הפרלמנט באתונה אישר אמש, ברוב של 199 מתוך 300, צעדי צנע נוספים לנוכח המשבר הכלכלי החמור הפוקד את המדינה. המהלך, אולי באופן טבעי, לא התקבל בעין יפה בקרב הציבור היווני - שמתמודד עם שבר חברתי של ממש. ראש הממשלה, לוקאס פאפאדמוס, הזהיר כי המצב עלול לגלוש לכדי "כאוס כלכלי". את המראות מההפגנה הסוערת מחוץ לפרלמנט העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.
על פי דיווחים ברשת CNN, כ-100 אלף מפגינים יצאו לרחובות אתונה. כמה מהם הבעירו חנויות, בתי קולנוע ובתי קפה - סך הכל הועלו באש 34 מבנים ברחבי אתונה. 150 חנויות נבזזו. עד כה דווח על 70 פצועים, 40 שוטרים ו-30 אזרחים.
בשבוע האחרון התסיסו את השטח ביוון ארגוני עובדים ותנועות שמאל וימין שקראו לנקוט מרד של ממש בדרכים קיצוניות נגד הממשל, לנוכח הכוונה להביא את הציבור היווני להדק את החגורה עוד יותר.
ראש ממשלת יוון לוקאס פאפאדמוס נשא אמש דברים בפרלמנט ואמר כי "לוונדליזם ולאלימות אין מקום בחברה דמוקרטית". לדבריו, "לא נסבול אירועים כאלה". בנושא התכנית הכלכלית אמר לחברי הפרלמנט: "החלטה שגויה בהצבעה היום תוביל לקטסטרופה, בידוד ויציאה מגוש האירו".
199 מתוך 300 צירי הפרלמנט הצביעו בעד צעדי הצנע החדשים, אך עשרות נבחרים משתי המפלגות המרכיבות את הקואליציה התנגדו למהלך. בעקבות התנגדותם נמסר כי לאחר ההצבעה הודחו 43 חברי פרלמנט.
גל העיצומים הנוסף צפוי לכלול קיצוץ של 3.3 מיליארד דולרים מכספי המשכורות והפנסיות של העובדים - בהתאם להתחייבות שמסרה יוון לאיחוד האירופי בתמורה לקבלת חבילת הסיוע ממנו - בגובה 130 מיליארד דולרים.
ספקנות באשר ליכולת להחזיר חובות
לפי ההסכמות, תידרש יוון להשיב חובות שצברה בגובה 14.5 מיליארד אירו עד ל-20 במרס הקרוב. עם זאת, לנוכח המציאות בשטח מגלים בתוככי המדינה ובאיחוד האירופי כולו סקפטיות באשר לאפשרות שהמהלך אכן ייצא לפועל כמתוכנן.
בינתיים, פושט התסכול בקרב אזרחי יוון - מה שמוציא אותם לרחובות ובעיקר לרחבת כיכר סינטגמה שמול הפרלמנט באתונה, מקום שכבר ידע בעבר לא מעט הפגנות אלימות ורגועות בחודשים האחרונים.
שר האוצר היווני אוונגלוס ווניזלוס הזהיר בפתח ישיבת הפרלמנט שבה יעלו הקיצוצים לדיון כי "אם החוק לא יעבור, המדינה תפשוט את הרגל".
השר היווני, שמודע היטב לאיומים לסלק את ארצו משורות האיחוד האירופי, המשיך והדגיש כי "יום שני מתקרב בצעדי ענק ועמו המערכת הבנקאית העולמית שתתעורר. השווקים צריכים לקבל מסר שלפיו יוון תוכל לשרוד".
דבריו של ווניזלוס התקבלו בביטול על ידי נציגי המפלגה הקומוניסטית בפרלמנט שהאשימו את השר בשירות בעלי ההון ולא העובדים - שעל גבם, לטענתם, הוא מבצע את הניסיונות לשקם את המשק היווני.