי, יש מי שחוששים כי הסיכוי להתערבות מלאכותית גבוה במיוחד. "אנו ערוכים לכל מצב", אומרת ד"ר רבקה ספינדלר, מומחית לאקולוגיה הנמנית על צוות הקמת הפרויקט. "בדיוק סיימנו לאסוף מין שישי לבנק הזרע, מה שהופך אותנו לבנק הזרע הגדול ביותר בעולם שלא משמש לבני האדם".
צוות הביולוגים מקווה כי הצלחת המיזם תסייע בתהליך שימורם של מינים נוספים המצויים בסכנת הכחדה, וכי העשרת בנק הזרע תשמש מצבור חירום למאות אלפי מינים רבים החיים על כדור הארץ.