מפלס האהדה לישראל בעולם אינו גבוה כבר זמן רב, אבל ביום חמישי האחרון, כשחברי משלחת ארגון "What is Rael" – המורכב מסטודנטים וחברי אקדמיה המסייעים להסברה הישראלית ברחבי העולם, נחתו בדרום אפריקה – ציפתה להם קבלת פנים צוננת במיוחד שעלולה הייתה להתפתח לעימות אלים של ממש.
עם הגיעם לנמל התעופה ביוהנסבורג, קיבלו את פניהם של חברי המשלחת מישראל כ-50 פעילים בתנועות פרו-פלסטיניות הפועלות בדרום אפריקה. הם נשאו עמם שלטים שבהם האשימו את האורחים מהארץ בהיותם "אנשי אפרטהייד" ו"סוכני מוסד ישראליים".
מחשש שהמפגש בין הצדדים יוליד תקרית אלימה, החליטה המשטרה הדרום-אפריקנית "להבריח" את חברי המשלחת הישראלית דרך יציאה אחרת בבית הנתיבות – ובכך נמנע חיכוך בינם לבין הפעילים הפרו-פלסטינים.
המכה השנייה הגיעה באוניברסיטה
אחרי הנחיתה, שכאמור הסתיימה בשלום, השתתפו עוד באותו היום אנשי המשלחת מישראל בצעדה למען שחרור גלעד שליט בלב יוהנסבורג, כשלצדם הלכו חברי הקהילה היהודית המקומית.
בפאנל שערכו באחת האוניברסיטאות בעיר בעד הידברות עם ישראל ונגד הניסיונות להטיל עליה חרמות, שיבשו פעילים פרו-פלסטינים את האירוע וצעקו לעבר חברי המשלחת סיסמאות נגד ה"אפרטהייד הישראלי", נגד הכיבוש ו"תשוחרר פלסטין".
הנציגים מישראל השיבו להם באותה המטבע, ובין היתר צעקו להם: "שחררו את פלסטין מחמאס". דובר המשלחת, רועי וולף, הביע תקווה כי הביקורים הבאים במוסדות האקדמיים בדרום אפריקה יתקיימו על מי מנוחות: "אני לא חושב שאף קבוצה של סטודנטים בעולם שהייתה מגיעה למדינה אחרת הייתה מקבלת בכזו קבלת פנים צוננת. כולי תקווה שגם עבורנו תישמר הזכות לחופש ביטוי אקדמי בקמפוסים אחרים".
אלון קמחי, יו"ר המשלחת, הביע תקווה כי הוא וחבריו יוכלו, בהמשך, "לקבל חופש ביטוי בקמפוסים השונים - למרות כל המחאות נגדנו".
בשבוע הקרוב עתידים חברי הקבוצה לבקר בקמפוסים נוספים ברחבי דרום אפריקה, שם יקימו דוכנים למען ישראל ויערכו דיאלוג ישיר עם ציבור הסטודנטים באוניברסיטאות שם. פעילויות נוספות שמתוכננות הן הקמת פאנלים של שאלות-ותשובות בנושאים הקשורים בישראל.
הקבוצות הפרו-פלסטינית כבר מיהרו להודיע כי אנשיהן ימשיכו להחרים את ביקור המשלחת הישראלית ויוסיפו לקים הפגנות מחאה נגדם בזמן שיקיימו את תכניותיהם. אותן הקבוצות נחשבות לפעילות מאוד במוסדות האקדמיים בדרום אפריקה.