הקשיש הגרמני קורנליוס גורליט, שהחזיק באוסף אמנות שנגנב מיהודים על ידי הנאצים בשואה ולאחר מכן נמכר לאביו, מת אתמול והמאבק על הירושה ההיסטורית כבר החל. מוזיאון לאמנות בברן בירת שווייץ הודיע היום (ד') כי גורליט החליט להוריש לו את אוסף האמנות הענק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אביו של גורליט, סוחר אמנות ניצל ככל הנראה את המחירים הנוחים של פרטי האמנות כדי לשים ידו על האוסף העצום. ייתכן כי חלק מהיצירות נמכרו לגורליט במחיר זול על ידי אספנים יהודים, שהיו צריכים את הכסף בדחיפות בימי עליית הנאצים לשלטון.
יום לאחר שגורליט הבן הלך לעולמו, אומרים במוזיאון לאמנות של ברן כי "אנו מופתעים ומאושרים מההחלטה, אך הירושה הזו עדיין טעונה את אישור בית המשפט. הירושה מטילה עלינו עול כבד של אחריות ושל דילמות מוסריות ומשפטיות". במוזיאון הכחישו כל קשר לגורליט, שהרשויות עדיין חוקרות כמה מהיצירות שבידיו נגנבו מבעליהן החוקיים, ואמרו כי אין להם מושג מדוע החליט להוריש את האוסף דווקא להם.
יצירות בשווי כמיליארד אירו
ראשיתה של הפרשה בנסיעה של גורליט לשווייץ ברכבת כדי למכור את אחת היצירות, דבר שהוא נהג לעשות מדי פעם כדי לממן את מחייתו. הרשויות בגרמניה חשדו בקשיש שנוסע ברכבת עם ציור יקר ערך ופשטו על דירתו במינכן - שם נדהמו לגלות 1,400 יצירות בשווי של כמיליארד אירו, כולל כמה שלא היו מוכרות לחוקרים.
בין היצירות שנחשפו ניתן למצוא דיוקנאות של נשים מאת האמנים בני המאה ה-19 וה-20 אנרי מאטיס ומארק שאגאל, כמו גם ציור של נוף העיר פדובה באיטליה מאת הצייר הוונציאני קנאלטו, בן המאה ה-18. בין היצירות יש גם ציורים של פיקאסו ופול קלה, וגם ציור עתיק של אמן הרנסאנס אלברכט דירר.
המגזין הגרמני "פוקוס", היוצא לאור במינכן וחשף את הפרשה לפני כחצי שנה, דיווח כי הרשויות בגרמניה היו מודעות לקיומו של האוסף במשך למעלה משנה ושמרו עליו במחסן בבוואריה, מחשש לסיבוכים דיפלומטיים ומשפטיים.
גורליט עצמו הכחיש כי אי פעם העלים מסים, ולא הבין על מה המהומה. "היצירות היו המקור היחיד שלי לאושר", סיפר לעיתון "דר שפיגל". "מה האנשים האלה רוצים ממני? אני רק איש שקט, כל מה שרציתי זה לחיות עם הציורים שלי. לא אתנדב לתת בחזרה כלום. כשאמות, אז הם יכולים לעשות איתם מה שהם רוצים".