"האיראנים רק מרמים בשיחות, כולם מבינים על מה מדובר, אין אשליות לגבי הכוונות האירניות או לגבי תוכנית הגרעין הצבאית שלהם", כך כתב היום שר החוץ אביגדור ליברמן בתגובה להסדר המתגבש מול אירן בנושא העשרת האורניום והכנסת הפקחים למתקניה.
"אנחנו לא רואים שום רצון אירני לוותר על השאיפות שלהם", הוסיף השר ליברמן. "אני לא חושב שבקהילה הבינלאומית יש אשליות לגבי הנכונות של האירנים לוותר על תוכנית הגרעין", אמר בתגובה לפרסומים האופטימים בתקשורת המערבית.
הדברים של שר החוץ נאמרו על רקע הדברים שאמרו דיפלומטים אמריקנים בכירים לניו יורק טיימס מוקדם יותר. הבכירים, שנערכים לסבב שיחות חשוב נוסף עם נציגים אירנים בשבוע הבא בבגדד, סבורים שאירן מוכנה לוויתורים בתכנית הגרעין אחרי שהסנקציות מצליחות לעשות את שלהם על הממשל בטהרן.
על פי הניו יורק טיימס, אירן מגלה סימנים על פיהם היא מוכנה לבלום את העשרת האורניום בכלל או פחות מ-20% - שנמוכה בהרבה מהרמה הדרושה לפצצת גרעין. בנוסף האירנים הביעו נכונות להפסקת הפעילות באתר סמוך לעיר קום ולאפשר כניסת פקחים לאתרי הגרעין, כולל לכור בפרצ'ין שהוסתר בעיני הפקחים.
על פי הידיעות בניו יורק טיימס, המעצמות יספקו לאירן בתמורה סיוע בתכנית הגרעין האזרחית למטרות אנרגיה, מוטות דלק לכור המחקרי באירן שמקורם באורניום שהועשר מחוץ לאירן, ויקלו בסנקציות שבולמות מכירת חלקי מטוסים וטכנולוגיות. עם זאת, לא התקבלה התחייבות להפסקת הסנקציות על תעשיית הנפט האירנית.
לטענת הבכירים האמריקנים, השיחות הקרבות באירן יהיו מבחן חשוב מאוד להנהגה בטהרן. "הם מספיק עצבניים כדי להגיע לשבת ולדבר", אמר דיפלומט בכיר תחת תנאי אנונימיות לניו יורק טיימס. "השאלה אם הם מספיק עצבניים כדי לפעול - את זה אנחנו עדיין לא יודעים".
השיח עצמו הוא הישג לממשל האמריקני - לפחות עד נובמבר
בניו יורק טיימס טוענים שהנשיא האמריקני רוצה מאוד לשמוע חדשות טובות על התקדמות השיחות באירן, וטוענים שהוא צריך למנוע עימות נוסף במזרח התיכון, לפחות עד אחרי נובמבר - אז יתקיימו הבחירות. "האירנים נמצאים במצב שהם אלו צריכים את הפתרון הדיפלומטי יותר מתמיד", אמר דניס, רוס שכיהן בעבר כיועץ לנשיא בנוגע לאירן והיום חבר במכון המחקר - מכון וושינגטון לחקר המזרח הקרוב.
הבכירים האירנים טוענים שהם רואים את כוונת הבכירים בטהרן לערוך וויתורים במסרים שהאייתולות בוחרים להעביר לציבור, ולדבריהם המערב "מוכן לאפשר לאירן להעשיר אורניום". בהודעות לא נמסר באיזו רמה מדובר. "אם אתה מחפש דרך להציג פשרה, אתה מנסה להציג אותה כניצחון", ציין רוס.
למרות חוסר האמון שמשדרים הבוקר בכירים מהממשל בישראל, נציגי המעצמות שייפגשו עם עמיתיהם האירנים בבגדד סבורים שהסנקציות שמופעלות נגד אירן בהחלט מפעילות את הלחץ הדרוש על הרפובליקה השיעית, בעוצמה שתבלום את תכנית הגרעין הצבאית.