מבוכה לאמריקנים בעקבות חשיפת תוכנית המעקב: העיתון הצרפתי "לה מונד" דיווח הבוקר כי הסוכנות לביטחון לאומי של ארה"ב (NSA) יירטה עשרות מיליוני שיחות טלפון שביצעו אזרחים צרפתים בתחילת השנה - כך על פי מידע שנחשף במסמכים שהדליף חושף תוכנית המעקב האמריקנית, אדוארד סנואודן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הדיווח, ארה"ב יירטה למעלה מ-70 מיליון שיחות של אזרחי צרפת במשך כחודש - על כך העיד תרשים המתאר את הליך המעקב והציטוט אחר שיחות טלפון של צרפתים שבוצעו בין ה-10 לדצמבר 2012 ל-8 בינואר 2013.
אותו תרשים התגלה בין המסמכים הרבים שהדליף עובד הסוכנות לביטחון לאומי של ארה"ב לשעבר, אדוארד סנואודן המצוי כיום תחת מקלט מדיני ברוסיה, לאחר שהתגלה כחושף תוכנית המעקבים של וושינגטון.
שיטת היירוט של השיחות פעלה באופן שתואר כך בדיווח: כאשר אדם מבקש לבצע שיחת טלפון בצרפת ומחייג את מספר הטלפון המבוקש, ייתכן מאוד שתוקלט - זאת מכיוון שחלק מסוים מהשיחות במדינה מוקלט אקראית . אופן הפעולה הזה עובד גם בהודעות SMS ומסרים כתובים המועברים מהאחד לשני. על פי החשד, ה-NSA פעל ללמוד מאותן הקלטות על אנשי הקשר הקבועים עמם נהגו לשוחח האנשים שאחריהם בוצע מעקב.
במקסיקו זועמים: ארה"ב פרצה למייל של הנשיא
מוקדם יותר דיווח המגזין הגרמני "דר שפיגל" כי הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי בה הועסק בעבר מדליף תוכנית המעקב של ארה"ב אדוארד סנואודן, נהגה לפרוץ לתיבת הדואר האלקטרוני של נשיא מקסיקו לשעבר, פליפה קלדרון.
דבר הפריצה למייל של מי ששימש נשיאה של שכנתה הגדולה של ארה"ב מדרום, מבוסס על מסמכים שהדליף בעבר סנואודן. על פי הדיווח הגרמני, האמריקנים נהגו לצותת לממשל במקסיקו במשך שנים, כשהפריצה למייל הציבורי של הנשיא הועילה להם בגילוי המדיניות שאותה ביקש להנהיג הנשיא קלדרון ובנוסף, לימדה אותם על ההתפתחויות הפוליטיות של השכנה מדרום.
את המעקב אחר נשיא מקסיקו והממשלה המקסיקנית ערכה המחלקה למשימות מיוחדות של הסוכנות לביטחון לאומי, שהוקמה על מנת לבצע משימות מורכבות ומיוחדות מעין אלו.
כעת קיים החשש כי גילוי המעקב אחר הנשיא המקסיקני, עלול להביא להידרדרות ביחסים בין מקסיקו וארה"ב - זאת לאחר שתחנת טלוויזיה ברזילאית חשפה בשנה שעברה כי סוכנות הביטחון האמריקנית עקבה אחרי נשיאה הנוכחי של מקסיקו, אנריקה פנייה נייטו, במהלך מסע הבחירות שלו.
עם פרסום הדיווח במגזין הגרמני, מיהרה ממשלת מקסיקו לגנות אותו בחריפות. "המעשה האמריקני מנוגד לחוק - זה של מקסיקו ולזה הבינלאומי. זה מעשה לא לגיטימי ולא מקובל", נמסר בהודעה שפרסם משרד החוץ של המדינה.