העיצומים הבינלאומיים על אירן נשאו פרי, "חונקים" את תעשיית הנפט של הרפובליקה האיסלאמית ואזרחיה נאלצים להתמודד עם אינפלציה גואה - כך אומרים מומחים לכלכלה בריאיון לסוכנות הידיעות "רויטרס".
אותם מומחים הסבירו כי נוסף על הסנקציות, סובלת אירן מהירידה במחירי הנפט שהביאה את ערכו לנמוך ביותר ב-20 השנים האחרונות. כל אלה יחדיו הביאו לכך שהכנסותיה של טהרן מ"הזהב השחור" הצטמצמו ב-38%.
לפי ההערכות, נמחק בשנה החולפת רווח עתק של 10 מיליארד דולרים בגין הנפט שלא הצליחה אירן למכור. כיום היא מייצאת כמות נפט בשיעור של 75% מזו של אשתקד, קיצוץ של 600,000 חביות ביום.
"ההשפעה המצטברת - עצומה"
בתחילת החודש הבא ייכנס לתוקף חרם הנפט שהטילה על אירן שורה של מדינות אירופיות נוספות, מה שמעורר בטהרן חשש מפני החרפה דראסטית של המצב.
"לסנקציות ולבידוד של אירן במערכת הכספים הבינלאומית ישנה השפעה מצטברת עצומה", אמר מאהדי וארזי, בכיר לשעבר במשרד הנפט בטהרן. מצב זה הוביל לכך שלדבריו, "ניתן להעריך שההנהגה פתוחה יותר לנהל משא-ומתן מכפי שהיה לפני שנה".
וארזי, שעומד כיום בראש חברת ייעוץ בתחום האנרגיה הפועלת בבריטניה, קרא למערב לנצל את אותו המצב ולזהותו כשעת כושר, והסביר כי "הגענו למומנטום שבו ניתן להעלות על שולחן הדיונים תכנית שתוכל לחלץ את אירן מהמצב הכלכלי שאליו נקלעה".