לאחר שטיילה ברחובות לוס אנג'לס, חסמה רחובות וגרמה לשיבושי תנועה קשים, לפני כשבועיים נפתחה התצוגה של מעבורת החלל האמריקנית "אנדוור" במרכז המדע בעיר - שם היא ממשיכה לעורר סערה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בכל יום, עם פתיחת התערוכה פוקדים אלפי בני אדם את המקום ומקווים "להציץ" לחלל. תמורת כמה עשרות דולרים, אפשר לראות וגם להרגיש אותה אבל עד לשם הדרך ארוכה.
בקומה 2 במוזיאון משתרכים תורי ענק שיכולים להימשך אפילו שעה. אנשי המוזיאון מנסים למקסם את הזמן ומחלקים את ההמון לקבוצות של רבע שעה אבל גם זה לא עוזר. "איך הצליחו לשנע את המעבורת לקומה השנייה?", תוהה אחד הילדים בתור. "חכה וכבר תראה", אמרה לו אחת המדריכות.
זעקות שמחה ופלאשים של מצלמות
אז לאחר סיור בהיסטוריה של המעבורת בקומה השנייה מוזמנים המבקרים לקומה התחתונה, שם נבנה מעין מבנה עצום, ארעי ומוסתר בו מסתתרת המעבורת. בחוץ שומרים, זאת כדי למנוע ממבקרים שלא שילמו את הכניסה להיכנס, ובפנים? זעקות שמחה, אושר ופלאשים של מצלמות.
"באתי כדי להגיד שהייתי, למעשה אני לא ממש מכירה את ההיסטוריה שלה בחלל אבל זה פורסם כל כל הרבה שאמרתי לעצמי שאני חייבת לדרוך כאן", סיפרה לחדשות 2 באינטרנט לקישה, בת 18 שהגיעה במיוחד מקנדה וגררה את אמה יחד איתה. כמובן שהיא כבר הספיקה לתייג את עצמה כבר בפייסבוק: "זה הכי חשוב, לא?", חייכה.
בתערוכה ניתן לראות את גלגליה העצומים של המעבורת וגם לגעת בהם, מה שמלהיב רבים. חלק מהמעבורת גם הוצא מתוכה אל החלל של התערוכה כדי שיהיה ניתן לחוש איך זה מרגיש מבפנים. בנוסף, ניתן לראות גם את בית השימוש הייחודי ששימש את אנשי הצוות הרבים שפקדו אותה במהלך השנים - 170 איש במספר.
חליפת חלל במאה דולר?
וכמו באמריקה, גם כאן מי שהביא את המעבורת לא שכח להפוך את כל העסק למסחרי. כובעים, חולצות, מודלים מוקטנים ואף חליפות חלל מוצעות למכירה לכל המרבה במחיר. החל מחמישה דולרים לדגם הקטן ביותר ועד מאות דולרים לחליפות חלל משוכללות.
במקביל לכל זה, נראה שהמבקרים שכחו שיש חלקים נוספים במוזיאון. מביקור שערכנו במקום, תערוכות שלמות נטושות וריקות מאדם. "אנשים שכחו שיש לנו עוד הרבה מה להציע", סיפרה לנו אחת מעובדות המקום. אגב לגבי הדוחק היא והרגיעה: "מבנה התצוגה זמני בלבד ואנחנו בונים את החלל החדש שיהיה הרבה יותר יפה ונגיש".
האנדוור הייתה מעבורת החלל הצעירה ביותר של נאס"א והחליפה את הצ'לנג'ר שהתרסקה. מאז כניסתה לשירות בשנת 1992 היא ביצעה 25 משימות והקיפה את כדור הארץ קרוב ל-5,000 פעמים. בחודש יוני 2011 היא פרשה מפעילות בהתאם להחלטת הממשל האמריקני לסגור את תכניות מעבורות החלל.