מרגרט תאצ'ר, ראש ממשלת בריטניה לשעבר, שהלכה לעולמה בשבוע שעבר תובא היום למנוחות בלונדון. ההלוויה צפויה להיות הגדולה ביותר שנערכה בבירה הבריטית מאז מותה של המלכה האם אליזבת בשנת 2002. בלוויה ישתתפו למעלה מ-2,000 מוזמנים ממדינות רבות, כולל ראש הממשלה נתניהו שיעמוד בראשות המשלחת הישראלית. נתניהו אמר בעבר כי תאצ'ר מהווה מודל למנהיגות בעיניו, ולאחר מותה אמר כי הייתה ידידה איתנה של ישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הלוויה של תאצ'ר תהיה המפוארת ביותר שנעשתה לראש ממשלה בריטי במאה ה-20, זולת ויסנטון צ'רצ'יל. באופן יוצא דופן תשתתף בהלוויה גם המלכה אליזבת ובעלה פיליפ, מה שמעיד בין השאר על היחסים הטובים ששררו בין תאצ'ר למלכה בתקופת כהונתה. ההלוויה תתקיים בקתדרלת סנט פול שבלונדון, ולאחריה גופתה של תאצ'ר תישרף ואפרה יטמן לצד אפרו של בעלה דניס, שמת ב-2003.
לצד המלכה ישתתפו בהלוויה כל ראשי ממשלת בריטניה לשעבר שעודם בחיים - בראון, בלייר ומייג'ור, לצד ראש הממשלה המכהן קמרון. יגיעו גם בני משפחתו של נשיא ארה"ב לשעבר רונלד רייגן, בעל הברית הוותיק של תאצ'ר. למרות שבהפגנות הציניות שנערכו אחרי מותה השתתפו רק מאות בודדות של אנשים, במשטרה הבריטית לא לוקחים סיכונים ויותר מ-4,000 שוטרים יאבטחו את הלוויה.
כיהנה כרה"מ בין 1979 ל-1990
תאצ'ר החלה את הקריירה הפוליטית שלה בשנות ה-50 השמרניות, תקופה שבה נשים כמעט ולא התערבו בפוליטיקה בבריטניה. בשנים של דעיכה כלכלית ותסיסה חברתית בממלכה תאצ'ר התקדמה בפוליטיקה כשהיא שברה תקרות זכוכית אחת אחרי השנייה: היא האישה הראשונה שמונתה לשרת החינוך, הראשונה שנבחרה לראשות מפלגה ובשנת 1979 - לאישה הראשונה שנבחרה להנהיג מדינה באירופה.
כראש ממשלה היא הנהיגה קו כלכלי שמרני: הפרטה והסרת הפיקוח הממשלתי על המשק, שכונו לימים על שמה - תאצ'ריזם. מהלכיה גרמו לצמיחה כלכלית וליציאה ממיתון ממושך, אך גם העלו את האבטלה והאינפלציה בממלכה. היא ניהלה מלחמה חסרת פשרות בוועדי העובדים החזקים של בריטניה, כשמאבקה הנודע ביותר היה נגד ועד כורי הפחם, ששבת למעלה משנה אך לא שבר את אשת הברזל, למרות הפרות סדר נרחבות ותסיסה חברתית בחלקים של הממלכה. למרות שעברו כמעט 30 שנים מאז שביתת הכורים, רבים מאלו שהפגינו שמחה לאיד אחרי מותה היו כורים ובני משפחותיהם.
מדיניות החוץ שלה הייתה קשוחה גם היא. כשפלשה ארגנטינה לאיי פוקלנד, מושבה בריטית נידחת ובה 2,000 תושבים בלבד בדרום האוקיינוס האטלנטי, תאצ'ר שלחה את הצבא המלכותי לכבוש את האיים בחזרה. היא הובילה יחד עם בעל בריתה האידיאולוגי, נשיא ארה"ב דאז רונלד רייגן, מדיניות נוקשה מול ברית המועצות שתרמה לקריסת הגוש המזרחי.
"אשת הברזל" שהתנגדה לאימוץ האירו וכבשה את איי פוקלנד
תאצ'ר התנגדה לשילוב מעמיק של בריטניה באיחוד האירופי. היא סירבה להעביר סמכויות מהפרלמנט הבריטי לפרלמנט האירופי והובילה את ההתנגדות לאימוץ האירו בבריטניה, ואכן בריטניה היא הכלכלה הגדולה היחידה באיחוד האירופי שלא אימצה את המטבע. בישראל ביקרה תאצ'ר כרה"מ בשנת 1985, והייתה רה"מ הבריטית הראשונה שעשתה זאת.
בסוף שנות ה-80, כשמצבה הכלכלי של בריטניה טוב הרבה יותר, נתפסה גישתה השמרנית והאנטי-אירופית כמיושנת, ויחד עם מדיניות מסים לא אהודה גרמו לירידה בפופולאריות שלה. לאחר שאיבדה את אמון שרי הקבינט התפטרה תאצ'ר בסוף 1990. החליף אותה בן טיפוחיה, שר האוצר ג'ון מייג'ור, שכיהן כרה"מ עד 1997.
מרגרט תאצ'ר, שכונתה "אשת הברזל", תיזכר כמי שהפכה את בריטניה מ"האיש החולה של אירופה" לנותנת הטון ביבשת בשנות ה-80, מי שהחזירה את היציבות הפוליטית לממלכה וכאישה שהגיעה לתפקיד הרם ביותר בעולם המערבי תוך הפגנת מדיניות שמרנית קשוחה, כלפי פנים וכלפי חוץ. לצד אלה, תאצ'ר תיזכר גם כמי שהעמיקה את הפערים החברתיים בממלכה, הפריטה נכסי מדינה והעבירה את בריטניה יותר מעשור של תהפוכות חברתיות וכלכליות.