ראש ממשלת טורקיה טייפ ארדואן אומר כי אירופה תאבד את טורקיה אם היא לא תקבל אותה כחברה לאיחוד האירופי עד 2023. זו הפעם הראשונה שראש ממשלה טורקי מציב אולטימטום לאיחוד, כחלק ממערכת היחסים הארוכה והמורכבת בין האיחוד וטורקיה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אחת מהשאלות שמלוות את הדיפלומטיה העולמית בעשורים האחרונים היא כמה זמן טורקיה מוכנה לחכות עד שאירופה תסכים לקבל אותה כחלק מהאיחוד האירופי, וכעת ארדואן הציב את הקו האדום: 2023, עוד 11 שנים.
בעת הקמת טורקיה המודרנית ב-1923 מייסד הרפובליקה כמאל אתאטורק החליט כי טורקיה תהיה מדינה עם אוריינטציה אירופית, ולא מזרח תיכונית. משא ומתן בין הקהילה האירופית, שהפכה לאיחוד האירופי, לבין טורקיה החל עוד ב-1974 וב-2005 הגישה טורקיה בקשה רשמית להצטרף לאיחוד.
"האיחוד יפסיד את טורקיה"
"הם בטח לא ישאירו אותנו בהמתנה כל כך הרבה זמן", אמר ארדואן במסיבת עיתונאים בברלין לאחר שנשאל האם טורקיה תהיה חברה באיחוד האירופי עד 2023, "אבל אם עד אז טורקיה לא תהיה חברה באיחוד, האיחוד יפסיד את טורקיה".
2023 הוא תאריך חשוב מבחינת הטורקים, אז תציין הרפובליקה החילונית שהוקמה על חורבות האימפריה העותמנית 100 שנות עצמאות. האיחוד לא מקבל את טורקיה עדיין בטענה שהרפובליקה לא עומדת בתנאי חופש הביטוי וזכויות האדם שקבע האיחוד לטורקיה כתנאי לכניסתה אליו.
סלע המחלוקת: צפון קפריסין
סלע המחלוקת בין טורקיה לאיחוד הוא קפריסין; חלקו הצפוני של האי נמצא תחת כיבוש צבאי טורקי, שהקים בו מדינה עצמאית - "הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין".
העולם לא מכיר במדינה העצמאית, שטורקיה ערבה לביטחונה ואף מיישבת אזרחים טורקים בתחומה. יוון, חברה ותיקה באיחוד האירופי, הצהירה כמה פעמים שתנאי לכניסתה של טורקיה לאיחוד יהיה נסיגה מלאה מצפון קפריסין. לאחר כישלון תכנית פשרה של קופי אנאן ב-2004, האיחוד החליט לקבל כחברה את חלקה היווני של קפריסין, בהחלטה שהרתיחה את טורקיה, שלא מכירה מצידה בריבונות הממשלה הקפריסאית הנוכחית.