הוושינגטון פוסט מפרסם היום קטעים נוספים מתוך עדותו של פעיל חיזבאללה שנשפט בקפריסין ומספק הצצה נדירה למאמצים הנרחבים של ארגון הטרור הלבנוני לביצוע פיגועים באירופה. הנאשם, שמשפטו החל לפני כשבוע לאחר שנעצר בקיץ האחרון, סיפר כיצד עקב מקרוב אחרי תיירים ישראלים שהגיעו לנופש באי. "הישראלים על טיסת ארקיע מספר 161 מתל אביב לקפריסין לא יכולים היו לדעת את זה, אבל הם נספרו על ידי זוג עיניים מהצד", כך נפתח הדיווח הדרמטי על עדותו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פעיל החיזבאללה חוסאם יעקוב תיאר בעדותו את דרכי הפעולה וסיפר כיצד התייצב באחד המקרים, ב-6 ביולי, בנמל התעופה בלרנקה וסקר מהצד את הנוסעים הישראלים שירדו מהטיסה. לדבריו, הוא ידע בדיוק מתי המטיילים הישראלים ישנו, מתי הם יצאו לערוך קניות ומתי הם אכלו. הוא גם ידע כמה מאבטחים הוצבו במלון שבו התאכסנו וכמה זמן ייקח למשטרה להגיע מהתחנה למקום.
"אני רק עוסק באיסוף מידע על יהודים", הוא סיפר למשטרה לאחר מעצרו. "זה מה שהארגון שלי עושה בכל מקום בעולם". הפרטים החדשים מספקים הצצה נוספת למה שחוקרים מתארים כמאמץ נרחב מאוד של חיזבאללה ליזום מתקפות נגד ישראלים בשורה של מדינות באירופה. בעוד רוב ניסיונות הפיגוע סוכלו או נכשלו, המודיעין שנצבר מראה כי חיזבאללה לומד מהטעויות שלו.
קיבל משכורת של 600 דולר לחודש
ה"ניו יורק פוסט" דיווח כי הפעיל נעצר ביולי האחרון, לאחר שהתגלה כי הוא עקב אחר טיסות ארקיע לקפריסין. במעצרו הוא הודה כי קיבל הנחיות לתעד את זמני הנחיתה. הוא הודה כי הוא פועל מטעם ארגון הטרור הלבנוני ושם הקוד שליווה אותו לאורך המבצע היה "וואל".
לדבריו, משנת 2010 הוא קיבל משכורת חודשית של כ-600 דולר עבור שירותיו. כשנשאל מדוע הוא נזקק לשם קוד אמר כי "באופן כללי חברי הארגון המוצבים במקומות שונים לא יודעים את שמותיהם האמיתיים של חבריהם".
על פי העדויות שנמסרו בבית המשפט בקפריסין, חיזבאללה בהחלט מרחיב את המבצעים שלו באירופה. אותו יעקוב סיפר לבית המשפט גם על מבצעים קודמים שביצע בטורקיה ובליבה של מערב אירופה. במסגרת אחד מהם, העיד, הוא התבקש להעביר חבילה מסתורית, עטופה בעיתון. "אני לא יודע בדיוק מה זה היה", הוא טען בבית המשפט.
מחפשים את המסעדות שמגישות ארוחות כשרות
על פי המידע - כבר במהלך שנת 2009 יעקוב ערך מספר סיורים בקפריסין תחת מסווה של איש עסקים בתחום המשקאות הקלים. בקיץ האחרון, על פי המידע, הוא חצה את האי וסייר בו לאורכו ורוחבו, שאל שאלות במלונות וכפרי תיירות חביבים על התיירים היהודים ובדק מי מהאתרים מגיש ארוחות כשרות. "הייתי אמור לאתר מסעדות ישראליות, בהם מגישים ליהודים אוכל כשר", הוא אמר בחקירה, "כאשר חיפשתי את המידע באינטרנט - לא מצאתי כלום" הוא אמר.
כשנעצר ב-7 ביולי, יעקוב אמר שהוא רק מנסה לקדם את עסקי האוכל שלו, אבל אחרי שבוע של חקירות נחשפה האמת. הוא החל לספר על המעקבים, על גיוס הפעילים ועל אימוני חיזבאללה. הוא טען שהמפעילים האמיתיים שלו מעולם לא נחשפו לפניו. גם היום, אגב, הוא ממשיך לטעון שלא ידע כי מדובר בארגון טרור. "אני לא תומך בטרור", הוא הצהיר נחרצות.
על פי כתב האישום, יעקוב גוייס על ידי חיזבאללה כשביקר בלבנון למטרות עסקים. לדבריו הוא גויס בגלל שהחזיק דרכון זר ועסק במסחר בינלאומי. אחרי שעבר סדרת אימונים בלבנון, הוא נשלח למשימות בעלי חשיבות נמוכה כבלדר. הוא העביר חבילות לטורקיה, לצרפת ולהולנד. הוא טוען שמפעילו חבש תמיד מסיכה ושמר על אנונימיות. "אסור היה להגיע עם טלפונים ניידים לפגישות ולא ידעתי אף פעם מה יש באותן חבילות", הוא המשיך להציג את גרסתו.
קפריסין הייתה אמורה להיות מוקד פעילות חיזבאללה
כאשר יעקוב ביקר לראשונה בקפריסין, בשנת 2009, היה לו ברור שמדובר במשימה לטווח ארוך. בין היתר הוא רשם את עצמו כבעל עסק במוסדות השלטון הקפריסאי. "הם רצו שקפריסין תהיה בסיס שישרת את מטרות חיזבאללה", הוא אמר למשטרה, "אני לא יודע לאיזה מטרות".
את הפרטים על המטיילים הישראלים שהגיעו ללרנקה הוא תיעד, על פי הוושינגטון פוסט ביומן אדום אותו כינה בפני החוקרים - "רשימת מספרי האוטובוסים".