"מוקדם לברך על ההסכם". קרי (צילום: AP)
קרא להגיע להסדר. קרי | צילום: AP

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי התארח ב"פורום סבן" שנערך בווישנגטון,  והתייחס לנושא הסכם הביניים שחתמו מעצמות המערב עם אירן ולהתקדמות השיחות המדיניות בין ישראל לפלסטינים. את דבריו העברנו בשידור חי בחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בפתח דבריו התייחס מזכיר המדינה האמריקני לאיום האירני והבהיר כי ישראל בטוחה הרבה יותר בעקבותיו: "הנשיא אובמה הבהיר שלא נרשה לאירן להשיק נשק גרעיני - לא עכשיו ואף פעם לא. ארה"ב מבינה שישראל חוששת מאירן גרעינית. ארה"ב וישראל תמיד חלקו את אותה אסטרטגיה, נמשיך להתייעץ עם ישראל בנושא מקרוב. יש לנו את הזכות להיות סקפטיים - ההסכם שנחתם לא נשען על אמון, אלא על מעשים בשטח. ישראל בטוחה יותר כתוצאה מההסכם עם אירן מאשר מה שהיה לפניו".

קרי הוסיף כי ארה"ב "תוודא שהתכנית הגרעינית האירנית לא תמשיך להתפתח במהלך הזמן שהגדרנו. האירנים נדרשים לחשוף בפנינו את התוכניות לאתרי הגרעין שלהם ולאפשר ביקורים של פקחים. הם לא יוכלו להתקין מרכיבים חדשים במתקנים שלהם ולפתח את התכנית".

לדבריו של קרי, הוא הנחה אישית את אנשי מחלקת המדינה לוודא ולבדוק כל סימן שיצביע על הפרת ההתחייבויות של אירן. השאלה היא מה יקרה עם ההסכם הסופי. "ארה"ב עומדת מאחורי חברינו בישראל ובעלי בריתנו במזה"ת ובעולם. לא משנה מה יהיו השלכות של ההסכם, לאירן יש עוד הרבה מה לעשות. אך הסכם הביניים הוא צעד ראשון חשוב בדרך להסכמות. הדיפלומטיה נתנה לנו את ההזדמנות הטובה ביותר להגיע להסכמות מבלי לגלוש לשימוש בכוח".

"ישראל תשיג ביטחון רק על ידי היפרדות מהפלסטינים"

בהמשך דבריו התייחס קרי לסכסוך הישראלי-פלסטיני ואמר כי זוהי עוד סוגיה שניתן יהיה לפתור רק בדרכים דיפלומטיות: "כוח לא יוכל לעצור את הפצצה הדמוגרפית שישראל תיאלץ להתמודד מולה בעתיד הקרוב. הסטטוס-קוו של היום לא יהיה זה של מחר או של העתיד הרחוק יותר. הביטחון של ישראל יושג רק על ידי הפרדה של ישראל והפלסטינים, פתירת בעיית הפליטים וכינון מדינה פלסטינית עצמאית. אובמה ואני מחויבים להשיג הסכם קבע שיכיל שתי מדינות שחיות זו לצד זו בשלום ובביטחון".

"עבאס ונתניהו הראו אומץ גדול. שניהם לקחו החלטות קשות. נתניהו אמר שישראל מוכנה לשלום בר קיימא. זה אפשרי היום, כי גם הליגה הערבית התבטאה בנושא ואמרה שהמפה הסופית של הסכם תהיה שונה מגבולות 1967. רק תחשבו כמה ישראל תהיה בטוחה יותר עם שותפים חדשים שיחיו עמה בשלום, וכמה הפלסטינים ישגשגו ויצמחו כתוצאה מהסכם", אמר קרי.

"גבולות, ביטחון, פליטים, ירושלים, הכרה הדדית וסוף התביעות ההדדיות - כל אלה צריכים להגיע לכדי הסכמה בהסדר קבע. ארה"ב לא תוכל לקחת את כל ההחלטות הקשות, רק המנהיגים והממשלות בעצמן ייקחו אותן. אם לצדדים חשובים הביטחון והעתיד שלהם, עליהם להאמין ששלום אפשרי - וכולם צריכים לפעול תחת האמונה הזו. אחרי כל כך הרבה שנים של אכזבה אני לא חושב שזה יגיע בקלות. אני מבין שזה קשה".

אובמה בפורום סבן: "אירן תוכל לפתח גרעין -רק לצרכי שלום" 

מוקדם יותר התראיין בכנס נשיא ארצות הברית ברק אובמה, שאמר כי הרפובליקה האיסלמית תוכל להמשיך ולפתח את יכולותיה הגרעיניות - אך רק לצרכים אזרחיים.

אובמה פירט לראשונה את התנאים להסכם הקבע שאמור להיחתם עם אירן ואמר כי היא תוכל להחזיק בתכנית גרעינית לצרכי שלום - כולל העשרת אורניום תחת מגבלות ופיקוח, אבל הבהיר שאם מדובר בתכנית לצרכי שלום, האירנים לא צריכים את המתקן בפורדו, והכור באראק לא צריך להיות מבוסס על מים כבדים.

"אני יכול לראות הסדר כולל שבו מגבלות יוצאות דופן ואמצעי בידוק של מה שהאירנים עושים במסגרת תכנית גרעין לצרכי שלום", הסביר הנשיא. "הם לא צריכים מתקן תת-קרקעי עבור תכנית לצרכי שלום, הם לא צריכים את הכור באראק לתכנית לצרכי שלום והם בטח לא צריכים צנטריפוגות מתקדמות".

אובמה על המו"מ עם הפלסטינים: "דרושות החלטות קשות"

הנשיא אובמה הבהיר כי מניעת החזקת נשק גרעיני בידי אירן היא לא רק אינטרס ישראלי, אלא גם אינטרס אמריקני ובינלאומי: "בואו נזכור איפה היינו כשנכנסתי לתפקידי. אירן עברה לאלפי צנטריפוגות, חלקן יותר מתקדמות. תוכניתה הייתה לפרוץ לעבר פצצה גרעינית. הייתי מודאג מזה כבר הרבה זמן, ואחד הדברים שאמרתי הוא שצריכים להיות יותר רציניים בשאלה כיצד עושים חשבון מול אירן".

"מערכת היחסים חזקה, נתגבר על חילוקי הדעו (צילום: AP)
"דרושות החלטות קשות". אובמה | צילום: AP

בהמשך התפנה הנשיא האמריקני לעסוק במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים ושיבח את ראש הממשלה נתניהו והנשיא הפלסטיני אבו-מאזן: "אני רוצה לשבח את עבאס ונתניהו על המאמצים הגדולים שהביאו לשיחות רציניות בחודשים האחרונים. הם מגיעים לנושאי הליבה, ירושלים והפליטים. אין סודות, אנחנו יודעים מה המתווה בהסכם אפשרי, והשאלה האם הצדדים מוכנים לקבל את ההחלטות הפוליטיות הדרושות".

"הפלסטינים רוצים מדינה משלהם. הישראלים רוצים במידה רבה לחיות במדינת ישראל כמדינה יהודית ובטוחה. על זה מדברים בחודשים האחרונים בחדרי המשא ומתן. אני חושב שזה אפשרי", הצהיר אובמה.  לדבריו, במסגרת העבודה בחדרי המשא-ומתן, "דנים בביטחון ישראל שאחרי ההסכם. אנחנו מבינים שלא נוכל להכתיב לישראל את בטחונה אבל מנסים בעזרת טכנולוגיה, לפתור את הבעיות האלה. הגנרל אלן הגיע למסקנה שאפשר להגיע להסדר של שתי מדינות שמבטיח את צרכי הביטחון של ישראל וזו החלטה של נתניהו וצה"ל".