מחריפים את המאבק. קים ג'ונג און וברק אובמה (צילום: רויטרס, AP)
אובמה וקים. "ארה"ב מתייחסת לאיומים ברצינ | צילום: רויטרס, AP

איומי סרק או כוונות תקיפה ממשיות? בעקבות פרסום התמונות של מנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג און מתייעץ עם מפקדי צבאו כשמאחוריו מפה עם מטרות מסומנות בארה"ב ב"דיילי מייל" הבריטי, אומרים בבית הלבן כי הם לוקחים את האיומים ברצינות: "לפיונגיאנג יש היסטוריה ארוכה של רטוריקה לוחמנית".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"היינו ערים לדיווחים אודות תמונות מנהיג צפון קוריאה והמטרות לכאורה שסומנו על מפות ארה"ב. אנחנו לוקחים את האיומים ברצינות ונשארים בקשר עם בעלי בריתנו בדרום", מסרה דוברת ועדת הביטחון מטעם הבית הלבן, קייטלין היידן.

עם זאת, הוסיפה הדוברת כי לקוריאה הצפונית יש היסטוריה ארוכה של שימוש במדיניות של איומים לצורך הרתעה. "הדיווחים מהיום בהחלט עשויים להיות המשך של מדיניות ההפחדה של פיונגיאנג", אמרה היידן.

 

אפס סולבנות לתרבות מערבית (צילום: dailymail\Reuters)
קים והגנרלים ליד המפות המאיימות | צילום: dailymail\Reuters

מפגן כוח אמריקני

השבוע ערכה ארה"ב תרגיל צבאי באזור חצי האי הקוריאני, זאת כחלק ממפגן כוח שנועד להרגיע את בעלות בריתה באזור המזרח הרחוק. בנוסף, החליט הפנטגון על תגבור של מערכות ההגנה מפני טילים המוצבות לאורך חופה המערבי של ארה"ב.

"ארה"ב תישאר מוכנה ומסוגלת להגן על עצמה ועל בני בריתה באופן מלא", הבהירה היידן, שהוסיפה כי וושינגטון ממשיכה לנקוט בצעדים נוספים כנגד האיום מכיוון קוריאה הצפונית כמו הגדלת מערך הטילים המיירטים שהציבה באזור.

הנשיא הצפון קוריאני קים (צילום: dailymail\Reuters)
מה מתכננת קוריאה הצפונית? | צילום: dailymail\Reuters

טעות או לוחמה פסיכולוגית?

בתמונות שפרסמה קוריאה הצפונית והופיעו ב"דיילי מייל" נראה המנהיג קים ג'ונג און כשהוא רוכן על מסמכים הקשורים להסלמה הנוכחית בחצי האי הקוריאני, כשמפקדי הצבא סמוכים אליו, ומאחוריו תלויה מפה עם הכיתוב "תכנית לתקיפה בארצות הברית היבשתית". שם נראות המטרות, לכאורה, שאליה מכוונת קוריאה הצפונית. במטרות שמסומנות על המפה שמאחורי קים הצעיר נראות הערים לוס אנג'לס, וושינגטון הבירה ואוסטין שבטקסס.

המפה, שכתובה בקוריאנית, פוענחה על ידי חוקרים מאוניברסיטת אלבמה, אבל גם הם לא יכלו לענות על השאלה העיקרית: האם מדובר במפות שהושארו בכוונה, כחלק ממלחמה פסיכולוגית מול המערב, או בתכניות מבצע אמיתיות שהושארו בטעות גלויות לעין המצלמה?

לא ברור האם יש לקוריאה הצפונית טילים שמסוגלים להגיע לארצות הברית, אך יש ברשות הצבא הקומוניסטי של המדינה המסוגרת טילים בעלי טווח של 5,000 לפחות, והם יכולים לפגוע במגוון מטרות אמריקניות באוקיינוס השקט, כמו הבסיסים בגואם, באוקינאווה לצד הכוחות הגדולים שנמצאים בקוריאה הדרומית וביפן.

הצפון הכריז על "מצב מלחמה" עם הדרום

הלילה הכריזה קוריאה הצפונית שהיא נכנסת "למצב מלחמה" עם קוריאה הדרומית, אך לא נעשו פעולות מעשיות בגבול המבוצר או בכל מקום אחר כתוצאה מההכרזה, נכון לעכשיו. "מרגע זה ואילך, היחסים בין הצפון והדרום נכנסים למצב של מלחמה וכל הנושאים שידונו בין הצדדים יטופלו בהתאם למצב זה", נכתב בהודעה של סוכנות הידיעות הממשלתית של קוריאה הצפונית.

סבב ההסלמה הנוכחי החל בחודש פברואר, אז ביצעה פיונגיאנג ניסוי טילים מתריס מעל האוקיינוס השקט, מהלך שאיים על קוריאה הדרומית ויפן. ארצות הברית, בעלת בריתן של קוריאה הדרומית ויפן, מיהרה להגיב על הניסוי בכך שהחליטה לבצע תמרון צבאי גדול ביחד עם קוריאה הדרומית בשטח הסמוך לגבול - אחד השמורים והמבוצרים בעולם.